SLIDER





arhitektka Nina Štajner
Prikaz objav z oznako arhitektka Nina Štajner. Pokaži vse objave

PREJ IN POTEM • SODOBNO ALPSKO STANOVANJE BLIZU KRANJSKE GORE

nedelja, 18. november 2018

Zima je tu. Zjutraj so na mojem sprehodu s psom že naletavale prve lahne snežinke, na televiziji pa je ob popoldnevih spet slišati komentarje Jelka Grosa, medtem ko smučarski skakalci še nekoliko zadržano skačejo v novo sezono. Do zaključka sezone v Planici je še dolga, in prav na poti v dolino pod Poncami lahko morda zagledate stanovanjski blok, v katerega vas skupaj z arhitektko Nino Štajner vabiva danes.

V enem od blokov v naselju Čičare je Nina – njene projekte Pepermintovi bralci že dobro poznate, tudi prenovo v sosednjem bloku sem tu že predstavila – namreč povsem spremenila podobo starejšega stanovanja, ki že desetletja ni doživelo osvežitve.

PRED PRENOVO: MRAČNO IN MAJHNO STANOVANJE
“Temno zelen itison, temen les, živo rdeča keramika, naključno izbrano natlačeno pohištvo in slaba osvetlitev so botrovali dejstvu, da je stanovanje na pogled delovalo mračno in majhno,” stanje PREJ opisuje arhitektka. Stanovanje je mansardno in kljub skopi kvadraturi trosobno. Da bi površino povečali, so izkoristili zastekljeno ložo in jo s pomočjo izolacije in vgrajenih strešnih oken priključili bivalnim prostorom in jih tako povečali na 53 kvadratnih metrov.
*Fotografije stanovanja pred prenovo najdete na dnu objave

Tlorisa stanovanja sicer niso spreminjali, so pa malce prestavili vratne odprtine, da so prehodi med prostori mehkejši. Da bi bolje izkoristili dano površino, so nekoliko drugače razporedili pohištvo, s tem pa zagotovili zračnost na razmeroma majhni kvadraturi. Čeprav stanovanje služi kot počitniški apartma, so si lastniki v njem želeli vse, kar je potrebno za udobno bivanje. 
TEMNI TONI IN INDUSTRIJSKI DETAJLI
“Estetsko so si želeli modnega stanovanja v temnih tonih s poudarjenimi teksturami in industrijskimi detajli. Morda se zdi izbira temnih barv za majhne prostore res nekoliko kontroverzna, ker pa smo s pomočjo novih strešnih oken v prostor spustili veliko naravne svetlobe, temne barve nič ne motijo,” o slogu notranje opreme pravi Štajnerjeva.
Majhne prostore so optično povečali tudi s pomočjo ogledal, ta je mogoče opaziti tudi na garderobnih omarah in v kuhinjskem ozadju. “Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je, da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji.”
Majhne prostore so optično povečali tudi s pomočjo ogledal, ta je mogoče opaziti tudi na garderobnih omarah in v kuhinjskem ozadju. “Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je, da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji.”
BI REKLI, DA JE TO IKEINA KUHINJA?
Bivalni prostor združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kuhinja je majhna, a kljub temu vsebuje vse potrebne elemente. Naročili so jo pri švedskem pohištvenem gigantu, a jo malce dodelali s po meri narejenim debelejšim pultom, ki se ujema z jedilno mizo ter mizicama v dnevni sobi. Še več shranjevalnih površin so pridobili z visokimi visečimi omaricami, ki segajo vse do stropa. Hladilnik, prostostoječ model retro videza v črni barvi, so zaradi pomanjkanja prostora v nizu kuhinjskih elementov umestili ob drugo steno. Zaradi videza prav nič ne izstopa oziroma se lepo zlije z drugimi elementi v odprtem bivalnem prostoru.
Industrijski pridih se nadaljuje v jedilnici: tu izstopajo robustni kovinski stoli ob veliki jedilni mizi, ki je izdelana po meri. Za eleganco prostora poskrbijo viseče svetilke nad njo. Pohištvo ima matirano črno teksturo in je brez ročajev, prav tako pa so posebna notranja vrata, ki imajo tudi nevidne podboje, zaradi česar so še posebej elegantna. Nasploh so stremeli k sodobnemu, minimalističnemu videzu, a z detajli, ki ves čas opominjajo na to, da smo v alpskem okolju, nedaleč od gora in narave.

