SLIDER





before after renovation
Prikaz objav z oznako before after renovation. Pokaži vse objave

PREJ IN POTEM • DOM MLADEGA PARA NA 28,5 KVADRATNIH METRIH

nedelja, 06. januar 2019

Kako 28,5 kvadratnih metrov veliko (majhno?) stanovanje prenoviti in preurediti tako, da bo ustrezalo bivanju mladega aktivnega para, ki tu ne le stanuje, spi, kuha, se sprošča, zabava, gosti, temveč pogosto tudi dela. Kako torej na razmeroma majhno kvadraturo zložiti sestavljanko pohištva in elementov, da bo stanovanje prijetno in uporabno za bivanje, obenem pa bo delovalo zračno in "ravno pravšnje"? 

To je bila naloga, ki jo je par zaupal arhitektom studia idea:list. Ti na njuno željo predelnih sten in instalacij niso prestavljali, ker pa kljub temu obstoječa tlorisna razporeditev prostorov in vizualna podoba stanovanja ni bila več primerna zanju, so arhitekti oblikovali "novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen - tako z vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje."
Pred prenovo (fotografije najdete na dnu objave) je bilo stanovanje razdeljeno na kuhinjo in spalnico. Kuhinja je zaradi nefunkcionalne vzdolžne zasnove kuhinjskih površin delovala utesnjeno in v njej ni preostalo veliko prostora še za hladilnik, jedilno mizo s stoli in kavč. Ta je bil postavljen tako, da je oviral tudi izhod na balkon - ta pa je, sploh v manjših stanovanjih v bloku, tako zelo dragocen. 

KUHINJA, JEDILNICA IN DNEVNA SOBA V ENEM
Glavno spremembo je v dnevni prostor prinesla kuhinja v obliki črke L, arhitekti pa so vanj umestili tudi jedilno mizo, knjižni regal in kavč, ki pa se lahko raztegne tudi v dodatno ležišče ali počivalnik za dva, kar omogoča sproščene trenutke ob ogledu naljubših filmov ali nadaljevank na TV zaslonu, ki je skrit na regal. Če par gosti več ljudi, prav pridejo zložljivi stoli - še en trik za manjša stanovanja. 

DELOVNI KOTIČEK V SPALNICI
V spalnici ob postelji najdemo tudi delovni kotiček, ki je dovolj velik za oba. Za vrati je postavljena vgradna garderobna omara, ob njej je komoda, prav tako pa dodatno shranjevalno površino predstavja  velik predal pod posteljo.

VABLJIVA PREDSOBA, KI ZA OMARO SKRIVA MARSIKAJ
Zanemariti ne gre tudi predprostora. Vanj so postavili po meri narejeno omarico za čevlje ter globoko, prostorno vgradno omaro, v katero lahko stanovalca shraniti vrhnja zimska oblačila, obutev, pa tudi druge predmete, ki jih v vsakdanjem življenju potrebujemo, jih pa najraje "skrijemo". Saj veste, o čem govorim, a ne? Zložljivo stojalo za obešanje perila, pa sesalev, čistila, koš za umazano perilo in drugo. Predprostor tako deluje vabljivo in prav nič natrpano. Ostane še kopalnica. To so uspeli transformirati brez večjih posegov, vendar je zdaj v njej prostor tudi za pralni stroj, vanjo pa so umestili tudi večji tuš.
LES, BELA OPEKA IN TEMNA KOVINA
Stanovanje v celoto povezujejo različni vizualni elementi. Kot pravijo arhitekti, je stanovanje "nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega stila", ki ga zaznamujejo predvsem trije materiali: les, bela opeka in temna kovina. Pri odstranjevanju starih talnih oblog so naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki so ga obnovili in duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v kuhinji in kopalnici, ki so videti kot bela opeka. 
"Skrbno izbrani dekor in topli naravni dodatki, kot je na primer sušeno cvetje, dodajo stanovanju piko na i, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila uporabnica stanovanja," še zaključijo arhitekti. 

AVTORJI: idea:list studio; Tina Begović, Urban Pahor, Urša Kres
LOKACIJA: Bežigrad, Ljubljana
FOTO: Blaž Gutman

