SLIDER





ALMIRA SADAR • TUDI ZA DOM


Lansko poletje je oblikovalka Almira Sadar predstavila svojo prvo linijo izdelkov za dom. Poznamo jo predvsem kot modno oblikovalko in mentorico študentov modnega oblikovanja na NTF, a njena prva ljubezen je bila arhitektura. Z oblikovanjem za interier se je tako v preteklosti že srečala - spomnimo se projekta Cvetnoetno, ročno izdelavo ličnih in uporabnih izdelkov pa je predstavila tudi v knjigi Oblikujmo z Almiro Sadar.

Lanski poletni kolekciji je sledila zimska, zdaj pa je spet čas za sveže barve in nove kombinacije. Celotno linijo, ki obsega odeje, košare, torbe in tabureje, si lahko ogledate na Almirini spletni strani, več o njenem pogledu na oblikovanje za dom pa preberite spodaj. 

Kako to, da ste oblikovanju oblačil dodali še oblikovanje dodatkov za dom?

Končala sem študij arhitekture, tudi doma imam same arhitekte ... Listam njihove revije, spremljam arhitekturne dogodke. Zadnja leta se tudi področja oblikovanja, tudi zaradi informacijske tehnologije, zelo prepletajo. Tako kot pri modi gre tudi pri tekstilnem interierju za reševanje določenih problemov ali zastavljenih ciljev. Uporabljene so podobne tehnike, prav tako materiali.


Kako bi opisali razliko med oblikovanjem oblačil in oblikovanjem tekstila ter dodatkov za dom? Kaj je bolj osebno - kako se oblačimo ali kako opremljamo dom?


Zelo rada imam materiale, njihove teksture, barve ... Zanimajo med odnosi med njimi, sestavljanje v nove površine ali nove tridimenzionalne objekte. Pri modi je dodan odnos do ženskega telesa, njegovo gibanje, pri interierju pa odnos do ostalega prostora in obstoječih objektov. 

Danes je vsakemu 'dopuščeno', da izraža svoj osebni življenski stil skozi oblačenje, kako in kje živi, kako preživlja prosti čas, s kom se druži. Razlikujemo se predvsem po tem, kako smo pri izražanju in življenju bolj ali manj kreativni in samosvoji. 

Pazite na to, da sta aktualni kolekciji oblačil in izdelkov za dom usklajeni ali liniji nastajata ločeno?

Liniji nastajata ločeno, tako kot pri oblačlih tudi pri tekstilnih dodatkih za dom nadgrajujem prejšnje kolekcije in jih razvijam v nekaj novega.

Interierna kolekcija je narejena s pomočjo tradicionalnih tekstilnih tehnik kvačkanja, pletenja in tkanja. Ročno delo nekako nasprotuje konceptu hitre mode, opozarja na pozabljene kulturne vrednote, ki so jih gojili in razvijali ljudje v določenem času in prostoru ter dodaja čustveno komponento izdelku. Obe kolekciji sta zastavljeni maloserijsko, to jima je skupno.

Foto: Ana Hribar

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.