SLIDER





STANOVANJE MLADEGA POSLOVNEŽA • V SLOGU NEWYORŠKEGA LOFTA


Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo s kopalnico. Novi lastnik, mlajši poslovnež, je želel stanovanje prilagoditi svojim bivanjskim potrebam. S pomočjo arhitektke Nine Štajner je nastal funkcionalen dom sodobne industrijske estetike, v katerem se lahko spočije po napornem delavniku ali gosti prijatelje. 

MAJHNO - A ZRAČNO, UDOBNO IN PRIJETNO ZA BIVANJE
"S prenovo smo želeli prostore povezati v smiselno domovanje za udobno bivanje zaposlene osebe; povečati kuhinjo in jo povezati z bivalnim prostorom odprtega tlorisa ter v stanovanju urediti še domačo pisarno in veliko garderobo. Svetloba je zagotovljena zgolj z vzhodne in zahodne strani, zato smo stremeli k odprtim prostorom in čim večjemu izkoristku naravne svetlobe," načrt preobrazbe stanovanja opisuje arhitektka. 
Ker so bili prostorsko precej omejeni, je večina prostorov majhne kvadrature. Vendar pa je zavoljo kreativnih rešitev prostor optimalno izkoriščen,  stanovanje pa  kljub majhnosti deluje zračno, udobno in prijetno za bivanje. Pri snovanju tlorisne razporeditve prostorov so preizkusili več variant, na koncu pa se je za optimalno izkazala izvedba z vhodom na zahodni strani, ki stanovanje razdeli na spalni in bivalni del (načrte najdete na dnu objave).

KOMBINACIJA SODOBNEGA MINIMALIZMA IN IN VINTAGE INDUSTRIJSKEGA SLOGA
Vizualno si je lastnik želel urbanega domovanja, nekakšne kombinacije sodobnega minimalizma in vintage industrijskega sloga. Stremel je k ambientu v slogu njujorškega lofta. "Ti sicer slovijo po visokih prostorih in ogromnih oknih," opisuje Nina Štajner, "Upam pa si trditi, da smo glede na danosti nepremičnine občutek bivanja v industrijski stavbi kar dobro poustvarili."
ČISTO PRAVA OPEČNATA STENA 
Kot eno glavnih želja je lastnik izpostavil opečnato steno, ki so jo izvedli iz starinske opeke. Toplo barvo opeke pa kombinirali s hladnimi toni sive vinilne talne obloge v imitaciji kamna in svetlo sivo zofo. V stanovanju se pojavlja še več lesenih tekstur, pult iz imitacije betona, navidezno rjasta tekstura ter kovinski in usnjeni detajli. Vzorec, ki ga je mogoče opaziti v več prostorih je tako imenovani 'chevron'. Omenjeni vzorec obiskovalca pozdravi že v veži, ki so jo vizualno povečali s pomočjo velikega ogledala, po meri narejena omara za čevlje pa služi tudi kot obešalnik za vrhnja oblačila. 

OSREDNJI PROSTOR BIVANJA: DNEVNA SOBA, KUHINJA IN JEDILNICA
Nova kuhinja se po kvadraturi sicer ne razlikuje od stare; ker pa je odprta proti bivalnemu delu in bolj racionalno razporejena na pogled deluje večja. Višji kuhinjski elementi, kot je prostostoječ hladilnik iz Gorenjeve Retro linije, shramba in pečica so pozicionirani v nišo ob eni strani kuhinje. Ob oknu se vije pas nizkih omaric s štedilnikom in pomivalnim koritom. 

Še en element, ki si ga je lastnik zelo želel je zajtrkovalni pult  s katerim se zaključi kuhinjski pult in je dodatno poudarjen z zanimivo svetilko; ki nekoliko spominja na gledališčni reflektor. Vrata, ki iz kuhinje vodijo v kopalnico, pa je mogoče zamenjati kadarkoli kasneje, ko bo lastnik čutil potrebo po tem. Opravili smo samo rušitve, nujne za novo funkcijo stanovanja,  edina zahtevnejša rušitev je bila odstranitev dela nosilne stene za prehod iz veže v dnevno sobo. 
JEDILNICA
Kuhinja se nadaljuje v jedilnico, kjer je lastnik želel imeti veliko mizo, ob kateri lahko gosti številne prijatelje. Izbrali smo model s ploščo iz temnega lesa in kovinskimi nogami, dopolnili pa smo jo z različnimi jedilnimi stoli in svetilko industrijskega izgleda. Jedilnica namreč nima veliko naravne svetlobe; ki smo jo želeli nadomestiti z izbiro svetilke z zadostno svetilnostjo. 
Jedilnica preko dnevne sobe prehaja v domačo pisarno; ki pa jo je mogoče pregraditi ter kdaj kasneje po potrebi spremeniti v otroško sobo. Dnevna soba z veliko zofo in televizijo je pozicionirana v sam center domovanja. Je povezovalni prostor med ostalimi kotički; raztegljiva zofa pa lahko služi tudi kot ležišče za goste. 
KOPALNICA: MAJHNA KVADRATURA, A JE V NJEJ VSE POTREBNO
Kopalnico je urejena znotraj obstoječih gabaritov; kvadratura je resnično omejena, a s premišljenim načrtovanjem so ustvarili veliko shranjevalnih površin in celo pralnico. Veliko ogledalo in dobra osvetlitev pa majhen prostor vizualno povečajo. 
SPALNICA IN GARDEROBA
Spalnica je nekoliko umaknjena in jo od ostalih prostorov ločuje prehodna garderoba, ki lastniku nudi veliko shranjevalnih površin tako za poslovna oblačila kot športne potrebščine. Pri prenovi stanovanja, pravi arhitektka, so bili pozorni na stroške, zato so talne obloge zamenjali le v prostorih, ki so to zahtevali, v spalnici, garderobi in pisarni pa so pustili originalne talne obloge. Obdržali so tudi okna, radiatorje in ena vrata. Radiator v spalnici soo zaradi bližine postelje preprosto 'skrili' s fronto, v vzorcu, ki je kot nekakšna rdeča nit stanovanja.

Dekor v stanovanju je primeren hitremu življenjskemu slogu mladega poslovneža – preprost, bazira na funkcionalnosti ter hkrati zaokroži 'možato' stilsko zgodbo z globokimi toni, poudarjenimi teksturami,  tehnološkimi dodatki in nezahtevnimi sobnimi rastlinami. 

      PREJ & POTEM


ARHITEKTURA: NINA ŠTAJNER (spletna stran + Instagram + Facebook)
FOTOGRAFIJA: ANŽE VRABL

Ni komentarjev

Objava komentarja

© PEPERMINT • Theme by Maira G.