SLIDER





STANOVANJE MLADEGA POSLOVNEŽA • V SLOGU NEWYORŠKEGA LOFTA

nedelja, 29. oktober 2017


Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo s kopalnico. Novi lastnik, mlajši poslovnež, je želel stanovanje prilagoditi svojim bivanjskim potrebam. S pomočjo arhitektke Nine Štajner je nastal funkcionalen dom sodobne industrijske estetike, v katerem se lahko spočije po napornem delavniku ali gosti prijatelje. 

MAJHNO - A ZRAČNO, UDOBNO IN PRIJETNO ZA BIVANJE
"S prenovo smo želeli prostore povezati v smiselno domovanje za udobno bivanje zaposlene osebe; povečati kuhinjo in jo povezati z bivalnim prostorom odprtega tlorisa ter v stanovanju urediti še domačo pisarno in veliko garderobo. Svetloba je zagotovljena zgolj z vzhodne in zahodne strani, zato smo stremeli k odprtim prostorom in čim večjemu izkoristku naravne svetlobe," načrt preobrazbe stanovanja opisuje arhitektka. 
Ker so bili prostorsko precej omejeni, je večina prostorov majhne kvadrature. Vendar pa je zavoljo kreativnih rešitev prostor optimalno izkoriščen,  stanovanje pa  kljub majhnosti deluje zračno, udobno in prijetno za bivanje. Pri snovanju tlorisne razporeditve prostorov so preizkusili več variant, na koncu pa se je za optimalno izkazala izvedba z vhodom na zahodni strani, ki stanovanje razdeli na spalni in bivalni del (načrte najdete na dnu objave).

KOMBINACIJA SODOBNEGA MINIMALIZMA IN IN VINTAGE INDUSTRIJSKEGA SLOGA
Vizualno si je lastnik želel urbanega domovanja, nekakšne kombinacije sodobnega minimalizma in vintage industrijskega sloga. Stremel je k ambientu v slogu njujorškega lofta. "Ti sicer slovijo po visokih prostorih in ogromnih oknih," opisuje Nina Štajner, "Upam pa si trditi, da smo glede na danosti nepremičnine občutek bivanja v industrijski stavbi kar dobro poustvarili."
ČISTO PRAVA OPEČNATA STENA 
Kot eno glavnih želja je lastnik izpostavil opečnato steno, ki so jo izvedli iz starinske opeke. Toplo barvo opeke pa kombinirali s hladnimi toni sive vinilne talne obloge v imitaciji kamna in svetlo sivo zofo. V stanovanju se pojavlja še več lesenih tekstur, pult iz imitacije betona, navidezno rjasta tekstura ter kovinski in usnjeni detajli. Vzorec, ki ga je mogoče opaziti v več prostorih je tako imenovani 'chevron'. Omenjeni vzorec obiskovalca pozdravi že v veži, ki so jo vizualno povečali s pomočjo velikega ogledala, po meri narejena omara za čevlje pa služi tudi kot obešalnik za vrhnja oblačila. 

OSREDNJI PROSTOR BIVANJA: DNEVNA SOBA, KUHINJA IN JEDILNICA
Nova kuhinja se po kvadraturi sicer ne razlikuje od stare; ker pa je odprta proti bivalnemu delu in bolj racionalno razporejena na pogled deluje večja. Višji kuhinjski elementi, kot je prostostoječ hladilnik iz Gorenjeve Retro linije, shramba in pečica so pozicionirani v nišo ob eni strani kuhinje. Ob oknu se vije pas nizkih omaric s štedilnikom in pomivalnim koritom. 

