SLIDER





RAZSTAVA DEL POLJSKEGA MOJSTRA PLAKATA • NARODNA GALERIJA


Ob ljubljanskih cestah že nekaj tednov občudujem zanimive plakate, ki napovedujejo razstavo v Narodni galeriji. Poljski grafični oblikovalec, risar in profesor Henryk Tomaszewski (1914 - 2005) velja za ustanovitelja poljske šole plakata in eno najvidnejših osebnosti povojnega grafičnega oblikovanja. 


Razstava v prenovljeni Narodni galeriji, ki jo odprejo nocoj, je sploh prva pregledna predstavitev opusa velikana poljskega oblikovanja zunaj njegove domovine. Na ogled bo okoli 250 umetnikovih del - od risanih komentarjev, knjižnih ovitkov do plakatov, ki veljajo za najmočnejši medij njegovega ustvarjanja.

Razstava bo na ogled do 24. julija 2016. Jutri lahko v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo obiščete tudi predavanje Še več o Henryku Tomaszewskem, na katerem bodo o umetniku spregovorili njegov sin, prav tako priznani poljski ilustrator in grafični oblikovalec Filip Pagowski, avtorjev nekdanji asistent, ilustrator Cyprian Koscielniak ter Radovan Jenko, ki se je prav tako kalil pri Tomaszewskem.

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.