Ena od takšnih podrobnosti je vinil v teksturi toplega lesa, ki se pojavi v vlogi stenske obloke na dekorativnih stenskih panelih. Ker so od zadaj indirektno osvetljeni, služijo tudi kot ambientalna osvetlitev prostora. »Stenski paneli z leseno teksturo so sodobna interpretacija starinskih lesenih opažev, ki so zelo značilni za jedilnice lokalnega okolja,” dodaja arhitektka.
Dnevna soba je urejena preprosto in udobno. Sedežna garnitura lahko služi tudi kot dodatno ležišče, ostali kosi so manjših dimenzij, ne zavzamejo veliko prostora, stanovalci pa jih lahko po želji premikajo.

Nasproti stoji televizija, pod njo omarica z električnim kaminom, ki doprinese k toplemu alpskemu ambientu. Dnevna soba se odpre na večji balkon, ki ponuja razgled na smrečje in okoliške gore.
SPALNICA S TELEVIZIJO NA STROPU
Takšni stenski paneli se pojavi tudi v spalnici, kjer se nadaljuje po stropu, v njem pa je skrita televizija. V spalnici udobje poudari po meri izdelana postelja z bogatim oblazinjenim vzglavjem ter mehke zatemnitvene zavese, pridih industrijskega sloga pa dodajo nočne omarice in stenske svetilke.
“Majhna kvadratura nam je onemogočila vnos dodatnega pohištva, vseeno pa velika vgradna omara nudi veliko shranjevalnih površin. Po meri izdelana klopca ob vznožju postelje služi kot odlagalna površina ali dodatno sedišče, njena mehka tekstura umetnega krzna pa dodatno omehča prostor,” razloži Nina. Poseben izziv je bila tudi otroška spalnica, kamor so postavili pograd in večje vgradne omare, katerih del je tudi pisalna mizica.
MINI KOPALNICA - MAKSI SLOG
Kopalnica je, kakor v večini stanovanj, najmanjši prostor v stanovanju. Investitorji so si v njej želeli tuš, umivalnik, wc, pa tudi pralni in sušilni stroj. Stroja so skrili za steno iz zatemnjenega stekla, ostale elemente pa razporedili tako, da je izkoriščen prav vsak centimeter, tako tlorisno kot v višino.
»Stremeli smo k isti temni barvni shemi kot v drugih prostorih in tako izbrali temno sivo keramiko, ki smo jo kombinirali s črnimi armaturami, sanitarno keramiko, omarico, radiatorjem in celo grelcem za vodo. Ena stena je obdelana z vinilno oblogo v isti teksturi lesa kot v ostalih prostorih. Stensko ogledalo služi tudi kot stenska svetilka, bralci pa bodo presenečeni nad dejstvom da gre za Ikeino ogledalo, katerega okvir smo pobarvali,” malo skrivnost velikih mojstrov razkriva Nina – če bi se morda kdo enakega projekta lotil tudi sam :).
PRENOVA V LE TREH TEDNIH
Stanovanje je ogrevano s talnim gretjem, ki ga je mogoče regulirati tudi na daljavo – tako lahko tudi sredi zime lastnike ob prihodu pričaka prijetno toplo domovanje. Hkrati so s tem prihranili prostor, ki bi ga sicer zasedli klasični radiatorji. Talne obloge so prav tako iz vinila, izbrali so teksturo temnega kamna, ki je tudi trpežen in lep.
Kot zaključi snovalka interierja tega razkošno drugačnega “vikend” stanovanja, je bilo pri projektu najbolj zanimivo to, da so morali stanovanje prenoviti v zgolj treh tednih. “Stanovanjska soseska Čičare ima pravilnik, ki dovoljuje izvedbo gradbenih del le v aprilu in septembru. Izvajalci so si dobesedno hodili po prstih; potrebno je bilo veliko usklajevanja in trdega dela, ampak rezultat je projekt, izveden v roku.”

