SLIDER





KAM NA KAVO • KAVARNA MAO ZA ZIDOVI FUŽINSKEGA GRADU

Muzejske/ galerijske kavarne so meni zelo ljubi prostori, ki jih vedno s prvimi alinejami zapišem v
na svoje mestne popotniške sezname. Nekaj posebnega je opazovati, kako so vključene ali povezane v zgodbo in arhitekturo posamezne galerije, muzeja, razstavišča. Če je zraven še fina trgovinica, se obisk določene razstave tako še podaljša, poveže ali razplete v en popoln paketek.

V zadnjih nekaj letih je več slovenskih galerij in muzejev dobilo svojo hišno kavarno, s čimer so prostori umetnosti, oblikovanja in zgodovine postali živahna družabna srečališča. Idealno bi bilo, da bi se s tem povečal tudi obisk razstav in da ne bi sledili le vonju po kavi in rogljičkih. Morda pa ta objava koga zvabi tja na na vzhodni rob Ljubljane, kjer Fužinski grad skriva marsikaj: ob slovenskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje tudi kavarno MAO.

Kavarna MAO je odprta slabo leto. Umeščena med debele grajske zidove in renesančne oboke iz 16. stoletja, to ogrodje pa so Trije arhitekti (Triiije) s pomočjo posameznikov napolnili s kultnimi izdelki slovenskega oblikovanja.

Skupaj z muzejem so se namreč k ustvarjanju interierja kavarne odločili povabiti javnost. Iskali so stole, klopi in mize, zasnovane ali izdelane v Sloveniji, ter tako kavarniško vzdušje povezali z muzejsko vsebino, ki na piedestal postavlja slovensko arhitekturo in oblikovanje. 
Tudi zaradi eklektičnega zbira kavarniške opreme in novih pridobitev je kavarna MAO dinamičen prostor, ki nenehno menjuje svojo podobo. Kot pravijo v MAO, je kavarna postala tudi nov prostor za  muzejske ter druge dogodke, v katerem se "izmenjujejo dosežki slovenskega oblikovanja, ki so jih posebej za ta namen prispevali obiskovalci MAO ter znane osebnosti iz slovenske arhitekturE in oblikovanja." Kosi, umeščeni v kavarno, so označeni z imeni darovalcev in opremljeni s podatki o avtorstvu in izdelavi. 

Na stene, ki jih mestoma krasijo še ohranjene grajske freske, so umeščeni muzejski plakati in skice stolov, v niši kamina in stopnicah ob oknu pa so za listanje na voljo tudi revije, katalogi razstav, zborniki in drugo čtivo, povezano z oblikovanjem in arhitekturo. S kavo, čajem, sladkimi in drugimi prigrizki vam v Kavarni MAO postreže ekipa Kaval Group. Več fotografij ambienta najdete na tejle povezavi

KAVARNA MAO
GRAD FUŽINE
POT NA FUŽINE 2
LJUBLJANA
TO - NE / 10:00 - 18:00
ČE / 10:00 -  20:00
. . . . . . . . . . . . . . . . . 

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.