SLIDER





SVEŽ IN MLADOSTEN DOM V LJUBLJANSKI SOSESKI KOSEZE


Že nekaj let z največjih zanimanjem spremljam delo in blog arhitektke in oblikovalke Nine Štajner. Ne le, da je Nina totalno luštna in stajliš, je tudi zelo prijetna sogovornica s kupom DIY idej in predlogov za polepšanje stanovanja, zabave ali modnega stajlinga. Kar poglejte na njeno spletno stran Kitchy World!

Na svojem blogu in Instagramu sem in tja deli tudi fotke iz zakulisja prenov in projektov v teku. Prav z before/after podobami si lažje predstavljamo, koliko dela je potrebno vložiti v lepo in praktično zasnovan dom, hkrati pa tisti, ki s strahom razmišljajo o prenovi, na preteklih primerih vidijo, da se splača nekaj časa živeti med oluščenimi stenami in prahom. Prav ta iskren in realističen pristop mi je pri Nini tako všeč. Zato sem vesela, da lahko na Pepermintu delim enega od njenih projektov.

Svetlo, sodobno, odprto stanovanje na fotografijah seveda ni bilo vedno videti tako kul. Pred začetkom prenove leta 2014 je bilo takorekoč tipično blokovsko stanovanje. Prepolno pohištva in sten. Od stare podobe sta se lastnika, mlad par, s prijatelji poslovila kar z zabavo, med katero je bilo dovoljeno vse, kar običajno na zabavah ni. Uničevanje inventarja, na primer :)
Terasastim blokom, ki so jih leta 1974 po načrtih arhitekta Viktorja Pusta zgradili v ljubljanski soseski Koseze, zaradi neobičajne zasnove pravijo tudi babilonski vrt.

KAKO DVOSOBNO STANOVANJE IZ 70s PRESTAVITI V SODOBNOST
Ninina naloga je bila zastarelo dvosobno stanovanje prenoviti in prilagoditi življenjskemu slogu mladih prebivalcev. Padale so tudi stene – tista med kuhinjo in dnevno sobo je postala pult, ki postavlja mehko mejo med obema prostoroma, a ju ne zagrajuje.


A začnimo pri hodniku, prostoru, ki mu običajno ne posvečamo prevelike pozornosti. V tem stanovanju je že veža polna presenetljivih detajlov. Stena za vhodnimi vrati je pobarvana v črno, od stropa do tal pa jo prekrivajo bele police za čevlje in druge reči.


UGANETE, IZ ČESA SO GRAFITNA TLA?
Tla so zgodba zase. Talna obloga, ki se iz hodnika nadaljuje v kuhinjo, so pravzaprav vinilne plošče s poudarjeno teksturo. Kot pravi arhitektka, so na otip prijetno hrapave, pod določenimi koti pa se malce posvetijo, kot bi bile narejene iz pravega kamna z delčki sljude. Vinilne plošče dimenzij 60x60 centimetrov so lepljene na podlago iz osb plošč. Si delate zapiske? Jaz tudi.

Grafitno siva tla se v kuhinji lepo ujemajo z minimalistično in sodobno kuhinjsko opremo. Staro kuhinjo so nadomestili z belimi elementi, jedilni kotiček se odpira proti oknom in na drugi strani proti dnevni sobi.
Ta je svetla in udobna. V njej kraljuje modra sedežna garnitura, obrnjena proti središču sobe. Tudi tu je, tako kot na hodniku in v kuhinji, ena od sten pobarvana v temno, kar prostorom daje tudi malce industrijskega pridiha.

KOPALNICA - MAJHNA, A S KARAKTERJEM 
Zgodbo lepo poveže kopalnica, majhna, a s karakterjem, ki ji ga dajejo skrbno izbrane keramične ploščice. Te s svojim grafičnim vzorcem optično povečajo prostor, kopalnica pa tako postane prostor, ki se lahko enakovredno kosa z drugimi v stanovanju.  

Ni komentarjev

Objava komentarja

© PEPERMINT • Theme by Maira G.