TLORIS STANOVANJA

STANOVANJE PRED PRENOVO


PRENOVA STANOVANJA V LJUBLJANI • ŽIVAHEN DOM ZA MLADO DRUŽINO

nedelja, 23. december 2018

Po objavi stanovanja v Stari Ljubljani smo se pretekli teden s prijatelji pogovarjali, kako redko se zaveš, da se v hišah in blokih, mimo katerih hodimo vsak dan ali pa tako slučajno, ko hitimo skozi mesto, odvijajo življenja, kuhajo večerje, pospravljajo igrače, vrti muzika ... Ko sem šla tisti večer peš domov, sem na nasproti strani ceste pod velikimi platanami skozi velika osvetljena okna zagledala krasen prizor. Skozi eno okno, ki so bila kot okvir slike, sem videla žensko in deklico. Smejali sta se in obešali okraske na veliko jelko, segala je vse do stropa. Par korakov naprej, drugo okno. Moški je stal nad mizo in, če sem v tistem hitrem momentu ujela prav, odvozlaval verigo lučk za na smrečico. 
Fotografije: Teodor Hribovšek
Objave o stanovanjih, ki jih prebiramo v revijah in na spletu - tudi te, ki jih tako rada pripravljam, vi pa berete na Pepermintu - pogosto ne prikažejo te domačnosti. Seveda, odpreti vrata svojega doma neznancem terja premislek in pogosto fotografije nastanejo na pobudo arhitektov ter avtorjev interierjev kot del njihovega portfolia. 

A kdaj, tudi tokrat, mi je ta anonimnost še posebej všeč. Skelet pohištva, razporeditev prostorov, (p)oseben predmet tu in tam, to, kar vidimo na fotografijah ...  Je le poligon za življenja, ki polnijo stanovanja. Vsak dan, iz dneva v dan, ko arhitekt zaključi z delom in fotograf odide. 

Današnja objava je spet prava poslastica za ljubitelje lepih interierjev in domišljenih prenov. Pred prenovo je bilo to staromeščansko stanovanje neprimeren dom za mlado družino. Arhitektka Brina Vizjak je zato dodobra zasukala zastarelo začrtano stanovanje s prehodnimi sobami in dolgim hodnikom. 
"Z rušitvijo vseh nepotrebnih sten, ki so prej ločevale prostore, je nastala krožna pot skozi stanovanje," opisuje arhitektka. Bivalni prostori se zdaj povezujejo skozi svetel balkon, ki je po novem dostopen tako iz kuhinje kot tudi iz dnevne sobe. Slednji karakter daje rožnata (ali je to marelična, kaj pravite?) omara.
Konci tedna so v tem domu pogosto v znamenju kuhanja in druženja s prijatelji, zato so kuhinjo z jedilnico premaknili v večji prostor. Kuhališče je postavljeno tako, da ima kuhar lep razgled na mesto skozi krošnje dreves in je hkrati del družbe. Velika shranjevalna omara na drugi strani skriva visoke elemente, hkrati pa ločuje bivalni prostor od intimnejše spalnice, ki je skrita za vrati. 
Na sredini stanovanja so ohranili otok s kopalnico. Čeprav je majhna, so vanjo umestili kopalno kad, izhod na balkon pa nadomestili z oknom, skozi katerega lahko stanovalci zvečer med kopeljo opazujejo zvezde. 
Na obeh skrajnih koncih stanovanja sta, umaknjena pred živahnim ropotom bivalnega dela, otroška soba in spalnica. Stik z zunanjostjo in mestnim utripom, daje majhen, a dragocen balkon, pred prenovo skorajda skrit pred uporabo, danes tudi povezovalni prostor med kuhinjo in dnevno sobo. In krog je sklenjen.

