SLIDER





NINA ŠTAJNER
Prikaz objav z oznako NINA ŠTAJNER. Pokaži vse objave

PREJ IN POTEM • STANOVANJE Z RAZGLEDOM NA LJUBLJANSKI GRAD

torek, 02. januar 2018

Novo leto začenjamo s tistim, kar imate na Pepermintu najraje - pokukali bomo v sveže prenovljeno domovanje v ljubljanski soseski Trnovo. Za novo podobo tega 53m2 velikega stanovanja je poskrbela arhitektka Nina Štajner in ima vse tisto, česar smo od njenega dela vajeni: domiselne rešitve, neobičajne, igrive, a elegantne kombinacije vzorcev, materialov, slogov in barv, ki prej dolgočasne prostore spremenijo v prijeten dom, pisan na kožo sodobnemu človeku.

Lastnica dvosobnega stanovanja, ki se ponaša z lepim razgledom na Ljubljanski grad, je Nino kontaktirala po tem, ko je na spletu opazila "njeno" stanovanje v Kranjski Gori, nekaj podobnega pa je s prenovo želela tudi sama. "Veliko shranjevalnih površin, svetli in sveži prostori, skandinavska estetika," lastničine iztočnice opisuje arhitektka, ki si je v svojo beležnico pred začetkom dela zapisala še: zamenjati kopalno kad s tuš kabino ter obdržati kuhinjske elemente in sedežno garnituro. "Z največjim veseljem lahko povem, da smo vsem njenim željam uspeli ugoditi, praktično brez kompromisov." 

→ Za fotografije stanovanja pred prenovo se zapelji na dno strani.

Stara rjava okna in radiatorje so zamenjali za bele sodobne modele, ki se praktično zlijejo s stenami in prostor tudi vizualno povečajo. V kuhinji so pod oknom odstranili tudi parapet, okno povečali ter odprli prostor. Tlorisne razporeditve prostorov in opreme niso spreminjali, naredili so le manjše izboljšave: pravokotno jedilno mizo na primer zamenjali z okroglo, ki dopušča bolj prehoden prostor, sedežno garnituro malce zmanjšali in jo dopolnili s foteljem, ki v prostor vnese nekoliko dinamike. 

Parket so obnovili, kopalnico in balkon pa obložili z ujemajočo se keramiko. "To je narekovalo kuhinjsko ozadje, ki smo ga izvedli v keramiki zanimivih romboidnih oblik - to pa zato, ker nad delom kuhinjskega pulta ni omaric in smo želeli s keramiko na steni ustvariti zanimiv zaključek," opisuje Nina. 
Živahna oranžna barva kuhinjskih elementov je narekovala barvno shemo stanovanja; ki se iz dinamične kuhinje do nežnih pastelov v spalnici postopoma umirja. "Da smo v kuhinji dosegli čim bolj skandinavski izgled, smo oranžne elemente kombinirali s črnimi, sivimi in belimi pohištvenimi kosti. Jedilna miza ima teksturo betona, dodatki pa so večinoma kovinsko industrijskega izgleda. 
Vizualno podobo dnevne sobe in spalnice narekuje tapeta, ki prekriva celotno steno med tema prostoroma in teče tudi čez vrata. Ta imajo nevidne podboje, ko so zaprta, so zato praktično neopazna. "Ker se mi zdi, da je izbira tako močnega vizualnega elementa kot je tapeta zelo osebna odločitev, sem lastnico spodbujala, da jo je izbrala sama. Skupaj sva listali kataloge in na koncu izbrali tisto, k kateri se je vračalo njeno oko in srce," o tapeti, ki spalnici in dnevni sobi daje skorajda hotelsko vzdušje, pravi arhitektka. Izbrana tapeta vsebuje nežne sive in modre tone, tekstura betona pa poskrbi, da deluje malce bolj "robato".  
Modre tone tapete odslika niša knjižnih polic v petrolej modrem odtenku, ki v dnevni sobi preseka veliko vgradno omaro in govori o lastničini ljubezni do knjig. Tako v dnevni sobi kot spalnici se nahajajo ogromne vgradne omare, ki smo jih želeli vizualno čim bolj pomanjšati ter narediti nevidne. Zato so izvedene iz matiranega belega materiala brez ročajev. 

Oblazinjeno pohištvo se ponaša z mehkimi teksturami žameta v nežno pastelnih tonih, manjši pohištveni elementi pa so črni in kovinski ter v sicer nežno podobo prostora vnesejo nekoliko možatosti.  

