SLIDER





PREJ IN POTEM • SODOBNO ALPSKO STANOVANJE BLIZU KRANJSKE GORE

Zima je tu. Zjutraj so na mojem sprehodu s psom že naletavale prve lahne snežinke, na televiziji pa je ob popoldnevih spet slišati komentarje Jelka Grosa, medtem ko smučarski skakalci še nekoliko zadržano skačejo v novo sezono. Do zaključka sezone v Planici je še dolga, in prav na poti v dolino pod Poncami lahko morda zagledate stanovanjski blok, v katerega vas skupaj z arhitektko Nino Štajner vabiva danes.

V enem od blokov v naselju Čičare je Nina – njene projekte Pepermintovi bralci že dobro poznate, tudi prenovo v sosednjem bloku sem tu že predstavila – namreč povsem spremenila podobo starejšega stanovanja, ki že desetletja ni doživelo osvežitve.

PRED PRENOVO: MRAČNO IN MAJHNO STANOVANJE
“Temno zelen itison, temen les, živo rdeča keramika, naključno izbrano natlačeno pohištvo in slaba osvetlitev so botrovali dejstvu, da je stanovanje na pogled delovalo mračno in majhno,” stanje PREJ opisuje arhitektka. Stanovanje je mansardno in kljub skopi kvadraturi trosobno. Da bi površino povečali, so izkoristili zastekljeno ložo in jo s pomočjo izolacije in vgrajenih strešnih oken priključili bivalnim prostorom in jih tako povečali na 53 kvadratnih metrov.
*Fotografije stanovanja pred prenovo najdete na dnu objave

Tlorisa stanovanja sicer niso spreminjali, so pa malce prestavili vratne odprtine, da so prehodi med prostori mehkejši. Da bi bolje izkoristili dano površino, so nekoliko drugače razporedili pohištvo, s tem pa zagotovili zračnost na razmeroma majhni kvadraturi. Čeprav stanovanje služi kot počitniški apartma, so si lastniki v njem želeli vse, kar je potrebno za udobno bivanje. 
TEMNI TONI IN INDUSTRIJSKI DETAJLI
“Estetsko so si želeli modnega stanovanja v temnih tonih s poudarjenimi teksturami in industrijskimi detajli. Morda se zdi izbira temnih barv za majhne prostore res nekoliko kontroverzna, ker pa smo s pomočjo novih strešnih oken v prostor spustili veliko naravne svetlobe, temne barve nič ne motijo,” o slogu notranje opreme pravi Štajnerjeva.
Majhne prostore so optično povečali tudi s pomočjo ogledal, ta je mogoče opaziti tudi na garderobnih omarah in v kuhinjskem ozadju. “Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je, da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji.”
Majhne prostore so optično povečali tudi s pomočjo ogledal, ta je mogoče opaziti tudi na garderobnih omarah in v kuhinjskem ozadju. “Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je, da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji.”
BI REKLI, DA JE TO IKEINA KUHINJA?
Bivalni prostor združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kuhinja je majhna, a kljub temu vsebuje vse potrebne elemente. Naročili so jo pri švedskem pohištvenem gigantu, a jo malce dodelali s po meri narejenim debelejšim pultom, ki se ujema z jedilno mizo ter mizicama v dnevni sobi. Še več shranjevalnih površin so pridobili z visokimi visečimi omaricami, ki segajo vse do stropa. Hladilnik, prostostoječ model retro videza v črni barvi, so zaradi pomanjkanja prostora v nizu kuhinjskih elementov umestili ob drugo steno. Zaradi videza prav nič ne izstopa oziroma se lepo zlije z drugimi elementi v odprtem bivalnem prostoru.
Industrijski pridih se nadaljuje v jedilnici: tu izstopajo robustni kovinski stoli ob veliki jedilni mizi, ki je izdelana po meri. Za eleganco prostora poskrbijo viseče svetilke nad njo. Pohištvo ima matirano črno teksturo in je brez ročajev, prav tako pa so posebna notranja vrata, ki imajo tudi nevidne podboje, zaradi česar so še posebej elegantna. Nasploh so stremeli k sodobnemu, minimalističnemu videzu, a z detajli, ki ves čas opominjajo na to, da smo v alpskem okolju, nedaleč od gora in narave.

