SLIDER

NORI NA PONY • ROG SE VRAČA KOT STARTUP

Kot skoraj vsakemu študentu, so tudi meni v nekaj letih na relaciji Rožna – mesto – faks sunili nekaj koles. Tri! Eno je bilo mamino, temno modro, dolga leta je ždelo v kleti pod stopniščem, v Ljubljano mi ga je v belem puntotu pripeljala sestra. Njegova druga pomlad ni trajala dolgo, ukradli so mi ga pred študentskim domom. Potem so mi ukradli še dve kolesi, večkrat pa sem brskala po bolhi in iskala naslednje lepo kolo. Vmes sem se spomnila tudi na retro kolesi – eno je bilo zeleno, drugo bordo -, s katerim smo se mulci vozili pri starih starših. Pa ju je ata vmes že odpeljal na odpad.  

NA BOLHO PO PONYJA 
No, na bolhi so bili poniji vedno par deset evrov dražji od recimo tistih pisanih gorskih koles. Kljub njegovi prisrčnosti sem vedela, da bi mi ponija ukradli v treh minutah. Zdaj se naokoli vozim s črno riviero s košaro, me je pa novica, da bodo ponovno začeli izdelovati ta kultni simbol slovenske mladosti, spravila v dobro voljo.


Vse bi imela s teh fotk! No, razen frizure. (vir: tovarna.org)

'ROGOV' STARTUP BO NAJPREJ OSVEŽIL PONYJE

Pretekli teden sta namreč podjetji Gorenje in BTC napovedali, da bosta skupaj obudili blagovno znamko koles Rog. Prvi izdelek, ki se bo v osveženi podobi na ulice vrnil prihodnjo pomlad, bo prav kolo pony. Za ta korak sta se podjetji odločili zaradi priljubljenosti kolesarstva, pa tudi zato, da vrneta sijaj ikoni slovenskega gospodarstva. Z blagovno znamko Rog bo upravljala novoustanovljena družba GOR Kolesa, ki bo delovala v obliki startupa. Sprva bo ekipa štela okoli deset ljudi, ki bodo skrbeli tako za oblikovanje, razvoj, raziskave in montažo, na tržišču pa se bodo z izdelki predstavljali postopoma. 

V NAČRTU TUDI PAMETNA KOLESA

Novi pony, ki bo v prodaji v začetku kolesarske sezone leta 2017, bo sicer sledil podobi kultnega kolesa, a v novonastalem podjetju napovedujejo izboljšano ergonomijo, osvežen dizajn in izdelavo iz sodobnejših mateiralov. Čez dve leti naj bi ponudbo razširiči še na cestna, gorska in celo e-kolesa znamke Rog.

Rogov lookbook iz šestdesetih. (vir: tovarna.org)

OD MINI ZLOŽLJIVEGA KOLESA DO PETIH MODELOV

Tovarna koles Rog je v kompleksu med Trubarjevo ulico in Ljubljanic začela obratovati po letu 1951. Leta 1965 so začeli izdelovati tudi ponyje, priljubljena zložljiva kolesa, ki so jih izvažali celo v ZDA. Malo sem raziskovala (= brskala po forumih ) in izkazalo se je, da so ponyji pravzaprav kopija italijanskih modelov koles graziella, ki so jih v tistem obdobju izdelovali v Toskani. Podobna kolesa z različnimi prilagoditvami so prihajala tudi iz drugih evropskih držav. Tudi v Rogu so predstavili več različnih modelov – od P1 do P5, ponyje pa so izdelovali tudi v Rogovi izpostavi v Sarajevu. 

V Rogovi tovarni na Trubarjevi so sicer kolesa izdelovali vse do leta 1991, nato pa se je proizvodnja preselila v industrijsko cono ob Letališki cesti. Od leta 2004 do danes je blagovna znamka Rog zamenjala več lastnikov. Zdaj pa komaj čakam, da nova ekipa pokaže, kako bodo videti novi ponyji in druga kolesa novega Roga. Zaloge v kleteh in na bolšjakih pač niso večne. 


1 komentar

  1. to je frizura tejlorove betke, kenedijeve đekice in moje mame.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.