SLIDER





KAM NA KAVO / GOSTILNA DELA

Zdaj gotovo že poznate GOSTILNO DELA. Tja sem se prvič odpravila nekaj tednov po odprtju in tista objava je še vedno med najbolj branimi na Pepermintu, kar pomeni, da so radovedni jedci mrzlično  iskali informacije o tem zanimivem prostoru s še bolj zanimivo zgodbo. Ko so nam zadnjič prijazno dovolili, da pri njih posnamemo fotografije z Oblique, so ravno malce osvežili podobo. In ideja o novem obisku je bila hitro tu. 

Gostilna dela je projekt socialnega podjetništva, obenem pa vse več kot to. Ne le, da je šlo "skozi roke" strokovnjakov že veliko mladih, ki zaradi različnih razlogov niso uspeli dokončati šolanja in z uvajanjem v delo ter učenjem dobili novo priložnost, ah kje, ne le to. Prostor je nenavaden, ambient lep, vzdušje pa krasno. Gostilnca na Poljanski je bila moja prva misel, ko sem razmišljala, kje bi z Oblique posnele fotografije in brez zadrege sem vprašala za dovoljenje, v hipu pa dobila pritrdilen odgovor. Gostoljublje, tudi ko ne gre za skodelico kave ali finega kosila, smeh in hecanje med mladimi, ki tam delajo, sem in tja pa tudi kakšna resna beseda, ko je treba poprijeti za delo. Res prijetno je tam.
Ravno konec tedna pred našim obiskom so se v Gostilni dela zbrali tudi v soboto, kajti odločili so se za manjšo prenovo, osvežitev podobe lokala.Čeprav imajo koncept usposabljanja in zaposlovanja razložen na ličnih cenikih, ki so postavljeni na mizah v lokalu ter na FB, so želeli to prikazati tudi malce drugače. Želijo namreč, da gostje vedo, da za mlade, vključene v usposabljanje, skrbi močna strokovna ekipa, ki je morda ne srečamo, ko se v Gostilno dela odpravimo na kosilce. Zato so vse skupaj kar narisali. Poleg mladih, ki trenutno delajo v Gostilni, so narisani tudi strokovnjaki. Pa še nekaj zanimivih detajlov: na črni steni, ki spominja na šolsko tablo, je narisan kozarec, ki pada - s tem so želeli pokazati, da se v procesu usposabljanja dogajajo tudi napake. Nad vrhnjo polico, kjer stojijo posodice z zelišči, je narisan lonček z baziliko, nad njim pa napis "Zalij me!", s katerim so želeli povedati, da se v procesu učenja kdaj tudi kaj pozabi, zato je treba nanje večkrat opozoriti. V kotu pri vratih, nad narisano omaro, pa je tudi hišna muca.  Držali so se začetnega koncepta črne table - originalna zasnova prostora je delo Grupe -, podobo pa je osvežila arhitekta Anja Humljan
Seveda si nisem mogla kaj, da ne bi med ponovnim obiskom, med katerim se naredila te fotografije, tudi sama nekaj prigriznila in popila. V Gostilni dela lahko vsak dan, med ponedeljkom in petkom, izberete med tremi kosili, mesnim, ribjim in vegetarijanskim. Mmm. Jaz sem se odločila za file brancina s svežo solatko in prilogo - ješprenjem, piro in zelenjavo. Bilo je izvrstno, brez heca. Še pred glavno jedjo lahko pojeste dnevno juhico, si zraven zmešate še solato po želji, se osvežite z limonado ali kakšno drugo pijačo, za konec pa se še posladkate. Recimo s smutijem iz gozdnih sadežev in smetano. V glavnem, jaz kar nisem želela oditi. Najlepši beli stoli, najlepši prebeljen šank iz zidakov in najlepši pod. Da o stropu niti ne govorim.

10 komentarjev

  1. vauu ful lepo:)
    a je na bone?

    OdgovoriIzbriši
  2. ni na bone. pa tudi drago ni in hrana je odlična :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Matilda si mi vzela besede iz ust;) Res ji paše nova barva! pa poličke za revije so fantastične! p.s.: ok, to da sem fenica grupa luči, je itak jasno;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odkar nisem več v Ljubljani so se kul placi kar razrasli kot gobe... ni fer! :) hehe, al pa jih prej nisem opazila...
    ful lepa objava, fotke in Gostilna!

    OdgovoriIzbriši
  5. Katja hvala za res lepe fotogeafije. Ogromno pohval si dobila :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Men je pa všečbicikl na četrti fotki. Ravno takšnega bi mela....

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.