SLIDER

10 ZANIMIVIH SLOVENSKIH HOSTLOV

Ko načrtujemo izlete in potovanja, je ena od prvih alinej na seznamu iskanje prenočišča. Hoteli,  majhni in veliki, hostli, apartmaji, sobe, couchsurfing, glampingi, kampi, airbnb ... Ponudba je raznolika, možnosti veliko. Pa ste kdaj razmišljali, kje bi spali, če bi kot popotniki obiskali Slovenijo? Raziskala sem ponudbo in naredila seznam najbolj zanimivih, unikatnih, ličnih, nenavadnih namestitev. Začenjam s hostli. Sem na kakšnega pozabila? 


MLADINSKI HOTEL, OVIT V LES
Kje // Ravne na Koroškem
Zakaj // No, sem bi pa takoj šla na počitnice, dozdeva se mi, da tu vse diši po lesu in okoliških gozdovih! Punkl je narečni izraz za culo, tudi drugače pa so so sobe v tem krasno zasnovanem hostlu poimenovane z narečnimi imeni. Tako lahko prespite v sobah Gnar, Prajzlper, Klocne, Šnops, Grumpi, Šartelj, Klobase ali Šnops. Objekt je po načelih nizkoenergijske gradnje v skladu z naravnimi in bioklimatskimi danostmi okolice zasnovala arhitektka Maruša Zorec. Več o načinu gradnje lahko preberete tule.

HIŠKA NA VRTU
Kje // Bled
Zakaj // Sobe so urejene v naredi-sam slogu. V ospredju je les, veliko lesa. Oluščene deske, stari tramovi, na novo uporabljeni kot police, stena ali vrata toaletnih prostorov. Postelje na odsluženih lesenih paletah, stara vrata za vzglavje ... Preprosto, lično, domačno. V toplejših mesecih pa lahko prespite tudi na podstrehi/skednju.

HIŠA MLADIH
Kje // Ajdovščina
Zakaj // Na obrobju Ajdovščine sredi parka najdete Hišo mladih, živahno družabno in umetniško središče kraja, kjer se ves čas nekaj dogaja. Razstave, dogodki, modne revije, pogovori, delavnice ... Hiša in okolica sta enostavno čudoviti. V njej ima prostore tudi mladinski hotel Ajdovščina

PRI MEDVEDU
Kaj // Bearlog
Kje // Kočevje
Zakaj // Najbrž najnovejši v druščini slovenskih hostlov je kočevski Bearlog. V prenovljeni hiši v samem središču Kočevja je vse v znamenju glavnih lokalnih znamenitosti: lesa (saj veste, Kočevski pragozd) in medveda. Ta ni navdihnil le imena hostla, medvedove stopinje najdemo celo na posteljnini! Ker je v Bearlogu tudi kočevski TIC, tam vsekakor najdete vse informacije za odkrivanje ljubkega mesteca ob reki Rinži. 

SREDIŠČE DRUŽENJA 
Kje // Trbovlje
Zakaj // Kot pove že ime, to ni le hostel, temveč MC Trbovlje predstavlja tudi družabno, kulturno, podjetniško in izobraževalno točko tega zasavskega mesta. Za arhitekturno zasnovo so poskrbeli v biroku FinArs, medtem ko sta pri notranji opremi in dekorativnih elementov sodelovala še Darijan Bunta in Ines Dagama. Če vas pot zanese v Trbovlje, lahko pod vrbo na dvorišču spijete tudi kavo. 

V OBJEMU ZGODOVINE
Kaj // Hostel Situla
Kje // Novo mesto
Zakaj // Novomeški hostel je pred leti National Geographic imenoval najlepši hostel v Sloveniji.  S svojo podobo in detajli razkriva zgodbo halštatsko obdobje, ki je v starejši železni dobi zaznamovalo območje današnje dolenjske prestolnice. Situlska umetnost se tako ne kaže le v imenu, temveč tudi v interierju in opremi hostla: potiskani posteljnini, podobah na steklu in stenah. 

V SREDIŠČU PRESTOLNICE
Kaj // Hostel Tresor
Kje // Ljubljana
Zakaj // V samem središču Ljubljane, na Čopovi ulici, med trgovinami stoji siva secesijska zgradba, v kateri je bila nekoč banka, ki pa so jo pred nekaj leti uredili v hostel. Poimenovali so ga Tresor, v notranjosti pa ohranili nekatere "bančniške" elemente. Pogradi so tako skriti za nekakšne rešetke,  gostje lahko svoje stvari pospravijo v železne predalnike, zvečer pa se družijo v nekdanjih kletnih trezorjih.

NA KRASU
Kaj // Mladinski hotel Pliskovica
Kje // Pliskovica na Krasu
Zakaj // V obnovljeni kraški Slamčevi domačiji je prostora za 45 gostov, ki so željni raziskovanja čudovite okolice, kulturne, stavbne in naravne dediščine Krasa. Kar nekaj čudovitih  fotografij poročnih svatb, ki so se odvile na posestvu Pliskovica, sem v zadnjih letih zasledila na spletnih straneh naših poročnih fotografov. Sivkini nasadi v kombinaciji s kraškim kamnom so prav zares fotogenični.

NEKDAJ DIJAŠKI, DANES POČITNIŠKI DOM
Kaj // CŠOD Cerkno
Kje // Cerkno
Zakaj // Za stenami starega dijaškega doma v Cerknem se skrivajo prenovljene sobe, zanimive predvsem zaradi spalnih boksov, ki so na prvi pogled videti sestavljeni iz kartona. Tako kot na Koroškem, v mladinskem hotelu Punkl, so tudi tu sobe poimenovane z narečnimi izrazi: Gaspa in Gaspud, Ta stara in Ta star, Ta bršlanau in Ta hrastau je le nekaj od sob, ki jih med šolskim letom zapolnjujejo predvsem osnovnošolci, ki semkaj pridejo v šolo v naravi. Čeprav to morda ni hostel v pravem pomenu besede, pa lahko tu namestitev najdejo tudi druge skupine in posamezniki, ne le šolarji. 

NEKDANJE ZAPORNIŠKE CELICE
Kje // Ljubljana
Zakaj // Na Metelkovi v Ljubljani lahko prespite v prostorih nekdanjega zapora. Hostel Celica se pogosto znajde na seznamih najbolj neobičajnih hostlov na svetu, saj se raznoliko opremljene sobe nahajajo dobesedno za rešetkami. V Celico greste lahko tudi na kavo, kosilo ali večerno pijačo, za vogalom (ali na dvorišču?) pa lahko spoznavate tudi družabno in glasbeno vesolje mesta v mestu - Metelkove. Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.