SLIDER





RIBRAND • SUHA ROBA KOT NAVDIH ZA SODOBEN DOM


Septembra je med ljubitelji domačega oblikovanja zašumela vest o novi in sveži blagovni znamki lesenih izdelkov za dom. Minimalistično oblikovanje, topel les, kanček barve in sestavljanka v imenu, ki ne spominja slučajno na Ribnico.

RIBRAND je znamka oblikovalskega studia Mashoni. Nastala je na pobudo oblikovalca Janeza Mesariča, ki v sklopu rokodelske šole Rokodelskega centra Ribnica poučuje industrijsko oblikovanje. Pri svojem delu je opazil velik potencial za oplemenitenje ribniške dediščine izdelovanja lesenih izdelkov z novim, sodobnim pristopom. 



NAVDIH JE RIBNIŠKA TRADICIJA

"Naša inspiracija izhaja iz ribniške tradicije izdelovanja klasičnih suhorobarskih izdelkov," pravijo oblikovalci - ob Janezu v studiu Mashoni delajo še Maša Majce Mesarič, Ajda Bevc in Petra Bukovinski


V Ribnici in okolici domačini še vedno ohranjajo suhorobarsko tradicijo. Iz lesa izdelujejo izdelke za gospodinjstvo, orodje in ostale pripomočke za kmečka opravila. Kuhinjske deske, kuhalnice in žlice, ribežni, sita, košare in peharji, pa metle, grablje, brente in druge izdelke še danes najdemo na tržnicah, sejmih ali pa ko na vrata potrkajo krošnjarji, ki suho robo prodajajo od vrat do vrat. 

Tradicionalne ribniške izdelke so oblikovalci prilagodili sodobnemu času in človeku. Modernizirali so jih tako oblikovno kot v načinu izdelave. "Izdelki nastajajo v delavnici našega mojstra Jožeta, kjer jih najprej izdelajo strojno, na koncu pa je vsak izdelek obdelan še ročno," razloži ekipa.



LESENI IZDELKI ZA SODOBEN DOM

V liniji Izbrano za hrano lahko za zdaj najdemo različno velike rezalne deske (ki so lahko tudi servirne, tako so lične), lesene podstavke, set treh kuhalnic in ljubke posodice za začimbe v obliki hišk. 

S setom treh kuhalnic - kuhalnice za mešanje, špatule za strganje loncev in vilicami za nabadanje in obračanje - si je znamka Ribrand prislužila tudi oblikovalsko nagrado Red Dot. Oblikovalci menijo, da je ocenjevalce prepričala prav njihova zgodba o obuditvi tradicije, ki njihove izdelke ločuje od sorodnih. 


LESENI TRIO Z OBLIKOVALSKO NAGRADO

In seveda oblikovanje. Takole opišejo nagrajeni izdelek: "Kvadraten profil kuhalnic omogoča enostavno odlaganje na rob posode, posamezni izdelek pa lahko tudi pritrdite na kovinsko površino ali pa kompaktni set treh shranite v kuhinjski predal. Svetli odtenek čvrstega in trpežnega lesa deluje sveže in se odlično znajde v oblikah geometrijskih likov, začinjenih s ščepcem barve."




NOVI IZDELKI IN SODELOVANJA

O novi kolekciji ekipa Ribranda že razmišlja, a še prej želijo nadgraditi obstoječo linijo Izbrano za hrano. Za zdaj ostajajo pri manjših izdelkih za dom, pri viziji za prihodnost puščajo odprta vrata. Želijo si sodelovati tudi z oblikovalci, ki niso del njihovega studia.

Studio Mashoni ob lastni znamki razvija uspešna sodelovanja na področju vizualnega komuniciranja in produktnega oblikovanja. Tako so na primer sodelovali tudi  mednarodno znamko hi-end audio opreme UbiqAudio

Foto: Žiga Lovšin + Ribrand


Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.