SLIDER





PREJ IN POTEM • BARVITO STANOVANJE Z NORDIJSKIM PRIDIHOM V KRANJSKI GORI

Medtem ko še čakamo na tisto pravo zimo, pa so alpski resorti že pripravljeni na novo smučarsko sezono, jutra s sveže zapadlim snegom, dneve na strminah in pravljične večere med okrašenimi stojnicami.

Kranjska Gora je eden od takih krajev in tam si je počitniško stanovanje kupila tudi mlada družina. Še v začetku leta je stanovanje kazalo podobo tipičnega doma zgodnjih osemdesetih s težkim itisonom, masivnim lesenim pohištvom in slabo osvetlitvijo vred. A lastnika sta v njem videla potencial in pri prenovi poiskala pomoč arhitektke Nine Štajner.
SKANDINAVSKO OBLIKOVANJE Z BARVITIMI IN RETRO ELEMENTI
Želela sta, da prostor odraža njuno ljubezen do skandinavskega oblikovanja in živahnih barv ter tudi nekoliko nostalgičnega pridiha, pravi Nina. Zaradi omejene kvadrature v v razporeditev prostorov in opreme niso preveč posegali, pri prenovi pa so stremeli k svetlim, svežim prostorom in mladostni energiji.

"Tako lastnika kot sama sem mnenja, da velja kakovostne elemente v prostoru obdržati in tako smo v stanovanju pustili velikanski omari v spalnici in na hodniku; ki pa smo jih s pomočjo barve, tapetih in živahnih ročajev povsem obnovili ter vpeli v vizualno podobo novega domovanja," pripoveduje arhitektka in stilistka Nina Štajner. 
SVETLO SIVA ZA PODLAGO IGRIVIM, ŽIVAHNIM BARVAM
Tako so obdržali tudi star fotelj, na katerega je družina zelo navezana, a so ga pretapicirali z živo oranžnim blagom. Za osnovno barvno shemo prenove so izbrali svetlo sive odtenke, prostore pa popestrili z manjšimi živo pisanimi pohištvenimi kosi in dodatki. Če se družina barv naveliča, lahko manjše kose hitro in ugodno zamenjajo in tako ustvarijo povsem drugačno vzdušje.

V SREDIŠČU KAMIN, OKOLI NJEGA PA KUHINJA, DNEVNA SOBA IN JEDILNICA
V središče bivalnega prostora so postavili kamnin, okoli njega pa nanizali kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Ob kamin so postavili klop, katere hrbtni del je odet v grafično tkanino, s tem pa se barvno navezuje na stole v jedilnici.
Jedilna miza, komoda in klubske mizice so v retro slogu, izdelane so po meri in tako kot stoli stojijo na elegantnih kovinskih nogah. Tudi svetilke v prostoru imajo vintage pridih, omogočajo pa več vrst ambientalne svetlobe, ki bo še posebej prišla do izraza v zimskih dneh, ko se tako hitro stemni.

STARINSKE SMUČI, PREDELANE V OBEŠALNIKE ZA OBLAČILA
“Eden od glavnih vizualnih poudarkov v bivalnem prostoru in spalnici so uokvirjene fotografije Nevenke Papič, na hodniku in v otroški spalnici pa stene krasijo starinske smuči, predelane v obešalnike za obleke,” zanimive detajle predstavi arhitektka. Spalnici sta sicer opremljeni preprosto, glavno svetlo barvno paleto pa presekajo le živo pisani detajli. 

SVETLA IN ŠIK KOPALNICA
Kako lepa je šele kopalnica! Kot pravi Nina, je bila ta sicer prenovljena nedolgo nazaj, a so se vseeno odločili, da jo popolnoma prenovijo in jo vizualno povežejo s preostalim stanovanjem.


Majhni kvadraturi navkljub kopalnica deluje precej prostorno, predvsem zaradi prosojne, po meri narejene kabine za prhanje. Tla prekrivajo grafične keramične ploščice v svetlo modrih tonih. “Kombinirali smo jih z živo rumenim ogledalom, po meri narejenim lesenim pohištvom in kovinskimi armaturami. Kopalnica tako deluje mladostno in igrivo, hkrati pa je zelo funkcionalna,” doda arhitektka.

BI ZIMSKE POČITNICE PREŽIVELI V TEM STANOVANJU?
In tako so s premišljenim kombiniranjem pohištvenih kosov različnih cenovnih razredov, izdelavo pohištva po meri, kupovanjem prek spleta in tudi nekaj ‘do it yourself’ projekti kljub omejenemu proračunu ustvarili negeneričen, vizualno privlačen in predvsem funkcionalen počitniški apartma, ki bo poleg lastnikov razveseljeval tudi goste. Stanovanje je namreč mogoče tudi najeti (klik, klik).

Fotografije prenovljenega stanovanja je posnel Anže Vrabl
Spodaj pa si lahko ogledate še stanovanje pred prenovo.


2 komentarja

© PEPERMINT • Theme by Maira G.