SLIDER





PREGLED LETA 2017 • 10 NAJBOLJ BRANIH PEPERMINTOVIH OBJAV

četrtek, 28. december 2017


Pa smo - pri koncu leta 2017. To je čas za različne preglede leta in načrte za čisto sveže, novo leto. No, nisem preveč huda, ker z objavami na Pepermintu nisem bila tako pridna, kot sem si zamislila. Mariskatera je o(b)stala v osnutkih, kakšen mejl neodgovorjen in nekaj vprašanj še čaka na to, da jih odpošljem. Upam, da veste, da nadvse rada pišem in sestavljam objave, a si predvsem želim ustvarjati takšno vsebino, ki ne bo le lepa za pogledat, temveč tudi fina za prebrat. Ker je splet tudi moja tazaresna služba, zaslon, tipkovnica in drsnik pa moji najožji sodelavci, proste večere in konce tedna vedno raje preživljam brez te svete trojice. Zato je objav tule morda manj, so pa te pripravljene z veseljem in ljubeznijo do neodkritega, zanimivega, lepega, navdihujočega. Zame, za ustvarjalce in za vas. 

Imate radi statistiko? Meni je všeč. Iz nje vidim, kaj radi berete in kdaj (recimo v začetku tedna in med vikendi, najmanj ob petkih) ali od kod vas prinese na tale košček spleta. Letos ste na Pepermintu najraje brali o slovenskih stanovanjih, hostlih in glampingih, ustvarjalcih, mestnih vodnikih in kavarnicah. Številke? Pepermint ste letos obiskali 358.706-krat, po skoraj osmih letih (in parih letih premora) pa spletna stran beleži 2.928.897 obiskov. Najbolj brana objava leta, ki jo lahko skupaj z ostalimi priljubljenimi v  letu 2017 najdete spodaj, je zbrala 23.643 ogledov. 

Hvala vsem, ki sem vas lahko gostila na Pepermintu. 
Eno lepo leto vam želim.
Katja 













PO PRAZNIČNI NAVDIH NA INSTAGRAM • 2

sobota, 16. december 2017

Medtem ko še čakam, da me namesto virusov zajame praznični duh in tudi jaz okrancljam stanovanjce - čeprav imam mini lučke celo leto na steni, ker so mi tako lepe - sem na kup zbrala še nekaj kreativnih idej z domačih Instagram računov. V ponedeljek pa začnem s prav posebno serijo objav. Ključne besede? Darilca + slovenske znamke.

P.S. Ob prejšnji objavi ste mi nekateri sporočili, da ne vidite sličic. Zato sem tokrat uporabila drugo možnost prikaza fotografij z IG, upam, da bo zdaj vse kul. Pa začnimo!

LETO NA STENI • KOLEDARJI SLOVENSKIH USTVARJALCEV

četrtek, 14. december 2017


Koledar z letnico 2017 (pre)hitro črta decembrske dneve in endvatri bo tu čisto sveže leto. Z njim pa bo na steni prostor za nov koledar. Po tem, ko so naše stene kar nekaj časa samevale, se v zadnjem obdobju tudi stenski koledarji vračajo v velikem slogu, lepši kot kdajkoli prej. Oblikovani so tako, da delujejo kot dekorativni element, nekateri med njimi pa so ustvarjeni za recikliranje: ko je meseca konec, številčni del odrežemo, podoba pa ostane kot okras na steni ali v okvirju. 

Tule je torej izbor finih koledarjev, ki so jih za 2018 pripravili slovenski ustvarjalci. Katerega bi obesili na svojo steno?

 ZA SLADKO LETO


Sveže in sladko, a je lahko leto takšno? Jaz bi si kar želela, da je. Takšen pa je tudi pastelna čarovnija, koledar mlade oblikovalke Tare Drev, ki pravi, da je vsako leto, vsak dan - dar. A ni simpatičen? Izbirate lahko med formatoma A3 (14,50 evra) in A4 (11,50 evra).

 ZA MINIMALISTIČNO LETO


Zgodbo o Klun koledarju sem na Pepermintu že zapisala. In letos se ta, po Instagramu sodeč, priljubljeni koledar spet vrača. Dvanajst papirnatih pol je polovično zapolnjenih s številkami in dnevi, polovičko pa prekrivajo črno-beli Anini vzorčki. Vedno najprej pogledam moj mesec, marec, tega v 2018 krasijo same lepe cvetke. Cena? 18 evrov.

ZA BARVITO LETO


Zulu Zion koledar je prav tak, kot bi ga od te najbolj vibrirajoče slovenske znamke pričakovali. Poln živih barv, nepričakovanih vzorcev in pozitivnih misli. Za vsak mesec in vsak dam posebej. In ko je meseca konec? Misli izrežite, da bodo z vami celo leto. Nad svojo delovno mizo lahko Zulu koledar postavite za 12 evrov.