V kopalnici so želeli povsem obrniti postavitev, pa jim razporeditev izpustov tega posega ni dopuščala. Zato so le obrnili školjko, da so klasični kotliček lahko zamenjali z vgradnim ter banjo nadomestili s po meri narejeno tuš kabino. Kljub majhnosti je kopalnica čudovita. 
Arhitektka pravi: "Glavno vizualno vlogo igrajo keramične ploščice, ki po steni za tušem tvorijo zanimiv vzorec; zaradi njihove specifične oblike pa se je mojster kar namučil s polaganjem! Zanimiv element je tudi kopalniško ogledalo, ki je z vseh strani enakomerno osvetljeno ter omogoča dobre pogoje za ličenje in nego. Ker je kopalnica brez naravne osvetlitve, smo se držali svetlih tonov in jo dobro generalno osvetlili tako da vizualno deluje kar se da prostorna; čeprav je v resnici miniaturna." 


Cenovno je oprema stanovanja torej kolaž oblikovalskih in dostopnejših kosov, pri tem pa so več pozornosti in financ namenili bolj trajnim elementom kot so okna, vrata, talne in stenske obloge, radiatorji, svetila ter oblazinjeno pohištvo ... Te so kombinirali z manjšimi kosi vsem dobro poznanega švedskega pohištvenega giganta. Rezultat? Svetel, prijeten  in udoben dom, v katerem je preživljati čas v užitek in veselje. Razlika je očitna.

Arhitektka: Nina ŠtajnerFotografija: Anže Vrabl

STANOVANJE PRED PRENOVO

STANOVANJE MLADEGA POSLOVNEŽA • V SLOGU NEWYORŠKEGA LOFTA

nedelja, 29. oktober 2017


Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo s kopalnico. Novi lastnik, mlajši poslovnež, je želel stanovanje prilagoditi svojim bivanjskim potrebam. S pomočjo arhitektke Nine Štajner je nastal funkcionalen dom sodobne industrijske estetike, v katerem se lahko spočije po napornem delavniku ali gosti prijatelje. 

MAJHNO - A ZRAČNO, UDOBNO IN PRIJETNO ZA BIVANJE
"S prenovo smo želeli prostore povezati v smiselno domovanje za udobno bivanje zaposlene osebe; povečati kuhinjo in jo povezati z bivalnim prostorom odprtega tlorisa ter v stanovanju urediti še domačo pisarno in veliko garderobo. Svetloba je zagotovljena zgolj z vzhodne in zahodne strani, zato smo stremeli k odprtim prostorom in čim večjemu izkoristku naravne svetlobe," načrt preobrazbe stanovanja opisuje arhitektka. 
Ker so bili prostorsko precej omejeni, je večina prostorov majhne kvadrature. Vendar pa je zavoljo kreativnih rešitev prostor optimalno izkoriščen,  stanovanje pa  kljub majhnosti deluje zračno, udobno in prijetno za bivanje. Pri snovanju tlorisne razporeditve prostorov so preizkusili več variant, na koncu pa se je za optimalno izkazala izvedba z vhodom na zahodni strani, ki stanovanje razdeli na spalni in bivalni del (načrte najdete na dnu objave).

KOMBINACIJA SODOBNEGA MINIMALIZMA IN IN VINTAGE INDUSTRIJSKEGA SLOGA
Vizualno si je lastnik želel urbanega domovanja, nekakšne kombinacije sodobnega minimalizma in vintage industrijskega sloga. Stremel je k ambientu v slogu njujorškega lofta. "Ti sicer slovijo po visokih prostorih in ogromnih oknih," opisuje Nina Štajner, "Upam pa si trditi, da smo glede na danosti nepremičnine občutek bivanja v industrijski stavbi kar dobro poustvarili."
ČISTO PRAVA OPEČNATA STENA 
Kot eno glavnih želja je lastnik izpostavil opečnato steno, ki so jo izvedli iz starinske opeke. Toplo barvo opeke pa kombinirali s hladnimi toni sive vinilne talne obloge v imitaciji kamna in svetlo sivo zofo. V stanovanju se pojavlja še več lesenih tekstur, pult iz imitacije betona, navidezno rjasta tekstura ter kovinski in usnjeni detajli. Vzorec, ki ga je mogoče opaziti v več prostorih je tako imenovani 'chevron'. Omenjeni vzorec obiskovalca pozdravi že v veži, ki so jo vizualno povečali s pomočjo velikega ogledala, po meri narejena omara za čevlje pa služi tudi kot obešalnik za vrhnja oblačila. 

OSREDNJI PROSTOR BIVANJA: DNEVNA SOBA, KUHINJA IN JEDILNICA
Nova kuhinja se po kvadraturi sicer ne razlikuje od stare; ker pa je odprta proti bivalnemu delu in bolj racionalno razporejena na pogled deluje večja. Višji kuhinjski elementi, kot je prostostoječ hladilnik iz Gorenjeve Retro linije, shramba in pečica so pozicionirani v nišo ob eni strani kuhinje. Ob oknu se vije pas nizkih omaric s štedilnikom in pomivalnim koritom. 

