SLIDER





KREIRAJMO UPORABNO / UPORABIMO KREATIVNO

sobota, 18. januar 2014

V Gospodarski zbornici Slovenije, ki je kar nora stavba (čekdisaut), bo do 14. februarja na ogled razstava 15. domačih oblikovalcev in oblikovalskih skupin, ki sta jih pod skupno razstavo Kreirajmo uporabno / Uporabimo kreativno združila Zavod Lab Laar in Škuc. Ustvarjalci razstavljenih izdelkov so vam najbrž poznani: Nika Stupica, Pleksimanija, Ursanina, Oblique, Teja Ideja, Polona Pačnik, Ha Ha!, oloop, tipoRenesansa, TMpriboljški, Smetumet, Zelolepo, Debudok, Millo in Studio Drevo. Zanimivo postavitev na paletah dopolnjujejo tudi fini razgledi na spodnje terase in balkone. Kot sem napisala na Instagramu, bi v teh prostorih zlahka posneli kakšen film, serijo ali editorial. Zdaj pa k nekaterim izdelkom!

ZA POJEST: SHERLOCKOVI KREKERJI

torek, 14. januar 2014

A gledate Sherlocka? Oh my, Šerlok je eden mojih najljubših fiktivnih junakov (poleg Lucky Luka, Batmana, Snoopyja, He-Mana in palčka Smuka). Prebrala sem najbrž večino knjig o njem (tiste modre iz šolske knjižnice), pred leti sem nekaj starejših izvodov kupila v antikvariatu. Tudi v ekranizirani različici s Sherlockom težko zgrešijo. BBC-jeva serija je pa itak fenomenalna. Kot nalašč za h kratkim, a sladkim sezonam so tile krekerji. V bistvu so kot nalašč za k pivu, verjamem pa, da bo recept prišel prav tudi čez en mesec, ko bomo gledali Olimpijske igre.

KREKERJI
{recept, prirejen po Joy the Baker}

 skodelica bele moke
skodelica polnozrnate moke
 četrt zavitka 250-gramskega masla
 ščep soli
ščep pecilnega / sode bikarbone
ščep paprike v prahu
par obratov mlinčka s poprom
skodelica naribanega parmezana
pol decilitra (ali več) vode ali mleka
+
DODATKI
- zelišča in začimbe (timijan, rožmarin, bazilika, kurkuma ...)
- sezaaaam (jaz ga obožujem!)
- oluščena sončnična semena
Akcija. Moko zmešamo s soljo, poprom, pecilnim/sodo, morebitnimi začimbami in sirom. Nato v moko vgnetemo mrzlo, na kocke narezano maslo. Lahko na roke, lahko pa si pomagamo z mikserčkom. Testo razdelimo na dva ali več kosov, zavijemo v folijo in vsaj za pol ure postavimo v hladilnik. Nato vsako kepico posebej razvaljamo precej na tanko. Na tej točki lahko razvaljano testo posujemo s sezamom in/ali sončničnimi semen in jih še malo povaljamo, da se vtisnejo v testo. Izrežemo z manjšimi modelčki, prestavimo na pekač, obložen s pekijem, in preluknjamo z vilicami. Pečemo 15 minut (malo manj/več, bodite pozorni!) v pečici, vnaprej ogreti na 200 stopinj Celzija. 

PEKARNA OSEM

torek, 7. januar 2014

Gornji trg 10
1000 Ljubljana
8.00-18.00 
// ali dokler ne zmanjka kruha //

V zadnjih tednih je Instagram poln črno-belih škrnicljev, iz katerih kukako štruce in bagete, besede pa pojejo hvalo novi pekarni na v stari Ljubljani. In tako sem, takoj ko sem imela nekaj časa (včeraj), po dolgem času odšla na sprehod proti zame najlepšemu koncu mesta. Prvič sem šla kar mimo modrih vrat, ampak nič ne de, po tistem koncu se z veseljem izgubljam. Čez pet minut sem šla spet po klancu navzgor, tokrat pa skrbno štela hišne številke in jo našla. Pekarno Osem

In potem z Andrejem, fantom s predpasnikom (za lepe fotke se je preoblekel:) ugotoviva, da se poznava iz srednje šole! Niti sanjalo se mi ni, da ga je že takrat obsedel kruh. Dolga leta je preizkušal, mesil, pekel, iskal nove informacije, nasvete pri francoskih in nizozemskih pekih in sanjaril o lastni pekarnici. Takšni, po vzoru francoskih. Medtem ko sem fotografirala, so v pekarno vstopali ljudje in pek jim je z veseljem razlagal, kakšen je kruh za steklom, kaj vsebuje, kako ga pripravlja. Prišla je njegova draga, ki je tudi "kriva" za prenovo prostora, saj je arhitektka. Za grafično podobo pekarne (res lepi škrniclji in nalepke!) je poskrbel Andrejev prijatelj Zoran Pungerčar, na policah pa najdemo tudi servirne deske Drevo, olivna olja oljarne Lisjak in moko iz mlina na Dolenjskem, ki jo pri peki uporablja pek. In pa vrečke za kruh, ki so nastale v sodelovanju s SQUATom.

Za pomičnimi črnimi vrati (ki je obenem tudi tabla z dnevno ponudbo in cenikom) je Andrejev atelje. Tam mesi in pripravlja testo (zaradi druži, s katero povečini peče, to lahko traja tudi več dni), tam so žaklji z moko in peči. Peči začne ob šestih zjutraj, pekarno odpre ob osmih, se je pa tudi že zgodilo, da je zaprl prej. Kakovost je zanj na prvem mestu. Ime Osem se odraža tudi v ponudbi. Vsak dan želi ponuditi osem vrst kruha. Počasi bo dodajal nove okuse, nove oblike, a vedno bo pekarno odprl z osmimi.

Če ste že pozabili, kako diši pravi kruh, tisti brez aditivov, je obisk pekarne Osem res lep dogodek. Moja bagetka je hrustala še cel dan in bila je neverjetna.

© PEPERMINT • Theme by Maira G.