ZA PRAVLJIČNO LETO

Tako dolgo je čepela objava v osnutkih, da je Nina Štajner vmes že zaprla trgovinico. Brez skrbi, samo za letos. A tale koledar, ki je poln njenih pravljičnih, nežnih in prelepih ilustracij, enostavno sodi v ta izbor. Kar predstavljam si ga na steni kakšne otroške sobe, šolskega razreda, knižnice, učiteljske zbornice/ kabineta (a ni to lepa ideja za darilo?) ali pa romantičnega stanovanja. Skratka, kanček pravljičnosti za vsak dan v letu.

 ZA SLASTNO LETO

Če bomo zvesto sledili koledarju, ki sta ga pripravila Jernej in Maja iz Jernej Kitchen, se bomo februarja mastili s pustnimi krofi, junija sladkali z osvežilno sirovo torto z borovnicami, novembra pa jedli slastne quiche. Koledar za vse kuharske navdušence najdete tule, stane 16 evrov in 90 centov.

 ZA ZGODB POLNO LETO

To je le ena od dvanajstih ilustracij, ki krasijo koledar Numokk, znamke, ki jo ustvarjata Lea Zupančič in Zala Kalan. En hiter pregled si lahko ogledate tule, koledar, ki bo ljub spremljevalec številnim ljubiteljem domače ilustracije, pa lahko najdete v Gudu ali pri oblikovalkah. Stane 32 evrov. 

PO PRAZNIČNI NAVDIH NA INSTAGRAM

sreda, 6. december 2017

December je tu, lučke so prižgane, mestne ulice dišijo po mrazu, praženih mandljih in začimbah v kuhanem vinu. Ampak saj vem, premraženi prsti gor ali dol, na Instagram gremo vedno radi. Tokrat po navdih za praznično dekoracijo doma. Našla sem nekaj ličnih idej z domačih instagramčkov. Toliko jih je, da v kratkem naredim še drugi del, velja?

Meni se vedno zdi, da Klemen živi v nekem vzporednem svetu. Najbolj stajliš fant daleč naokoli, ki zna še lepo razmišljat, risat, pisat in fotkat.  Enkrat mi je nekdo rekel, da če bi bila fant, bi bila najbrž ista kot "tisti fant s Po dežju". In mislim, da bi si bila res podobna. Kakorkoli, njegov venček je perfekcija. 


Petrine ročne spretnosti in slog lahko občudujemo pri njenih slaščicah (več v Pepermintovem portretu, če se še niste pofočkali na njenem novem IG profilu, pa to storite takoj zdaj:), čudoviti pa so tudi njeni stajlingi doma ali sredi gozdne jase ... seveda je tudi njen venček nekaj posebnega in čisto v njenem slogu.

A post shared by Petra Sodja (@p13ra) on

Pri Martini, ki ustvarja FinoFino, je fino in lepo vse dni, kaj šele v tem predprazničnem času. Tako kot je ličen njen nakit in puhasti njeni oblaki, tako je finfin tudi njen adventni venček. Črn pladenj, bele svečke, macesnove vejice, evkaliptus in storžki. Zima na mizici.

Jaz si bom tole idejo kar izposodila, hvalalepa, @anjagorjup! Minimalistično, šik, preprosto lepo. Kot celo Anjino stanovanje (jo snubim za objavo na Pepermintu že dolgo, samo da veste:). Anja, ne bit huda, saj veš, da obožujem tvoj slog in vsako fotko posebej.

A post shared by A N J A.G (@anjagorjup) on


Špela Leskovic je arhitektka z izjemnim čutom za estetiko in detajle. Tudi ko gre za praznično okrasitev doma. Adventni venček v njihovem dunajskem stanovanju (oglejte si ga v tej Pepermintovi objavi) je sijajen. Štiri steklenice, napolnjene z vodo, vsaka hrani drugo vrsto zelenja. Namesto pokrovčka pa preprosta bela sveča. Popolno.

A post shared by spela (@spelalalamar) on

Janji bi lahko rekli tudi mojstrica flatlayev (= skrbno stilirani posnetki iz zraka), njen profil @_houseofjj_ je namreč poln krasnih podob, v katere pogosto vpleta koščke narave. Od poletnega cvetja, jesenskih bučk do zimskega zelenja. Tak, naraven in čaroben, je tudi njen venček. Pravi, da se sama raje kot v trgovino po decembrsko dekoracijo odpravi "v gozd, na travnik, naberem najljubše materiale in se lotim dela sama. Pa še čudoviti vonji in dobri občutki pridejo zraven."