Še en element, ki si ga je lastnik zelo želel je zajtrkovalni pult  s katerim se zaključi kuhinjski pult in je dodatno poudarjen z zanimivo svetilko; ki nekoliko spominja na gledališčni reflektor. Vrata, ki iz kuhinje vodijo v kopalnico, pa je mogoče zamenjati kadarkoli kasneje, ko bo lastnik čutil potrebo po tem. Opravili smo samo rušitve, nujne za novo funkcijo stanovanja,  edina zahtevnejša rušitev je bila odstranitev dela nosilne stene za prehod iz veže v dnevno sobo. 
JEDILNICA
Kuhinja se nadaljuje v jedilnico, kjer je lastnik želel imeti veliko mizo, ob kateri lahko gosti številne prijatelje. Izbrali smo model s ploščo iz temnega lesa in kovinskimi nogami, dopolnili pa smo jo z različnimi jedilnimi stoli in svetilko industrijskega izgleda. Jedilnica namreč nima veliko naravne svetlobe; ki smo jo želeli nadomestiti z izbiro svetilke z zadostno svetilnostjo. 
Jedilnica preko dnevne sobe prehaja v domačo pisarno; ki pa jo je mogoče pregraditi ter kdaj kasneje po potrebi spremeniti v otroško sobo. Dnevna soba z veliko zofo in televizijo je pozicionirana v sam center domovanja. Je povezovalni prostor med ostalimi kotički; raztegljiva zofa pa lahko služi tudi kot ležišče za goste. 
KOPALNICA: MAJHNA KVADRATURA, A JE V NJEJ VSE POTREBNO
Kopalnico je urejena znotraj obstoječih gabaritov; kvadratura je resnično omejena, a s premišljenim načrtovanjem so ustvarili veliko shranjevalnih površin in celo pralnico. Veliko ogledalo in dobra osvetlitev pa majhen prostor vizualno povečajo. 
SPALNICA IN GARDEROBA
Spalnica je nekoliko umaknjena in jo od ostalih prostorov ločuje prehodna garderoba, ki lastniku nudi veliko shranjevalnih površin tako za poslovna oblačila kot športne potrebščine. Pri prenovi stanovanja, pravi arhitektka, so bili pozorni na stroške, zato so talne obloge zamenjali le v prostorih, ki so to zahtevali, v spalnici, garderobi in pisarni pa so pustili originalne talne obloge. Obdržali so tudi okna, radiatorje in ena vrata. Radiator v spalnici soo zaradi bližine postelje preprosto 'skrili' s fronto, v vzorcu, ki je kot nekakšna rdeča nit stanovanja.

Dekor v stanovanju je primeren hitremu življenjskemu slogu mladega poslovneža – preprost, bazira na funkcionalnosti ter hkrati zaokroži 'možato' stilsko zgodbo z globokimi toni, poudarjenimi teksturami,  tehnološkimi dodatki in nezahtevnimi sobnimi rastlinami. 

      PREJ & POTEM


ARHITEKTURA: NINA ŠTAJNER (spletna stran + Instagram + Facebook)
FOTOGRAFIJA: ANŽE VRABL

CVETLICE IN ČIPKE V NOVI LINIJI YUMMI MODRČKOV + GIVEAWAY ♥

četrtek, 26. oktober 2017


Pred nekaj več kot letom dni sem predstavila zgodbo takrat še čisto sveže slovenske znamke spodnjega perila Yummi Apparel in ob nedavni predstavitvi novih modelov modrčkov, nedrčkov, braletkov, topov (kakor koli že, drage punce, rečete svoji drugi koži) sem Patricio povprašala, kaj vse se je v tem času spremenilo.

Ker je mlada oblikovalka svojo znamko ustvarila med študijem, je bilo usklajevanje obveznosti na faksu in kreiranja Yummi Apparel pravi izziv. Odločila se je, da znamko registrira in se še bolj odločno, čeprav z majhnimi koraki, poda na samostojno podjetniško pot. "Če ne drugega, sem želela imeti zaresen mail s svojo domeno," se pošali, a doda, da sta potrjena dokumentacija in registracija znamke prinesla nepopisne občutke. Pa tudi svež zagon.

_____________________

ČAS ZA DARILCE!

S Patricio sva pripravili tudi giveaway, v katerem podarjava krasen nedrček Fleur. Obiščite Pepermintov IG, tam pod zgornjo fotko najdete tudi pravila sodelovanja. Tokratni giveaway poteka le na Instagramu in traja do nedelje, 29. oktobra, do polnoči. 
 _____________________


"Vsako prosto minuto sem posvetila ustvarjanju - kreiranju, šivanju ali fotkanju," pravi Patricia, ki je zadnjo linijo perila načrtovala vzporedno s pripravami na zadnje izpite. Zdaj, ko so izpiti uspešno odpisani, ves svoj čas posveča Yummi. 

