SLIDER





STANOVANJE V BERLINU • POP UP GALERIJA SLOVENSKEGA OBLIKOVANJA




Ko opisujemo domove in prostore nasploh, pogosto rišemo vzporednice (in vzporednike, če smo že pri geografiji) z bližnjimi ali daljnimi oblikovalskimi pokrajinami. Za minimalistično opremljena stanovanja rečemo, da so skandinavska, za tista, kjer na golih kamnitih tleh stojijo masivni kosi pohištva in v vetru plapolajo bele bombažne zavese, da so navdih iskala ob obalah Mediterana ali med griči Toskane. 


Kako pa bi opisali slovenski interier? In kako bi bilo videti stanovanje, opremljeno z izdelki slovenskih oblikovalcev? Nekje drugje, stotine kilometrov od meja naše države ... 



V začetku meseca, med 7. in 9. julijem, je eno od stanovanj na berlinski ulici Winsstraße postalo dom slovenskega oblikovanja. Vrata je odprl Pop-up Flat, ki ga je s svojimi izdelki opremilo 21 imen in znamk slovenskega produktnega oblikovanja. 

Prenovljeno meščansko stanovanje, ki bi ga bilo že tako - poglejte ta ladijski pod in stropne štukature! - naravnost sanjsko spreminjati v dom, so napolnili raznoliki predmeti s slovenskim podpisom. Obiskovalci, ki so vstopili v ta neobičajen dom, so lahko sedeli na slovenskih stolih in taburejih, si ogledovali (ter kupovali) izdelke, ki so jih osvetljevale slovenske luči (no, pa nemška elektrika) in občudovali male in velike predmete, skrbno domišljene in izdelane v Sloveniji.



Nosili so naslednje etikete: Woodieful, Donar, LLstol, BelaBela, PolonaPolona, Studio Drevo, Aklih, Gorenje, Klobbka, Lúster, Stolarna, Wood I play, Ropot, Arhimodula, Est=etika, Odeja, Rex Kralj, Mirjam Semolič Sore. 

Projekt I feel Design, katerega prvi sad je prav berlinski pop-up, je nastal pod okriljem Kulturnega društva Ropot, ki ga s sodelavci in kolegi vodi Rok Avsec. Pri konceptu in umestitvi so sodelovali še Ana Gruden, Tina Semolič in Gašper Arh





Čeprav je bil berlinski dogodek v svoji kratkotrajnosti resnično zvest konceptu pop-up (kratkotrajne postavitve neobičajne vsebine v določen, pogosto presenetljiv prostor), pa ekipa že išče nove priložnosti ali koncept, ki bi dovoljeval, da bi bil tovrstni prostor lahko dlje časa odprt za javnost. 

Fotografije: Felix Loechner


2 komentarja

  1. Zdravo, mogoče veš, kdo je izdelal jedilno mizo?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo, mogoče veš, kdo je izdelal jedilno mizo?

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.