SLIDER





ljubljana apartment
Prikaz objav z oznako ljubljana apartment. Pokaži vse objave

STANOVANJE NA TRŽAŠKI • DOM ZA MLAD PAR (+ MUCA) IN NAJLEPŠI KERAMIČNI STUDIO NA SVETU

nedelja, 11. avgust 2019

To je zgodba o iskanju doma mladega para in prava mala saga o prenovi staromeščanskega stanovanja, ki sta ga odkrila precej po naključju in v njem prepoznala vse, kar sta pravzaprav iskala. No, skozi plasti in (kdaj tudi nepotrebne) sloje, ki so jih v prostore skozi več kot stoletno zgodovino hiše prinesli njeni prebivalci in najemniki, sta videla potencial. Ga z občutkom, potrpežljivostjo, posluhom za dediščino in naravo, s pomočjo strokovnjakov počasi začela uresničevati. Videli boste, da stanovanje ni posebno le zaradi skrbne prenove, unikatne razporeditve prostorov in eklektičnega miksa pohištva, osebnih predmetov in hišne muce ... posebno presenečenje in poglavje zase je keramični studio, v katerem ustvarja, predaja znanje in gosti dogodke Anja SlapničarSpodnji zapis je njen. Uživajte v branju Anjinih besed in v fotografijah Mihe Bratine
Po treh letih iskanja manjše hiše nekje v naravi, v bližnji okolici Ljubljane, in po dveh neuspešnih poskusih nakupa – hiške na Zaplani, in stare hiše v Vnanjih Goricah, so se morale želje prilagoditi. Ko so se določili novi kriteriji, se je na tržiščču pojavilo stanovanje. Sprva je bilo listano brez fotografij, le s kratkim opisom in površino. In prav to stanovanje sva potem kupila. Izkazalo se je tudi, da fotografij ni bilo zaradi 'spornega' plesnega studia – za ples na drogu in ravno zaradi tega studia sva se odločila za nakup, saj je bil dovolj velik za bodoči keramični studio. Stanovanje je zadostovalo naslednjim kriterijem: nahaja se v Ljubljani (oddaljeno 20min pešhoje do centra), stanovanje je staromeščansko in dovolj veliko, da ima poleg stanovanja še prostor za studio.

Stavba se nahaja na Tržaški cesti. Začetki gradnje segajo v leto 1887, ko jo je začel graditi premožen ljubljanski krojač. Polovica pritličja je bila namenjena krojaški delavnici, polovica pa trgovini. V višjih nadstropjih je verjetno krojačeva družina bivala, pa tudi delavci in verjetno služinčad, saj je bila hiša precej ogromna in je potrebovala veliko rok za vzdrževanje. Med vojno je je bila stavba nacionalizirana, kasneje denacionalizirana, razkrojila se je na več samostojnih stanovanj, v trenutnih prostorih so se nahajale tudi pisarne od Ilirije, kasneje pa je bilo stanovanje prodano – deloma prenovljeno s cenenimi materiali, kot naprimer plastična okna, neki ruski odvetnici, pod pretvezo, da je to staromeščansko stanovanje. Tudi ona ga je deloma prenovila z nekakšnimi instantnimi rešitvami. Originalni stropi so bili zakriti pod suhomontažnim, katerega stotina nosilcev ni dosti prizanesla originalnemu ometu.
Potencial in dih časa sta se na srečo obdržala, takoj ko si pogledal preko 'knaufa'. Ob nakupu je torej bilo stanovanje dokaj čisto, stene so bile bele, tla so imela neke vrste lamelni parket, del tal je bil oblečen v ploščice. Ko sva se odločila za prenovo, sva želela, da se jo izvede celostno. Kar nekaj časa je bilo namenjeno iskanju navdiha in stila. Z arhitektko Sanjo Premrn smo zasnovali moderno opremljeno stanovanje, ki ima staromeščanske elemente, ki se dopoljujejo z minimalističnimi, a naravnimi kosi. Neoklasična fasada, secesijske note so bili prve točke za korelacijo stranovanja. Še večja povezanost s preteklostjo pa se je zgodila čisto po nesreči, ko se je v studiu popravljal del odstopljenega ometa za zadnjo steno. Pod njim se je po naključju pokazala stenska dekoracija, stara okoli 100 let, narejena s tehniko barvanja z valjčkom ali šablono. Pravzaprav sta bili vidni dve različni dekoraciji – pasovi s slovenskimi nageljni v zemeljskih odtenkih ter čezenj zeleno beli cvetovi, kasnejše, povojne dobe. V to dekoracijo se je na sredino stene zarisal krog in tako je nastalo sonce, okno, ki se povezuje s preteklostjo stavbe.