Z novo kolekcijo je želela svoje delo še nadgraditi. "Izboljšala sem kroje in dopolnila tehnične podrobnosti, ki sem se jih naučila v zadnjem letu. Dodala sem nove materiale, predvsem pa menim, da modrčki zdaj iz 'luštkanih' prehajajo v bolj ženstvene." 
Novi modrčki tako razkrivajo nekaj več kože, nekaterim je dodala tudi čipko. Osnovni, basic modeli ostajajo nepogrešljivi tako, za vsak dan. In kdo so Yummi dekleta? Povečini so to Slovenke, čeprav nedrčke, sešite v Patriciini delavnici, nosijo tudi drugod po Evropi. 

"Najbolj me razveseli, ko se kakšno dekle za nakup odloči že drugič ali tretjič," pravi oblikovalka, ki želi v prihodnje znamko razširiti še na druge vrste oblačil. Poleti je tako predstavila linijo kopalk, s Katarino in Dominiko iz Boopack pa so oblikovale vsestranske bodije. 

Načrte z razvojem znamke ustvarja sproti, saj še ugotavlja, kje je njeno mesto v svetu. Njen prvi cilj je diploma, nato pa, kdo ve. S takšnim pristopom je mogoče prav vse!


Spremljaj Yummi Apparel na:



KAM NA KAVO • KAVARNA MAO ZA ZIDOVI FUŽINSKEGA GRADU

ponedeljek, 23. oktober 2017

Muzejske/ galerijske kavarne so meni zelo ljubi prostori, ki jih vedno s prvimi alinejami zapišem v
na svoje mestne popotniške sezname. Nekaj posebnega je opazovati, kako so vključene ali povezane v zgodbo in arhitekturo posamezne galerije, muzeja, razstavišča. Če je zraven še fina trgovinica, se obisk določene razstave tako še podaljša, poveže ali razplete v en popoln paketek.

V zadnjih nekaj letih je več slovenskih galerij in muzejev dobilo svojo hišno kavarno, s čimer so prostori umetnosti, oblikovanja in zgodovine postali živahna družabna srečališča. Idealno bi bilo, da bi se s tem povečal tudi obisk razstav in da ne bi sledili le vonju po kavi in rogljičkih. Morda pa ta objava koga zvabi tja na na vzhodni rob Ljubljane, kjer Fužinski grad skriva marsikaj: ob slovenskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje tudi kavarno MAO.

Kavarna MAO je odprta slabo leto. Umeščena med debele grajske zidove in renesančne oboke iz 16. stoletja, to ogrodje pa so Trije arhitekti (Triiije) s pomočjo posameznikov napolnili s kultnimi izdelki slovenskega oblikovanja.

Skupaj z muzejem so se namreč k ustvarjanju interierja kavarne odločili povabiti javnost. Iskali so stole, klopi in mize, zasnovane ali izdelane v Sloveniji, ter tako kavarniško vzdušje povezali z muzejsko vsebino, ki na piedestal postavlja slovensko arhitekturo in oblikovanje. 
Tudi zaradi eklektičnega zbira kavarniške opreme in novih pridobitev je kavarna MAO dinamičen prostor, ki nenehno menjuje svojo podobo. Kot pravijo v MAO, je kavarna postala tudi nov prostor za  muzejske ter druge dogodke, v katerem se "izmenjujejo dosežki slovenskega oblikovanja, ki so jih posebej za ta namen prispevali obiskovalci MAO ter znane osebnosti iz slovenske arhitekturE in oblikovanja." Kosi, umeščeni v kavarno, so označeni z imeni darovalcev in opremljeni s podatki o avtorstvu in izdelavi. 

Na stene, ki jih mestoma krasijo še ohranjene grajske freske, so umeščeni muzejski plakati in skice stolov, v niši kamina in stopnicah ob oknu pa so za listanje na voljo tudi revije, katalogi razstav, zborniki in drugo čtivo, povezano z oblikovanjem in arhitekturo. S kavo, čajem, sladkimi in drugimi prigrizki vam v Kavarni MAO postreže ekipa Kaval Group. Več fotografij ambienta najdete na tejle povezavi

KAVARNA MAO
GRAD FUŽINE
POT NA FUŽINE 2
LJUBLJANA
TO - NE / 10:00 - 18:00
ČE / 10:00 -  20:00
. . . . . . . . . . . . . . . . . 