TLORIS STANOVANJA PO PRENOVI


TLORIS IN FOTOGRAFIJE STANOVANJA PRED PRENOVO


Vau, a ne? 
x x x
Nino in njeno delo lahko spremljate na blogu, Facebooku in Instagramu.
Fotografije stanovanja po prenovi je posnel Anže Vrabl



-->

OGLEJTE SI 10 ČUDOVITIH SLOVENSKIH STANOVANJ

ponedeljek, 09. julij 2018


Pred kratkim smo začeli z novo serijo virtualnih obiskov, priljubljenih Pepermintovih objav, v katerih pokukamo v lična, domišljena, drugačna, posebna slovenska domovanja. Preden se podamo na obisk še kam (pssst, tudi v tuja mesta in dežele), je tu izbor desetih stanovanj, o katerih ste lahko na Pepermintu brali v preteklosti. Uživajte v klikanju, ogledovanju in branju! In povejte, katero vam je najbolj všeč :)

😍 Moje najljubše! Stanovanje s fotografij stoji v kotu 13. nadstropja osrednjega stolpa, ki sicer seže 73 metrov v višino (kar je, mimogrede, višje od Grajskega griča). Navdušilo me je s sodobnim minimalizmom, ki pa je zaradi premišljenega izbora materialov daleč od skopega in hladnega. In oh, ta svetloba! VEČ

Svetlo, sodobno, odprto stanovanje na fotografijah ni bilo vedno videti tako kul. Pred začetkom prenove leta 2014 je bilo takorekoč tipično blokovsko stanovanje. Prepolno pohištva in sten. Od stare podobe sta se lastnika, mlad par, s prijatelji poslovila kar z zabavo, med katero je bilo dovoljeno vse, kar običajno na zabavah ni. Uničevanje inventarja, na primer :) VEČ



Uf, ena od prvih Pepermintovih objav po doooolgem času je bila tole. In požela je ogromno zanimanja, vprašanj in finih komentarjev. To stanovanj(c)e je namreč prava poslastica za vse, ki imate radi barve, presenetljive detajle ter vas zanima, kako ustvariti udoben, prijeten dom na majhni kvadraturi.  VEČ

Ste vedeli, da lahko v Tobačni tudi stanujete? Mladi arhitekt je eno od stanovanj v kompleksu nekdanje tovarne cigaret in tobačnih izdelkov na Viču v Ljubljani preuredil v dinamično domovanje, polno zanimivih podrobnosti in presenetljivih elementov. VEČ


Ah, to stanovanje v ljubljanski soseski Trnovo je še vedno eno od mojih najljubših predstavljenih na tej spletni strani. Ravno prav ženstveno, predvsem pa sveže. Za novo podobo tega 53m2 velikega stanovanja je poskrbela arhitektka Nina Štajner in ima vse tisto, česar smo od njenega dela vajeni: domiselne rešitve, neobičajne, igrive, a elegantne kombinacije vzorcev, materialov, slogov in barv, ki prej dolgočasne prostore spremenijo v prijeten dom, pisan na kožo sodobnemu človeku. VEČ



V spalnico tega stanovanja na Taboru v Ljubljani sem se zagledala na Instagramu (ta svetloba! pa tla! pa roza posteljnina! in pregrada!) in hitro natipkala sporočilo s predlogom za objavo. Zgodbo o tem, kako sta žalostno in skorajda razpadajoče stanovanje prenovila v to krasno stanovanjce, najbolje povesta kar kr(eat)ivca sama. VEČ