Sprva smo se odločili za prenovo stanovanjskega dela, studio pa naj bi na prenovo počakal še par let. Zaporedje dogodkov v družini pa je obrnilo načrte na glavo, studio se je pričel obnavljati kmalu za tem, ko se je stanovanje končalo. Razlog za to je bil gozd v lasti družine, ki se je pričel prodajati z namenom izgradje tretje razvojne osi. Čez gozd je bila projektirana cesta. Od nekdaj sem si želela uporabiti domač les, ki je rastel v tem gozdu. Oče se s tem lesom ni hotel kaj dosti ukvarjati, pravzaprav je že skoraj podpisal pogodbo za prodajo zemljišča skupaj z gozdom na njem. Težko ga je bilo prepričati, da se drevesa najprej poseka in šele nato proda zemljišče. Lansko poletje se je tako začel projekt sečnje gozda, kar je za sabo prineslo tudi vprašanja, kako se les shrani in kam. Pričeli smo z raziskovanjem področja sečnje in gozdarjenja, s keterim nismo imeli nikakršnih izkušenj. Prebirali smo članke, knjige, se pogovarjali s strokovnjaki, mizarji, arhitekti, izvajalci sečnje in žagami. Na koncu smo veliko pomoči pridobili od mizarja Mateja Likarja, ki nam je pomagal pri izračunu količin. Velika zahvala gre tudi vodji Gozdnega gospodarstva Novo mesto, ki nam je prijazno razložil, da ne moremo obdržati vseh smrek, ker začnejo v našem podnebju propadati po letu dni. Obdržali smo le toliko smrekovega lesa, kot ga je bilo potrebno za prenovo studia, ter okoli 20 m3 lepših hrastov. Vse hlode smo nažagali na plohe in deske. Hrast se sedaj počasi suši v vinogradu na Trški Gori, smreka pa se je preoblikovala v pohištvo studia. 

Prenova studia se je pričela 18. februarja in končala 31. maja na večer, tik pred otvoritvijo razstave. Želeli smo, da studio zadosti naslednjim kriterijem: 
- pohištvo je izdelano iz domače smreke, 
- ima visok, originalen strop višine 4.2m, 
- je svetel, 
- ima razstavni in delovni del, 
- stene ima oblečene v glino, vsi ostali dodatki so narejeni iz tajnostnih in naravnih materialov, 
- vsebuje minimalno količino plastike.

Sodelovali smo tudi z Gnezdom, centrom sonaravne gradnje, kjer smo pridobili večino materialov za stene in strop. Stene so bile pobrušene, odstranjeni so bili vsi prejšnji sloji premazov. Nanesel se je apneni omet, ki je narejen iz skoraj identičnih materialov, kot so narejeni originalni stari apneni ometi. Omet je pobarvan s glineno peščeno barvo Nativa, ki je nastala v sodelovanju podjetja Jub in Gnezda. Glineni barvi se je dodal kremenčev pesek iz podjetja v Prekmurju za poudarek teksture. Suhomontažni strop se je odstranil. Odstranil se je tudi preveč poškodovani originalen strop, ki je bil pripet na trstiko in lesene letve. Pripeta je bila nova trstika, nanjo pa se je nanesel 1.5cm debel sloj glinenega oz. ilovnatega ometa olivno zelene barve. Razsvetljava je bila zasnovana s pomočjo podjetja Forma svetila.

Nastal je svetel, topel in zračen prostor, popolnoma obdan z naravnimi materiali, na katerega smo ponosni in za katerega smo hvaležni.

TLORIS stanovanje + studio
Arhitektura: Sanja Premrn
Fotografija: Miha Bratina 

LJUBKO LJUBLJANSKO STANOVANJE S TERAZZO STENAMI • KAKO JIH LAHKO USTVARITE SAMI?

torek, 05. februar 2019

Stanovanje v ljubljanskem stanovanjskem bloku iz leta 1957 je bilo pred nedavno prenovo še precej podobno originalnemu stanju. Lahko bi jima rekli tudi socialistično, stanju ali stanovanju namreč.