10 GLAMPINGOV, KI VABIJO NA RAZKOŠEN ODDIH V SLOVENIJO

nedelja, 22. oktober 2017


Prejšnji teden sem izbirala najlepše urejene, morda neobičajne, zanimive hostle, kjer lahko popotniki poiščejo prenočišče, ko raziskujejo Slovenijo. Čeprav sem, priznam, sprva težko izbrala deseterico (med tednom pa po številnih namigih ugotovila, da bi seznam lahko še podaljšala, na primer s prvim hostlom, prilagojenim gibalno oviranim - Ars Viva v Podcerkvi blizu Starega trga pri Ložu), pa se je pri slovenskih glampingih ygodilo ravno nasprotno - med bogato ponudbo, razstreseno po skoraj celotni Sloveniji, se je bilo izziv ustaviti pri številki 10.

KDO RAZSTAVLJA NA BIENALU NEODVISNIH 2017

ponedeljek, 16. oktober 2017

Nocoj ob 20. uri se v Kinu Šiška odpira letošnji bienale neodvisne, svobodne in sodobne ilustracije Bienale neodvisnih 2017. Po otvoritvenem performansu bo prvič na ogled razstava del izbrane dvaindvajseterice mladih ustvarjalcev sodobne ilustracije. 

Morda največja posebnost, hkrati pa tudi odlika te neodvisne platforme, je način selekcije avtorjev/del, ki se odmika od tistega klasičnega, žiriranega izbora. Selektorska vloga se namreč deduje. To pomeni, da je izbor ilustratorjev, ki se bodo na bienalu predstavili čez dve leti, v rokah (in očeh) letošnje generacije Neodvisnih. To je določila prejšnja generacija in tako nazaj vse do leta 2007, ko se je odvil prvi festival neodvisne ilustracije. 

Ta, kot pravijo njegovi snovalci, predstavlja "svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev in ostaja predvsem poklon avtorjem, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks žene naprej navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost."

Razstavo in dogodke v Kinu Šiška bo dopolnila tudi prodajna razstava "allstars" neodvisnih ilustratorjev 23. oktobra v Dobri vagi. 

22 NEODVISNIH



10 ZANIMIVIH SLOVENSKIH HOSTLOV

nedelja, 15. oktober 2017

Ko načrtujemo izlete in potovanja, je ena od prvih alinej na seznamu iskanje prenočišča. Hoteli,  majhni in veliki, hostli, apartmaji, sobe, couchsurfing, glampingi, kampi, airbnb ... Ponudba je raznolika, možnosti veliko. Pa ste kdaj razmišljali, kje bi spali, če bi kot popotniki obiskali Slovenijo? Raziskala sem ponudbo in naredila seznam najbolj zanimivih, unikatnih, ličnih, nenavadnih namestitev. Začenjam s hostli. Sem na kakšnega pozabila? 


MLADINSKI HOTEL, OVIT V LES
Kje // Ravne na Koroškem
Zakaj // No, sem bi pa takoj šla na počitnice, dozdeva se mi, da tu vse diši po lesu in okoliških gozdovih! Punkl je narečni izraz za culo, tudi drugače pa so so sobe v tem krasno zasnovanem hostlu poimenovane z narečnimi imeni. Tako lahko prespite v sobah Gnar, Prajzlper, Klocne, Šnops, Grumpi, Šartelj, Klobase ali Šnops. Objekt je po načelih nizkoenergijske gradnje v skladu z naravnimi in bioklimatskimi danostmi okolice zasnovala arhitektka Maruša Zorec. Več o načinu gradnje lahko preberete tule.

HIŠKA NA VRTU
Kje // Bled
Zakaj // Sobe so urejene v naredi-sam slogu. V ospredju je les, veliko lesa. Oluščene deske, stari tramovi, na novo uporabljeni kot police, stena ali vrata toaletnih prostorov. Postelje na odsluženih lesenih paletah, stara vrata za vzglavje ... Preprosto, lično, domačno. V toplejših mesecih pa lahko prespite tudi na podstrehi/skednju.

HIŠA MLADIH
Kje // Ajdovščina
Zakaj // Na obrobju Ajdovščine sredi parka najdete Hišo mladih, živahno družabno in umetniško središče kraja, kjer se ves čas nekaj dogaja. Razstave, dogodki, modne revije, pogovori, delavnice ... Hiša in okolica sta enostavno čudoviti. V njej ima prostore tudi mladinski hotel Ajdovščina

PRI MEDVEDU
Kaj // Bearlog
Kje // Kočevje
Zakaj // Najbrž najnovejši v druščini slovenskih hostlov je kočevski Bearlog. V prenovljeni hiši v samem središču Kočevja je vse v znamenju glavnih lokalnih znamenitosti: lesa (saj veste, Kočevski pragozd) in medveda. Ta ni navdihnil le imena hostla, medvedove stopinje najdemo celo na posteljnini! Ker je v Bearlogu tudi kočevski TIC, tam vsekakor najdete vse informacije za odkrivanje ljubkega mesteca ob reki Rinži. 