Ena od takšnih podrobnosti je vinil v teksturi toplega lesa, ki se pojavi v vlogi stenske obloke na dekorativnih stenskih panelih. Ker so od zadaj indirektno osvetljeni, služijo tudi kot ambientalna osvetlitev prostora. »Stenski paneli z leseno teksturo so sodobna interpretacija starinskih lesenih opažev, ki so zelo značilni za jedilnice lokalnega okolja,” dodaja arhitektka.
Dnevna soba je urejena preprosto in udobno. Sedežna garnitura lahko služi tudi kot dodatno ležišče, ostali kosi so manjših dimenzij, ne zavzamejo veliko prostora, stanovalci pa jih lahko po želji premikajo.

Nasproti stoji televizija, pod njo omarica z električnim kaminom, ki doprinese k toplemu alpskemu ambientu. Dnevna soba se odpre na večji balkon, ki ponuja razgled na smrečje in okoliške gore.
SPALNICA S TELEVIZIJO NA STROPU
Takšni stenski paneli se pojavi tudi v spalnici, kjer se nadaljuje po stropu, v njem pa je skrita televizija. V spalnici udobje poudari po meri izdelana postelja z bogatim oblazinjenim vzglavjem ter mehke zatemnitvene zavese, pridih industrijskega sloga pa dodajo nočne omarice in stenske svetilke.
“Majhna kvadratura nam je onemogočila vnos dodatnega pohištva, vseeno pa velika vgradna omara nudi veliko shranjevalnih površin. Po meri izdelana klopca ob vznožju postelje služi kot odlagalna površina ali dodatno sedišče, njena mehka tekstura umetnega krzna pa dodatno omehča prostor,” razloži Nina. Poseben izziv je bila tudi otroška spalnica, kamor so postavili pograd in večje vgradne omare, katerih del je tudi pisalna mizica.
MINI KOPALNICA - MAKSI SLOG
Kopalnica je, kakor v večini stanovanj, najmanjši prostor v stanovanju. Investitorji so si v njej želeli tuš, umivalnik, wc, pa tudi pralni in sušilni stroj. Stroja so skrili za steno iz zatemnjenega stekla, ostale elemente pa razporedili tako, da je izkoriščen prav vsak centimeter, tako tlorisno kot v višino.
»Stremeli smo k isti temni barvni shemi kot v drugih prostorih in tako izbrali temno sivo keramiko, ki smo jo kombinirali s črnimi armaturami, sanitarno keramiko, omarico, radiatorjem in celo grelcem za vodo. Ena stena je obdelana z vinilno oblogo v isti teksturi lesa kot v ostalih prostorih. Stensko ogledalo služi tudi kot stenska svetilka, bralci pa bodo presenečeni nad dejstvom da gre za Ikeino ogledalo, katerega okvir smo pobarvali,” malo skrivnost velikih mojstrov razkriva Nina – če bi se morda kdo enakega projekta lotil tudi sam :).
PRENOVA V LE TREH TEDNIH
Stanovanje je ogrevano s talnim gretjem, ki ga je mogoče regulirati tudi na daljavo – tako lahko tudi sredi zime lastnike ob prihodu pričaka prijetno toplo domovanje. Hkrati so s tem prihranili prostor, ki bi ga sicer zasedli klasični radiatorji. Talne obloge so prav tako iz vinila, izbrali so teksturo temnega kamna, ki je tudi trpežen in lep.
Kot zaključi snovalka interierja tega razkošno drugačnega “vikend” stanovanja, je bilo pri projektu najbolj zanimivo to, da so morali stanovanje prenoviti v zgolj treh tednih. “Stanovanjska soseska Čičare ima pravilnik, ki dovoljuje izvedbo gradbenih del le v aprilu in septembru. Izvajalci so si dobesedno hodili po prstih; potrebno je bilo veliko usklajevanja in trdega dela, ampak rezultat je projekt, izveden v roku.”

TLORIS STANOVANJA PO PRENOVI


TLORIS IN FOTOGRAFIJE STANOVANJA PRED PRENOVO


Vau, a ne? 
x x x
Nino in njeno delo lahko spremljate na blogu, Facebooku in Instagramu.
Fotografije stanovanja po prenovi je posnel Anže Vrabl



-->

Ni komentarjev

Objava komentarja

© PEPERMINT • Theme by Maira G.