A post shared by Janja (@_houseofjj_) on

Zima je čas, ko Anitin skandinavsko navdahnjen dom (več v tej Pepermintovi zgodbi) še lepše zažari v svečkah, lučkah in drugih skrbno izbranih dodatkih. Med vsemi lepimi fotkami pa sem izbrala tole, ki skorajda povsem v belem vabi k sanjarjenju na zasnežen zimski dan.
A post shared by Anita (@lovescandinavian) on

Joj, Ana. Zaljubljena sem v vsako njeno fotko. Ta z napol spletenim venčkom ni izjema. Kar diši iz nje po smrekovih vejicah in evkaliptusu, skoraj dogorele sveče v kristalnih svečnikih na leseni mizi pa so pika na i čarobnemu vzdušju.

DARILO ZA NAJLJUBŠE = #DARILOZAMUCE

sobota, 2. december 2017

Pred tedni napovedana akcija #darilozamuce se je s prvim decembrskim dnem tudi začela in morda ste na Instagramu že zasledil darilca domačih ustvarjalcev, ki bodo znesek od prodaje namenili Mestnemu mačjaku. Če je decembrsko obdarovanje v vaši navadi in že tuhtate, kaj bi letos poklonili najdražjim, morda med ročno narejenimi izdelki najdete nekaj lepega in praktičnega. Ter s tem podprete skrb za kranjske prostoživeče muce in tiste, ki čakajo na svoj zavedno dom.

Kako dobrodelno nakupovanje poteka? Na Instagramu sledite znački #darilozamuce - klik vas odpelje naravnost na galerijo izdelkov - in pri vsakem od sodelujočih preverite, koliko je treba za določen izdelek odšteti in s tem prispevati v Mačjakov sklad. Vsekakor niso še objavljeni vsi izdelki,  nekateri pa so tudi že prodani, zato le poklikajte v prihodnjih dneh na #darilozamuce, da ne zamudite česa prav posebnega. 

Vedno pa lahko mačkonkam in mačkonom pomagate z SMS donacijo // Uporabniki omrežja A1 lahko na številko 1919 pošljete sporočilo s ključno besedo MACJAK1 in s tem Mačjaku donirate en evro, s ključno besedo MACJAK5 pa donirate pet evrov. Prispevki so namenjeni nakupu kakovostne mačje hrane in morebitnim stroškom veterinarske oskrbe.

NAJ TI POVEM SVOJO ZGODBO • SPOMINSKA KNJIGA ZA STARE STARŠE

petek, 1. december 2017


Naj ti povem svojo zgodbo je prav posebna spominska knjiga, namenjena starim staršem, da jo izpolnijo, in vnukom, da jo prebirajo, s tem pa spoznavajo babice in dedke, njihovo mladost, življenje, spomine. Zdaj, ko so še tu. In takrat, ko jih ne bo več. 

Spominska knjiga je sad kreativnega sodelovanja založbe Grafenauer in ilustratorke ter oblikovalke Vide Igličar. Ta je v snovanje knjige zarisala ne le svojih ilustracij, kaligrafskih zapisov in oblikovalskega mojstrstva, temveč tudi svojo osebno zgodbo, zgodbo vnukinje. 

"Dve leti in pol nazaj mi je Eva, direktorica Grafenauer založbe, povedala za svojo idejo o albumu za stare starše. Rekla je, da v tem projektu vidi mene, moje ideje, ilustracije ter kaligrafijo in mi zaupala celotno izpeljavo od idejne zasnove do izvedbe,"  začetek sodelovanja opisuje Vida, ki je takrat na projekt gledala kot na priložnost in izziv. "Danes? To ni več zgolj priložnost, izziv ali nov projekt. Danes knjiga Naj ti povem svoj zgodbo predstavlja del mene."

Knjiga je prava paša za oči. Z nežnimi, pastelnimi barvami in sanjavimi ilustracijami, ki so daleč od retro nostalgije, ki bi jo morda pričakovali, s citati in lepo oblikovanimi prostorčki za zapise, knjiga kar vabi k listanju, izpolnjevanju in branju. Ustvarjena je "z namenom, željo, da se zapišejo zgodbe starih staršev, delijo preizkušeni nasveti in modrosti, ustvarijo novi spomini in podoživijo že ustvarjeni. Da se okrepi most med dvema generacijama, v odnosih predre led in najde pot do pomenljivih pogovorov ali izreče tiste besede, ki včasih zaradi čustvenega naboja težje pridejo z jezika".

Ni pa posebna le knjiga, temveč tudi spletna stran, ki jo spremlja. Na njej se namreč zbirajo zgodbe vnukov in starih staršev, pripovedi o dragocenih spominih in skupnih doživetij. Delite jih lahko tudi vi.  Za konec pa še namig ustvarjalcem, da v zbirko morda v prihodnje dodajo tudi spominske knjige za starše, brate, sestre, tete, strice, prijatelje ... Toliko je življenjskih zgodb, ki ostanejo nezapisane. 
© PEPERMINT • Theme by Maira G.