SREDIŠČE DRUŽENJA 
Kje // Trbovlje
Zakaj // Kot pove že ime, to ni le hostel, temveč MC Trbovlje predstavlja tudi družabno, kulturno, podjetniško in izobraževalno točko tega zasavskega mesta. Za arhitekturno zasnovo so poskrbeli v biroku FinArs, medtem ko sta pri notranji opremi in dekorativnih elementov sodelovala še Darijan Bunta in Ines Dagama. Če vas pot zanese v Trbovlje, lahko pod vrbo na dvorišču spijete tudi kavo. 

V OBJEMU ZGODOVINE
Kaj // Hostel Situla
Kje // Novo mesto
Zakaj // Novomeški hostel je pred leti National Geographic imenoval najlepši hostel v Sloveniji.  S svojo podobo in detajli razkriva zgodbo halštatsko obdobje, ki je v starejši železni dobi zaznamovalo območje današnje dolenjske prestolnice. Situlska umetnost se tako ne kaže le v imenu, temveč tudi v interierju in opremi hostla: potiskani posteljnini, podobah na steklu in stenah. 

V SREDIŠČU PRESTOLNICE
Kaj // Hostel Tresor
Kje // Ljubljana
Zakaj // V samem središču Ljubljane, na Čopovi ulici, med trgovinami stoji siva secesijska zgradba, v kateri je bila nekoč banka, ki pa so jo pred nekaj leti uredili v hostel. Poimenovali so ga Tresor, v notranjosti pa ohranili nekatere "bančniške" elemente. Pogradi so tako skriti za nekakšne rešetke,  gostje lahko svoje stvari pospravijo v železne predalnike, zvečer pa se družijo v nekdanjih kletnih trezorjih.

NA KRASU
Kaj // Mladinski hotel Pliskovica
Kje // Pliskovica na Krasu
Zakaj // V obnovljeni kraški Slamčevi domačiji je prostora za 45 gostov, ki so željni raziskovanja čudovite okolice, kulturne, stavbne in naravne dediščine Krasa. Kar nekaj čudovitih  fotografij poročnih svatb, ki so se odvile na posestvu Pliskovica, sem v zadnjih letih zasledila na spletnih straneh naših poročnih fotografov. Sivkini nasadi v kombinaciji s kraškim kamnom so prav zares fotogenični.

NEKDAJ DIJAŠKI, DANES POČITNIŠKI DOM
Kaj // CŠOD Cerkno
Kje // Cerkno
Zakaj // Za stenami starega dijaškega doma v Cerknem se skrivajo prenovljene sobe, zanimive predvsem zaradi spalnih boksov, ki so na prvi pogled videti sestavljeni iz kartona. Tako kot na Koroškem, v mladinskem hotelu Punkl, so tudi tu sobe poimenovane z narečnimi izrazi: Gaspa in Gaspud, Ta stara in Ta star, Ta bršlanau in Ta hrastau je le nekaj od sob, ki jih med šolskim letom zapolnjujejo predvsem osnovnošolci, ki semkaj pridejo v šolo v naravi. Čeprav to morda ni hostel v pravem pomenu besede, pa lahko tu namestitev najdejo tudi druge skupine in posamezniki, ne le šolarji. 

NEKDANJE ZAPORNIŠKE CELICE
Kje // Ljubljana
Zakaj // Na Metelkovi v Ljubljani lahko prespite v prostorih nekdanjega zapora. Hostel Celica se pogosto znajde na seznamih najbolj neobičajnih hostlov na svetu, saj se raznoliko opremljene sobe nahajajo dobesedno za rešetkami. V Celico greste lahko tudi na kavo, kosilo ali večerno pijačo, za vogalom (ali na dvorišču?) pa lahko spoznavate tudi družabno in glasbeno vesolje mesta v mestu - Metelkove. 



© PEPERMINT • Theme by Maira G.