Morda boste prepoznali značilno luknjičasto ozadje - stanovanje, ki ga predstavljam tokrat, se namreč nahaja v ljubljanski stolpnici Situla. Tam si je nov dom ustvarila mlada družina, ki je imela ob že od začetka jasno izdelane estetske preference, v stanovanje so na primer želeli vključiti nekaj pohištvenih kosov iz Ikeine linije Stockholm, ki so jih imeli že v prejšnjem domu. Kombinirali so jih z novo izbranim pohištvom in dodatki ter ustvarili unikaten dom. VEČ

Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo s kopalnico. Novi lastnik, mlajši poslovnež, je želel stanovanje prilagoditi svojim bivanjskim potrebam. S pomočjo arhitektke Nine Štajner je nastal funkcionalen dom sodobne industrijske estetike, v katerem se lahko spočije po napornem delavniku ali gosti prijatelje. VEČ

Tin in Iza sta mlad par, ki ga poznamo predvsem z istoimenskega Instagram profila, na katerem nas že nekaj let razvajata s skrbno stiliranimi (ali pa v vsakdanjem momentu ujetimi) fotografijami. Ko sta se odločila, da se preselita skupaj, sta se, takrat še dijaka, odločila, da bosta stanovanje preuredila sama, z majhnim budgetom in obilo kreativnosti.   VEČ
A bo kmalu zima? V temle stanovanju v Kranjski Gori se bo gotovo fino pogreti v ledenih in zasneženih dneh. Pred prenovo pa ni bilo najbolj vabljivo. Lastnika sta želela, da prostor odraža njuno ljubezen do skandinavskega oblikovanja in živahnih barv z nekaj nostalgičnega (alpskega) pridiha. Jim je ob pomoči arhitektke uspelo? VEČ

PREJ IN POTEM • STANOVANJE Z RAZGLEDOM NA LJUBLJANSKI GRAD

torek, 02. januar 2018

Novo leto začenjamo s tistim, kar imate na Pepermintu najraje - pokukali bomo v sveže prenovljeno domovanje v ljubljanski soseski Trnovo. Za novo podobo tega 53m2 velikega stanovanja je poskrbela arhitektka Nina Štajner in ima vse tisto, česar smo od njenega dela vajeni: domiselne rešitve, neobičajne, igrive, a elegantne kombinacije vzorcev, materialov, slogov in barv, ki prej dolgočasne prostore spremenijo v prijeten dom, pisan na kožo sodobnemu človeku.

Lastnica dvosobnega stanovanja, ki se ponaša z lepim razgledom na Ljubljanski grad, je Nino kontaktirala po tem, ko je na spletu opazila "njeno" stanovanje v Kranjski Gori, nekaj podobnega pa je s prenovo želela tudi sama. "Veliko shranjevalnih površin, svetli in sveži prostori, skandinavska estetika," lastničine iztočnice opisuje arhitektka, ki si je v svojo beležnico pred začetkom dela zapisala še: zamenjati kopalno kad s tuš kabino ter obdržati kuhinjske elemente in sedežno garnituro. "Z največjim veseljem lahko povem, da smo vsem njenim željam uspeli ugoditi, praktično brez kompromisov." 

→ Za fotografije stanovanja pred prenovo se zapelji na dno strani.

Stara rjava okna in radiatorje so zamenjali za bele sodobne modele, ki se praktično zlijejo s stenami in prostor tudi vizualno povečajo. V kuhinji so pod oknom odstranili tudi parapet, okno povečali ter odprli prostor. Tlorisne razporeditve prostorov in opreme niso spreminjali, naredili so le manjše izboljšave: pravokotno jedilno mizo na primer zamenjali z okroglo, ki dopušča bolj prehoden prostor, sedežno garnituro malce zmanjšali in jo dopolnili s foteljem, ki v prostor vnese nekoliko dinamike. 

