SLIDER





ŠTRIKULA • PREPLETENA LEPOTA ZA DOM IN ZATE


Odgovor na zadnje vprašanje, ki sem ga zastavila Maši, bom postavila čisto na začetek objave o tej kranjski ustvarjalki in izjemni punci (boste videli, da si ne izmišljujem).


"ŠTRIKULA je zabavna, inovativna in drugačna. Vsi izdelki so ročno izdelani z veliko mero pozornosti, spoštovanja (in ljubezni). Prizadevam si za čim bolj trajnostne izdelke, vsak je preplet narave in urbanega minimalizma. Želim si, da bi ljudje začeli bolj spoštovati naravo in njene prebivalce in to tudi vključili v svoj slog (življenja)."




ARHITEKTKA, KI PROSTOVOLJNO SKRBI ZA 15 PROSTOŽIVEČIH MUC
Maša Pirc je bodoča arhitektka, ki trenutno piše diplomo, za katero pravi, da z njo že čisto predolgo odlaša. A kaj, ko je njen vsakdan do roba in čez zapolnjen z delom, ustvarjanjem in tudi skrbjo za kranjske prostoživeče muce. Trenutno skrbi za kar petnajst repkov. Prav njim je posvečena njena diplomska naloga, saj si prizadeva za to, da bi tudi v Kranju (čim prej) imeli zavetišče za živali.

KVAČKANJE 'ODKRILA' V AFRIKI
Njeni trije hišni mačkoni so pogosto tudi modeli na njenih fotografijah, s katerimi predstavlja svojo znamko izdelkov za dom in modnih dodatkov Štrikula. Nad kvačkanjem se je Maša navdušila pred petimi leti v Afriki, kjer so s kolegi s fakultete gradili večnamensko dvorano za tamkajšnje otroke.


KVAČKA, VEZE IN VOZLA
"Sprva sem kvačkala le kape za prijatelje, potem so se pojavila tudi naročila od drugih. Sebi sem naredila par kosov nakita, nato prijateljicam, kmalu pa so moje izdelke želeli tudi v trgovinag in tako se je vse skupaj začelo."

Pri svojem delu uporablja različne tehnike - od kvačkanja, vezenja do makrameja, želi pa se preizkusiti tudi v šivanju in pletenju. Tudi materiali, s katerimi ustvarja, so različni. "Poskušam čim bolj eksperimentirati, rada imam naravne material, všeč pa so mi tudi takšni bolj nenavadni."


NAVDIH? VSAKDAN.
Ideje za nove izdelke se porajajo praktično vsak dan, pravi Maša, ki navdih črpa iz vsakdana, če kaj potrebuje ali si ji zdi, da bi bila kakšna stvar dobro  videti v kvačkani obliki, potem se loti ustvarjanja.

"Časopisi in revije so nama ležali po stanovanju, zdaj so pospravljeni v kvačkani košari," predstavi en primer. Košare je sprva kvačkala iz bombažne vrvi, a ker takšna ni dobro ohranjala forme, jih zdaj izdeluje iz kompaktnejše konopljine vrvi.


"SKORAJ VSE SE DA NAKVAČKATI"
Loti se tudi večjih kosov, na primer preprog, ki so naravnost prekrasne. Izdeluje pa tudi nakit. "Želela sem si nek zelo poseben kos nakita, ki pa bi bil še vedno mehak, udoben in minimalističen," opisuje, kako je nastal šal, ki ga lahko nosimo tudi kot majico. "Mislim, da se da skoraj vse nakvačkati. Vedno poskušam ustvariti nekaj novega, drugačnega. V delu res uživam."


MAŠI IN NJENI ŠTRIKULI LAHKO SLEDITE NA INSTAGRAMU IN FB.

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.