STANOVANJE AB PREJ IN POTEM

PREJ IN POTEM • NOVA ZGODBA SREDNJEVEŠKEGA STANOVANJA POD LJUBLJANSKIM GRADOM

nedelja, 16. december 2018

Mlada kozmopolitanska družina je ob nakupu stanovanja v samem osrčju stare Ljubljane želela dom, ki bo služil sodobnemu načinu življenja ter odražal njihovo dinamično energijo in ljubezen do lepega. Za pomoč pri prenovi so se obrnili na arhitektko Nino Štajner, ki je v orignialnih značilnostih stanovanja videla videla velik potencial ter jih v veliki meri vkomponirala v novo podobo domovanja. 
STANOVANJE V SREDNJEVEŠKI HIŠI POD GRAJSKIM HRIBOM
Stanovanje se nahaja v večstanovanjski stavbi pod grajskim hribom, katere izvor datira v srednji vek in je bila temu primerno večkrat prezidana in obnovljena. Dvosobno stanovanje s površino 90m2 se ponaša tudi z zasebnim atrijem, ki je dobesedno vkopan v grajski hrib in ponuja mirno zavetje pred mestnim vrvežem. 
Ena glavnih slabosti v stanovanju je bila slaba naravna osvetlitev, saj se stavba z okni odpira le na atrij. Druga pomanjkljivost pa je bilo pomanjkanje shranjevalnih in servisnih površin. 
ŠTUKATURE, OBOKI IN STARINSKI PARKET V KOMBINACIJI S SODOBNIMI ELEMENTI
Tako lastniki kot arhitektka so se zaljubili v originalne lastnosti prostora – obokane stropove, štukature in starinski parket, želeli pa so mu vdahniti tudi pridih urbanosti in glamurja. Prenove so se lotili z veliko mero spoštovanja do obstoječega stanja ter obnovili večino štukatur in restavrirali vhodna vrata. Tekom izvedbenih del se je izkazalo, da je parket preveč poškodovan za sanacijo, zato so se ga odločili zamenjati s sodobno interpretacijo – francosko ribjo kostjo. Nepričakovan strošek menjave parketa pomeni, da je zmanjkalo finance za menjavo sedežne garniture in drugih manjših pohištvenih kosov, tako da prenova še ni povsem zaključena …
Tlorisno je največja sprememba umestitev utility sobe, kamor so umaknili pralni in sušilni stroj, bojler in druge tehnične aparate, služi pa tudi kot garderobna omara. To dejanje je v kopalnici in kuhinji pridobilo tlorisno površino za bolj komfortno razporeditev elementov. Prostor za utility sobo je bil sicer odvzet kuhinji, njena funkcionalnost pa zato ni prav nič okrnjena. Utility je ‘skrit’ za svetlo betonsko steno, vrata pa so zaradi nevidnih podbojev praktično nevidna.
OSUPLJIVA STENA OGLEDAL
Problem pomanjkanja naravne svetlobe so rešili z uporabo svetlih barvnih tonov ter odstranitvijo pohištva ob oknih; najbolj drzno rešitev pa so uporabili v dnevnem prostoru, kjer so celotno steno prekrili z antičnimi ogledali. Le-ta odbijajo svetlobo ter vizuano povečajo prostor, v kombinaciji z dramatičnim Flosovim lestencem pa dnevna soba na pogled spominja na pravo plesno dvorano. Procesa staranja ogledal sta se arhitektka in investitorka s pomočjo navodil s spleta lotili kar sami, zato je končni rezlutat še toliko bolj poseben. 
Kuhinja je oblikovana v svežih, nevtralnih tonih ter izčiščenih sodobnih linijah. Stena v teksturi betona poskrbi za urban pridih, črni detajli pa dodajo grafični poudarek. Viseče svetilke nad jedilno mizo so ‘reciklirane’ svetilke, ki so se pred prenovo nahajale v dnevni sobi. 
IZ SPALNICE V ATRIJ, VKOPAN V GRAJSKI GRIČ
V spalnici so stremeli k sproščeni udobni energiji, zato so originalno kamnito steno uravnotežili z mehko preprogo in po meri narejeno visoko tapecirano posteljo v modrem odtenku. Zlati viseči nočni svetilki na pogled delujeta kot dragocena dragulja ter poskrbita za nežno ambientalno svetlobo. 
Spalnica se odpira v atrij, katerega glavna atrakcija je visoka z mahom obrasla zadnja stena – ki je del grajskega griča. Atrij je namenjen predvsem zabavanju gostov, zato so vanj umestili po meri izdelano betonsko letno kuhinjo in udobno vrtno pohištvo naravnih tonov. 
KOPALNICA - KOT V BUTIČNEM HOTELU
Kopalnica je bila originalno izredno slabo razporejena, odstranitev pralnega stroja in menjava kopalne kadi z tušem je omogočila udobnejše oblikovanje prostora, ki sedaj spominja na kopalnico v luksuznem butičnem hotelu. Glavni vizualni poudarek je talna keramika, ki s svojim dramatičnim vzorcem prostoru doda osebnost. Ostali elementi so vizualno nevtralni ter večinoma izdelani po meri. Kopalnica je brez naravne svetlobe, zato je zagotovljena zadostna umetna osvetlitev v obliki led traku, ki osvetljuje strop ter dramatičnih svetilk ob ogledalu. 
ZA SINJIMI VRATI NA KONCU HODNIKA ...
Na hodniku je bila uporabljena ista dramatična talna keramika kot v kopalnci, njen zanimiv vzorec pa ustvarja optično dinamiko ter vodi okoli po dolgem in ozkem prostoru. Stenske svetilke so bile nadomeščene s stropnimi, ki lepo poudarijo stropne oboke. Vhodna vrata so restavriran originalni model, na žalost pa ni bilo mogoče poustvariti točne obdelave lesa, zato so sprejeli drzno odločitev ter jih pobarvali z zanimivim sivkasto modrim odtenkom. 

Arhitektura: Nina Štajner (FB + IG)
Fotografije: Anže Vrabl

TLORIS STANOVANJA PRED IN PO PRENOVI 

STANOVANJE PRED PRENOVO 

© PEPERMINT • Theme by Maira G.