SLIDER





ZA POJEST: SLANE MINI PITE

torek, 24. september 2013

V zadnjih mesecih sem pred vami skrivala eno lepo stvar. Moja najboljša prijateljica, kompanjonka in nasploh krasna punca se bo poročila in jaz imam to čast, da ji bom na ta dan stala ob strani. Med nastajajočimi objavami na Pepermintu je tako že nekaj tednov ta z naslovom Kaj bom oblekla na poroko. In najbrž bo med osnutki tudi ostala. Že to, da sem inspiracijski kolaž na Polyvoru sestavljala dva tedna, pa sem še vedno imela le eno kombinacijo krila, majčke, ogrlice in čevljev ... pove dovolj, kajti sestavljanje kolažev je moje priljubljeno početje. Očitno ne, ko gre zares. Tako sem manj kot 14 dni pred poroko še vedno brez oblekce, ampak ker sem itak last minute punca, me to niti ne skrbi preveč. Uspešno sem organizirala dekliščino in to je najbolj važno :) Za ta namen sem spekla tudi mini pite, ki so na mojem Instagramu požele veliko srčkov, zato sem se odločila, da recept delim še tu. 

MINI PITE
* listnato ali kvašeno testo
* maskarpone
* kisla smetana
* dve jajci
* ščepec soli
* malo popra

Tako, to je osnova. Kvašeno ali listnato testo (jaz sem imela vsako po eno - iz Hoferja) na tanko razvaljamo. Pripravimo modelčke za peko mafinov. Če bomo uporabili pekač, ga rahlo naoljimo (čeprav je listnato testo že samo po sebi precej mastno in lahko ta korak izpustite). Iz testa s pomočjo dovolj velikega kozarčka izrežemo kroge in jih položimo v posodice, ob robu dvignemo in stisnemo, tako da dobimo testene posodice. Na tej točki jih lahko za nekaj minut postavimo v ogreto pečico, da se za tretjino spečejo, ni pa tako zelo nujno. 
NADEV
Nadev pripravimo iz kisle smetane, maskarponeja (ali kremnega sirčka) ter dveh stepenih jajc. Malce solimo in popramo. To je to. Seveda pa se nato začnemo igrati. Jaz sem po žlico nadeva zlila v testene posodice, vanj pa naložila vse od:
* svežih sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan, drobnjak, rožmarin) 
* naribanega parmezana
* brija
* koščkov pršuta
* češnjevih paradižnikov
* svežih fig

Čez pa naložila še malo sirčka in začimb ter pekla približno 20-25 minut na 180-200 stopinj Celzija. Končnih fotkic nimam, mislim pa, da so bile pite prav fine. Ko smo se zbudile na tleh gasilnega doma (v spalkah, da ne bo kdo mislil, da smo kar tako omagale:), je na mizi čakala samo še ena pita. Ko sem naslednjič pogledala, tudi te ni bilo več. Mini pite razglašam za obvezne partiprigrizke vseh naslednjih dekliščin in žurk, ki nas še čakajo. In jaz se javim, da jih bom pekla.

NUMOKK

ponedeljek, 16. september 2013

Zadnjič sem se odločila, da ko grem naslednjič v park Tabor, sploh ne bom vzela s sabo  fotoaparata. Ker se tudi blogerka malo zmatra, no :) In včasih je fajn samo posedat, malo klepetat, pomahat znanim obrazom ... ne pa v brzini laufat od stojnice do stojnice in fotografirat, doma urejat fotke, pisat objave. Tudi to je delo, jaz pa imam tega zadnje čase povsem dovolj. Ampak evo, to soboto sem spet imela v torbi Arčija, to pa samo zato, ker sem bila zatem namenjena še v Šiško h grafitarjem. In še dobro, da sem ga imela, ker je bila Bazilikina stojnica tako lepa, pa še NUMOKK bi sicer lahko fotkala le s telefonom. V bistvu je hecno. Obe, Leo in Zalo sem že intervjuvala. Leo pred leti za Pepermint (iii, moji začetki), Zalo pa ne tako dolgo nazaj za službo. In kako fajn, da ste prijateljici, in kako fajn, da skupaj delata take hude stvari! Totalno sem se zatrapala v pouštre. Pa v vrečkice! Pa v grafike! Neon detajli v kombinaciji s črnimi potiski ... Ouje.

BAZILIKA V PARKU TABOR

sobota, 14. september 2013

Po noro napornem in delovnem tednu sem danes sedla na kolo in se odpeljala par minut stran do parka Tabor, kjer je tudi to soboto potekal Umetniški sejem. No, jaz sem bila tam zmenjena za kosilo, saj se je Darja iz Bazilike odločila, da svoje dobrote ponudi na prostem in razveseli sobotne sprehajalce in tudi prodajalce na stojnicah. Voz je bila naložen s sendviči, pitami, meringami, mafini, bombicami z nacufano svinjino ali sejtanom, ledenim čajem, ingverjevim pivom ... Dekleta so imela polne roke dela, dan pa je bil res krasen. In kaj smo med drugim jedli mi?

DEKLIŠKA GARDEROBA

sreda, 4. september 2013

Foto: Žiga Culiberg / svet vmes
Ta teden se je začela šola. In z njo telovadba. Ne vem sicer, v kakšne osnovne in srednje šole ste hodili vi, a telovadnica v moji OŠ v Cerknici in SŠ v Postojni sta si precej podobni. Rdeče-oranžni stavbi, pokriti z valovito kritino, s temačnimi garderobami pod tribunami. S tuši in sumljivimi lijaki, klopcami in obešalniki. Garderobe v telovadnici so zame prostor, iz katerega hočeš uiti karseda hitro. Ampak tale, tale ne, je pa nekaj posebnega.

Takšno lepo garderobo imajo dekleta na gimnaziji Ledina, uredili pa so jo arhitekti SVET VMES. A ni krasna? Na podestu zgoraj se lahko punce v miru preoblečejo, skrite za belimi zavesami, spodaj pa so zloženi telovadni rekviziti. Čudovite stenske in stropne tapete je oblikovala Anja Humljan in so pika na i najlepši garderobi, kar sem jih kdaj videla.
© PEPERMINT • Theme by Maira G.