STENA, V KATERO SE ZATRAPAŠ NA INSTAGRAMU
Razporeditev prostorov približno 40m2 velikega stanovanja je tudi s prenovo ostala enaka. Vse drugo pa je povsem drugačno. Priznam, najprej sem se (na Instagramu, kajpak) zaljubila v čudovito terrazzo steno v spalnici in pisala Anji, ki skupaj z Jožetom vodi projekt Creative Tourism Ljubljana, preko katerega zapuščena ali vsaj osamljena stanovanja spreminjata v prave potovalne oaze, njune prenove pa so prava zakladnica kreativnih idej, ki jih morda lahko poustvarimo tudi mi, pri sebi doma. 
Do dveh čarobnih sten torej še pridemo, vrnimo se najprej k začetku prenove, h kateri je lastnica stanovanja kreativni par povabila prav na podlagi podobne prenove stanovanja, ki sem ga na Pepermintu že predstavila. Že od začetka so imeli precej specifično idejo: "ustvariti malo urban prostor za ženske, ki potujejo same ali v paru." Zdelo se jim je pomembno, da ustvarijo prostor, ki ne bo le prijeten za čute, temveč bo ustvarjal vtis varnega zatočišča, saj se ženske na solo potovanjih morda kdaj počutijo manj varne. 

MODERNO + DRAMATIČNE BARVE
Lastnica je bila pri načrtovanju zelo angažirana in imela jasno predstavo, kakšno vzdušje želi poustvariti. Kot opisuje Anja: "Odločili sva se, da bova prostor oblikovali moderno, v bolj dramatičnih barvah, kot je črna v matirani in svetleči obliki, v kombinaciji z pepelnato sivo, punčkasto rožnato in lesom."

V SVETLEM STANOVANJU SI TEMNE STENE LAHKO PRIVOŠČIŠ
Ker je stanovanje zelo svetlo, ima veliko oken in dobro lego, so si črne stene in temnejšo kuhinjo lahko privoščili. Podrli so manjšo steno v kuhinji in tako pridobili nekaj prostora. Na njeno mesto so postavili visoko omaro, v katero je mogoče shraniti gospodinjske potrebščine, kakršne so sesalec, pa čistila, likalno desko in podobno. 

"Lastnica si je sicer zelo želela "open plan" kuhinjo s šankom, ki se povezuje v jedilnico in naprej v dnevni prostor, vendar smo ugotovili, da so te stene žal nosilne, tako da smo se odločili, da imamo rajši neporušen blok in malce bolj zaprt prostor," opisujeta.
Terazzo stene in kako jih poustvariti 
"Sama sem velik ljubitelj terazza in ker smo delali projekt v socialističnem bloku, sem nekako stremela k temu že od samega začetka. Najprej smo razmišljali o tapetah, so se te izkazale za predrage, tako da smo jih zamenjali z ugodnejšo rešitvijo, ki se je na koncu celo izkazala za boljšo. Steno lahko poustvarite tako, da izberete katero koli zidno ali lateks barvo (v našem primeru črno) in čez njo nanesete lateks barvo, v katero ste vmešali barvne kosme. Mi smo naredili dve kombinaciji, črno-belo in črno z roza ter sivimi kosmi. No, potrebujete še dobrega pleskarja."

DODATKI? V SKANDINAVSKEM SLOGU.
Ker so izbrane barve in vpadljive stene precej udarne, pri dekoraciji stanovanja niso želeli pretiravati. Tudi če v stanovanju prebivaš le nekaj dni, med potovanjem, lahko hitro pride do nekakšne preobremenitve čutov, so menili, ustvariti pa so želeli ravno nasprotno. Da stanovanje ne bi izpadlo preveč načičkano, so izbrali dodatke z malce skandinavskih pridihom. To so na primer okrogla ogledala, tablice z napisi, nekaj pa je tudi DIY projektov. 

IN ŠE NASVET
"Obvezne so dobre knjige in rastlinje, ki prostor umiri tako vizualno kot zvočno, saj duši odmeve, kar potem pričara domačnost in vtis prostora, v katerem živiš in ne zgolj prenočiš," še pove Anja.