Parket so obnovili, kopalnico in balkon pa obložili z ujemajočo se keramiko. "To je narekovalo kuhinjsko ozadje, ki smo ga izvedli v keramiki zanimivih romboidnih oblik - to pa zato, ker nad delom kuhinjskega pulta ni omaric in smo želeli s keramiko na steni ustvariti zanimiv zaključek," opisuje Nina. 
Živahna oranžna barva kuhinjskih elementov je narekovala barvno shemo stanovanja; ki se iz dinamične kuhinje do nežnih pastelov v spalnici postopoma umirja. "Da smo v kuhinji dosegli čim bolj skandinavski izgled, smo oranžne elemente kombinirali s črnimi, sivimi in belimi pohištvenimi kosti. Jedilna miza ima teksturo betona, dodatki pa so večinoma kovinsko industrijskega izgleda. 
Vizualno podobo dnevne sobe in spalnice narekuje tapeta, ki prekriva celotno steno med tema prostoroma in teče tudi čez vrata. Ta imajo nevidne podboje, ko so zaprta, so zato praktično neopazna. "Ker se mi zdi, da je izbira tako močnega vizualnega elementa kot je tapeta zelo osebna odločitev, sem lastnico spodbujala, da jo je izbrala sama. Skupaj sva listali kataloge in na koncu izbrali tisto, k kateri se je vračalo njeno oko in srce," o tapeti, ki spalnici in dnevni sobi daje skorajda hotelsko vzdušje, pravi arhitektka. Izbrana tapeta vsebuje nežne sive in modre tone, tekstura betona pa poskrbi, da deluje malce bolj "robato".  
Modre tone tapete odslika niša knjižnih polic v petrolej modrem odtenku, ki v dnevni sobi preseka veliko vgradno omaro in govori o lastničini ljubezni do knjig. Tako v dnevni sobi kot spalnici se nahajajo ogromne vgradne omare, ki smo jih želeli vizualno čim bolj pomanjšati ter narediti nevidne. Zato so izvedene iz matiranega belega materiala brez ročajev. 

Oblazinjeno pohištvo se ponaša z mehkimi teksturami žameta v nežno pastelnih tonih, manjši pohištveni elementi pa so črni in kovinski ter v sicer nežno podobo prostora vnesejo nekoliko možatosti.  

V kopalnici so želeli povsem obrniti postavitev, pa jim razporeditev izpustov tega posega ni dopuščala. Zato so le obrnili školjko, da so klasični kotliček lahko zamenjali z vgradnim ter banjo nadomestili s po meri narejeno tuš kabino. Kljub majhnosti je kopalnica čudovita. 
Arhitektka pravi: "Glavno vizualno vlogo igrajo keramične ploščice, ki po steni za tušem tvorijo zanimiv vzorec; zaradi njihove specifične oblike pa se je mojster kar namučil s polaganjem! Zanimiv element je tudi kopalniško ogledalo, ki je z vseh strani enakomerno osvetljeno ter omogoča dobre pogoje za ličenje in nego. Ker je kopalnica brez naravne osvetlitve, smo se držali svetlih tonov in jo dobro generalno osvetlili tako da vizualno deluje kar se da prostorna; čeprav je v resnici miniaturna." 


Cenovno je oprema stanovanja torej kolaž oblikovalskih in dostopnejših kosov, pri tem pa so več pozornosti in financ namenili bolj trajnim elementom kot so okna, vrata, talne in stenske obloge, radiatorji, svetila ter oblazinjeno pohištvo ... Te so kombinirali z manjšimi kosi vsem dobro poznanega švedskega pohištvenega giganta. Rezultat? Svetel, prijeten  in udoben dom, v katerem je preživljati čas v užitek in veselje. Razlika je očitna.

Arhitektka: Nina ŠtajnerFotografija: Anže Vrabl

STANOVANJE PRED PRENOVO

© PEPERMINT • Theme by Maira G.