Še en element, ki si ga je lastnik zelo želel je zajtrkovalni pult  s katerim se zaključi kuhinjski pult in je dodatno poudarjen z zanimivo svetilko; ki nekoliko spominja na gledališčni reflektor. Vrata, ki iz kuhinje vodijo v kopalnico, pa je mogoče zamenjati kadarkoli kasneje, ko bo lastnik čutil potrebo po tem. Opravili smo samo rušitve, nujne za novo funkcijo stanovanja,  edina zahtevnejša rušitev je bila odstranitev dela nosilne stene za prehod iz veže v dnevno sobo. 
JEDILNICA
Kuhinja se nadaljuje v jedilnico, kjer je lastnik želel imeti veliko mizo, ob kateri lahko gosti številne prijatelje. Izbrali smo model s ploščo iz temnega lesa in kovinskimi nogami, dopolnili pa smo jo z različnimi jedilnimi stoli in svetilko industrijskega izgleda. Jedilnica namreč nima veliko naravne svetlobe; ki smo jo želeli nadomestiti z izbiro svetilke z zadostno svetilnostjo. 
Jedilnica preko dnevne sobe prehaja v domačo pisarno; ki pa jo je mogoče pregraditi ter kdaj kasneje po potrebi spremeniti v otroško sobo. Dnevna soba z veliko zofo in televizijo je pozicionirana v sam center domovanja. Je povezovalni prostor med ostalimi kotički; raztegljiva zofa pa lahko služi tudi kot ležišče za goste. 
KOPALNICA: MAJHNA KVADRATURA, A JE V NJEJ VSE POTREBNO
Kopalnico je urejena znotraj obstoječih gabaritov; kvadratura je resnično omejena, a s premišljenim načrtovanjem so ustvarili veliko shranjevalnih površin in celo pralnico. Veliko ogledalo in dobra osvetlitev pa majhen prostor vizualno povečajo. 
SPALNICA IN GARDEROBA
Spalnica je nekoliko umaknjena in jo od ostalih prostorov ločuje prehodna garderoba, ki lastniku nudi veliko shranjevalnih površin tako za poslovna oblačila kot športne potrebščine. Pri prenovi stanovanja, pravi arhitektka, so bili pozorni na stroške, zato so talne obloge zamenjali le v prostorih, ki so to zahtevali, v spalnici, garderobi in pisarni pa so pustili originalne talne obloge. Obdržali so tudi okna, radiatorje in ena vrata. Radiator v spalnici soo zaradi bližine postelje preprosto 'skrili' s fronto, v vzorcu, ki je kot nekakšna rdeča nit stanovanja.

Dekor v stanovanju je primeren hitremu življenjskemu slogu mladega poslovneža – preprost, bazira na funkcionalnosti ter hkrati zaokroži 'možato' stilsko zgodbo z globokimi toni, poudarjenimi teksturami,  tehnološkimi dodatki in nezahtevnimi sobnimi rastlinami. 

      PREJ & POTEM


ARHITEKTURA: NINA ŠTAJNER (spletna stran + Instagram + Facebook)
FOTOGRAFIJA: ANŽE VRABL

ROBUSTNO + GLAMUROZNO STANOVANJE MLADE DRUŽINE V LJUBLJANSKI SITULI

sobota, 24. september 2016


Morda boste prepoznali značilno luknjičasto ozadje - tudi stanovanje, ki ga predstavljam tokrat, se namreč nahaja v ljubljanski stolpnici Situla. Tam si je nov dom ustvarila mlada družina, pri opremljanju pa jim je pomagala arhitektka Nina Štajner, ki je za Pepermint  opisala, kako so se lotili projekta in prazne prostore spremenili v zanimiv preplet robustnega in glamuroznega.

Družina je imela ob že od začetka jasno izdelane estetske preference, v stanovanje so na primer želeli vključiti nekaj pohištvenih kosov iz Ikeine linije Stockholm, ki so jih imeli že v prejšnjem domu. Kombinirali so jih z novo izbranim pohištvom in dodatki ter ustvarili unikaten dom.

NINA ŠTAJNER • ILUSTRATORKA, KI JO OBČUDUJE ŽE 80 TISOČ LJUDI

četrtek, 11. avgust 2016


Kako naj opišem Nino? Lahko začnem kar s tem, da bi lahko tej 28-letni ilustratorki, ki v zadnjem času riše predvsem prikupne živali, rekli tudi slovenska Beatrix Potter, saj veste, slovita ustvarjalka, ki je ustvarila Petra Zajca in druge živalske like. Najbrž bi Nina na tem mestu skromno protestirala,  ampak naj svoje povejo tudi srčki in komentarji skoraj 80 tisoč občudovalcev njenega dela na Instagramu. Ps: Med Slovenci imajo najbrž več sledilcev samo nekateri vrhunski športniki :)
© PEPERMINT • Theme by Maira G.