PREJ IN POTEM • DOM MLADEGA PARA NA 28,5 KVADRATNIH METRIH

nedelja, 06. januar 2019

Kako 28,5 kvadratnih metrov veliko (majhno?) stanovanje prenoviti in preurediti tako, da bo ustrezalo bivanju mladega aktivnega para, ki tu ne le stanuje, spi, kuha, se sprošča, zabava, gosti, temveč pogosto tudi dela. Kako torej na razmeroma majhno kvadraturo zložiti sestavljanko pohištva in elementov, da bo stanovanje prijetno in uporabno za bivanje, obenem pa bo delovalo zračno in "ravno pravšnje"? 

To je bila naloga, ki jo je par zaupal arhitektom studia idea:list. Ti na njuno željo predelnih sten in instalacij niso prestavljali, ker pa kljub temu obstoječa tlorisna razporeditev prostorov in vizualna podoba stanovanja ni bila več primerna zanju, so arhitekti oblikovali "novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen - tako z vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje."
Pred prenovo (fotografije najdete na dnu objave) je bilo stanovanje razdeljeno na kuhinjo in spalnico. Kuhinja je zaradi nefunkcionalne vzdolžne zasnove kuhinjskih površin delovala utesnjeno in v njej ni preostalo veliko prostora še za hladilnik, jedilno mizo s stoli in kavč. Ta je bil postavljen tako, da je oviral tudi izhod na balkon - ta pa je, sploh v manjših stanovanjih v bloku, tako zelo dragocen. 

KUHINJA, JEDILNICA IN DNEVNA SOBA V ENEM
Glavno spremembo je v dnevni prostor prinesla kuhinja v obliki črke L, arhitekti pa so vanj umestili tudi jedilno mizo, knjižni regal in kavč, ki pa se lahko raztegne tudi v dodatno ležišče ali počivalnik za dva, kar omogoča sproščene trenutke ob ogledu naljubših filmov ali nadaljevank na TV zaslonu, ki je skrit na regal. Če par gosti več ljudi, prav pridejo zložljivi stoli - še en trik za manjša stanovanja. 

DELOVNI KOTIČEK V SPALNICI
V spalnici ob postelji najdemo tudi delovni kotiček, ki je dovolj velik za oba. Za vrati je postavljena vgradna garderobna omara, ob njej je komoda, prav tako pa dodatno shranjevalno površino predstavja  velik predal pod posteljo.

VABLJIVA PREDSOBA, KI ZA OMARO SKRIVA MARSIKAJ
Zanemariti ne gre tudi predprostora. Vanj so postavili po meri narejeno omarico za čevlje ter globoko, prostorno vgradno omaro, v katero lahko stanovalca shraniti vrhnja zimska oblačila, obutev, pa tudi druge predmete, ki jih v vsakdanjem življenju potrebujemo, jih pa najraje "skrijemo". Saj veste, o čem govorim, a ne? Zložljivo stojalo za obešanje perila, pa sesalev, čistila, koš za umazano perilo in drugo. Predprostor tako deluje vabljivo in prav nič natrpano. Ostane še kopalnica. To so uspeli transformirati brez večjih posegov, vendar je zdaj v njej prostor tudi za pralni stroj, vanjo pa so umestili tudi večji tuš.
LES, BELA OPEKA IN TEMNA KOVINA
Stanovanje v celoto povezujejo različni vizualni elementi. Kot pravijo arhitekti, je stanovanje "nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega stila", ki ga zaznamujejo predvsem trije materiali: les, bela opeka in temna kovina. Pri odstranjevanju starih talnih oblog so naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki so ga obnovili in duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v kuhinji in kopalnici, ki so videti kot bela opeka. 
"Skrbno izbrani dekor in topli naravni dodatki, kot je na primer sušeno cvetje, dodajo stanovanju piko na i, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila uporabnica stanovanja," še zaključijo arhitekti. 

AVTORJI: idea:list studio; Tina Begović, Urban Pahor, Urša Kres
LOKACIJA: Bežigrad, Ljubljana
FOTO: Blaž Gutman

TLORIS STANOVANJA

STANOVANJE PRED PRENOVO


© PEPERMINT • Theme by Maira G.