SLIDER





PREJ IN POTEM • NOVA ZGODBA SREDNJEVEŠKEGA STANOVANJA POD LJUBLJANSKIM GRADOM

Mlada kozmopolitanska družina je ob nakupu stanovanja v samem osrčju stare Ljubljane želela dom, ki bo služil sodobnemu načinu življenja ter odražal njihovo dinamično energijo in ljubezen do lepega. Za pomoč pri prenovi so se obrnili na arhitektko Nino Štajner, ki je v orignialnih značilnostih stanovanja videla videla velik potencial ter jih v veliki meri vkomponirala v novo podobo domovanja. 
STANOVANJE V SREDNJEVEŠKI HIŠI POD GRAJSKIM HRIBOM
Stanovanje se nahaja v večstanovanjski stavbi pod grajskim hribom, katere izvor datira v srednji vek in je bila temu primerno večkrat prezidana in obnovljena. Dvosobno stanovanje s površino 90m2 se ponaša tudi z zasebnim atrijem, ki je dobesedno vkopan v grajski hrib in ponuja mirno zavetje pred mestnim vrvežem. 
Ena glavnih slabosti v stanovanju je bila slaba naravna osvetlitev, saj se stavba z okni odpira le na atrij. Druga pomanjkljivost pa je bilo pomanjkanje shranjevalnih in servisnih površin. 
ŠTUKATURE, OBOKI IN STARINSKI PARKET V KOMBINACIJI S SODOBNIMI ELEMENTI
Tako lastniki kot arhitektka so se zaljubili v originalne lastnosti prostora – obokane stropove, štukature in starinski parket, želeli pa so mu vdahniti tudi pridih urbanosti in glamurja. Prenove so se lotili z veliko mero spoštovanja do obstoječega stanja ter obnovili večino štukatur in restavrirali vhodna vrata. Tekom izvedbenih del se je izkazalo, da je parket preveč poškodovan za sanacijo, zato so se ga odločili zamenjati s sodobno interpretacijo – francosko ribjo kostjo. Nepričakovan strošek menjave parketa pomeni, da je zmanjkalo finance za menjavo sedežne garniture in drugih manjših pohištvenih kosov, tako da prenova še ni povsem zaključena …
Tlorisno je največja sprememba umestitev utility sobe, kamor so umaknili pralni in sušilni stroj, bojler in druge tehnične aparate, služi pa tudi kot garderobna omara. To dejanje je v kopalnici in kuhinji pridobilo tlorisno površino za bolj komfortno razporeditev elementov. Prostor za utility sobo je bil sicer odvzet kuhinji, njena funkcionalnost pa zato ni prav nič okrnjena. Utility je ‘skrit’ za svetlo betonsko steno, vrata pa so zaradi nevidnih podbojev praktično nevidna.
OSUPLJIVA STENA OGLEDAL
Problem pomanjkanja naravne svetlobe so rešili z uporabo svetlih barvnih tonov ter odstranitvijo pohištva ob oknih; najbolj drzno rešitev pa so uporabili v dnevnem prostoru, kjer so celotno steno prekrili z antičnimi ogledali. Le-ta odbijajo svetlobo ter vizuano povečajo prostor, v kombinaciji z dramatičnim Flosovim lestencem pa dnevna soba na pogled spominja na pravo plesno dvorano. Procesa staranja ogledal sta se arhitektka in investitorka s pomočjo navodil s spleta lotili kar sami, zato je končni rezlutat še toliko bolj poseben. 
Kuhinja je oblikovana v svežih, nevtralnih tonih ter izčiščenih sodobnih linijah. Stena v teksturi betona poskrbi za urban pridih, črni detajli pa dodajo grafični poudarek. Viseče svetilke nad jedilno mizo so ‘reciklirane’ svetilke, ki so se pred prenovo nahajale v dnevni sobi. 
IZ SPALNICE V ATRIJ, VKOPAN V GRAJSKI GRIČ
V spalnici so stremeli k sproščeni udobni energiji, zato so originalno kamnito steno uravnotežili z mehko preprogo in po meri narejeno visoko tapecirano posteljo v modrem odtenku. Zlati viseči nočni svetilki na pogled delujeta kot dragocena dragulja ter poskrbita za nežno ambientalno svetlobo. 
Spalnica se odpira v atrij, katerega glavna atrakcija je visoka z mahom obrasla zadnja stena – ki je del grajskega griča. Atrij je namenjen predvsem zabavanju gostov, zato so vanj umestili po meri izdelano betonsko letno kuhinjo in udobno vrtno pohištvo naravnih tonov. 
KOPALNICA - KOT V BUTIČNEM HOTELU
Kopalnica je bila originalno izredno slabo razporejena, odstranitev pralnega stroja in menjava kopalne kadi z tušem je omogočila udobnejše oblikovanje prostora, ki sedaj spominja na kopalnico v luksuznem butičnem hotelu. Glavni vizualni poudarek je talna keramika, ki s svojim dramatičnim vzorcem prostoru doda osebnost. Ostali elementi so vizualno nevtralni ter večinoma izdelani po meri. Kopalnica je brez naravne svetlobe, zato je zagotovljena zadostna umetna osvetlitev v obliki led traku, ki osvetljuje strop ter dramatičnih svetilk ob ogledalu. 
ZA SINJIMI VRATI NA KONCU HODNIKA ...
Na hodniku je bila uporabljena ista dramatična talna keramika kot v kopalnci, njen zanimiv vzorec pa ustvarja optično dinamiko ter vodi okoli po dolgem in ozkem prostoru. Stenske svetilke so bile nadomeščene s stropnimi, ki lepo poudarijo stropne oboke. Vhodna vrata so restavriran originalni model, na žalost pa ni bilo mogoče poustvariti točne obdelave lesa, zato so sprejeli drzno odločitev ter jih pobarvali z zanimivim sivkasto modrim odtenkom. 

Arhitektura: Nina Štajner (FB + IG)
Fotografije: Anže Vrabl

TLORIS STANOVANJA PRED IN PO PRENOVI 

STANOVANJE PRED PRENOVO 

Ni komentarjev

Objava komentarja

© PEPERMINT • Theme by Maira G.