SLIDER

MOVEKNOWLEDGEMEDO

torek, 29. november 2011

Letak za koncert, ki je že minil. Zmečkan zato, ker je preživel neka druga dva koncerta v moji torbi. Naredil ga je Anže in meni je ful všeč tale medo in nasploh svetle barve. Je kar izstopal tam med drugimi letaki in zloženkami.

DARILCA // PRVIČ

Ni še december, a bomo kar začeli! S čim? Idejami za darilca, morda miklavževa, morda božična, dedekmrazovska ali kar tako novoletna. Nujen pogoj? Da so delo domačih ustvarjalcev. Svoj uredniški izbor bom predstavila v kolažih po 4. Z linki, ki vas bodo popeljali na strani/trgovinice avtorjev, kjer lahko zadevice naročite. Happy shopping, happy giving!

V prvi darilni kolaž sem združila: 1) verižico iz jesenske kolekcije nakita ene in edine HELENE VEDRIČ. Obeski v kombinaciji z zlato in cofkom so enostavno topšit! Če želite letos izstopati z darilnim papirjem ali karticami, presenetite obdarovanca 2) s tem, ki ga je oblikoval ZORAN PUNGERČAR. Elegantno in trikotno je PIKANAI združila v kolekciji brošk 3angle, med katero je tudi 3) tale v kombinaciji blaga, usnja in satena. In še četrti darilni predlog - 4) romantičen obroč za lase za sodobne princeske izpod rok JANE TROHA.

MSUM

nedelja, 27. november 2011

Če bi uporabljala aplikacijo foursquare, bi bila mogoče že mayer novega Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. No, če bi ga uporabljala Zdenka Badovinac, direktorica muzeja in vsi njeni sodelavci, ki so zadnje mesece v krasni stavbi na Metelkovi preživljali svoje dneve, jim ne bi mogla konkurirati, pa vendar sem bila včeraj tam že drugič (za prvi obisk kliknite semle). Zvečer je stavba še bolj impresivna, a ne bom se delala fine, ampak raje priznala, da sem nad samo arhitekturo ta moment precej bolj navdušena kot nad postavitvijo razstav. Bom šla pa itak večkrat tja in si lepo v miru vse ogledala, ko se vame ne bo zaletaval moški v lepi obleki, ki je del performansa (skupaj z ženskami, ki se lupčkajo s steno in moškimi, ki ležijo na tleh sredi množice ljudi). Jaz tega res ne štekam, umetnost gordol, niti ne razumem del, ki imajo pridevnik "umetniški", pa lahko gledaš v njih cel dan in ti res ni nič jasno. Ampak taka sem jaz, opozarjam, preden me kdo napade :)

Skratka, zajubljena sem v prostor in srčno upam, da bo zaživel - ne le kot institucija, temveč kot zbirališče, knjigarna, knjižnica. In da bomo tja zahajali tudi Slovenci in ne le tuji turisti in obiskovalci. Jaz pa si že predstavljam, kako lepo bo na ploščadi med skupino muzejev na kakšen topel poletni večer.

DROP DROP DROP

sreda, 23. november 2011

Preden vam pokažem še drug kupček je-pa-davi-slanca-padla fotk, so na vrsti kapljice. Mislim, da imam vsaj 50 fotk te ograje. Samo za centimeter premakneš kot objektiva in že imaš povsem drugo zaporedje lesketajočih se krogcev. Vodni bokeh. Preverjeno blagodejen desktop wallpaper.

MUZEJ SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA

Najbolj pričakovana, želena in nujna (!) ustanova sodobne Slovenije bo v soboto končno odprla svoja vrata. Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi. YES! :) Kaj naj rečem, v soboto zvečer je uradna otvoritev, v petek je tiskovna konferenca in potem bomo lahko pisali o vtisih. Za začetek pa nekaj piar fotkic, da boste ponosni, da imamo tak lep prostor za razstavljanje sodobne umetnosti. Jaz sem, čas je že bil.


OBLAČILNICA DELA

torek, 22. november 2011

Saj poznate Gostilno dela, a ne? Ste že poskusili dobrote, ki jih strežejo tam? Še ne? Hmm... :) No, za tiste, ki ste bolj kreativne sorte, zdaj počasi dobiva končno podobo še en projekt, ki je nastal v valilnici idej  DSP Centra , ki promovira in spodbuja socialno podjetništvo - Oblačilnica dela. Zdaj pa sledi... kopipejst// :)

Delavnica izdelovanja preprog, podstavkov in prtičkov iz rabljenih oblačil

V začetku decembra bo novoustanovljeno socialno podjetje v okviru projekta Tovarna dela - Tekstil na Poljanski 11 odprlo svojo drugo trgovino z rabljenimi in predelanimi oblačili ter zaposlilo dva mlada iskalca prve zaposlitve. Skupaj z vami, vašimi nasveti in rokami si želimo ustvariti prodajalno z oblačili, prijetno tako za vas kot za zaposlene. V njej se boste lahko seznanili z načini ponovne uporabe zaprašenih oblačil in rabljenih predmetov tudi skozi prihajajoče dogodke. Zato vas vabimo, da se nam pridružite v torek, 22.11. 2011 od 11. do 19. ure na poučni in družabni delavnici izdelovanja preprog, podstavkov in prtičkov iz rabljenih oblačil. Ob 14. uri nas bodo obiskali študentje in profesorji University College Ghent iz Belgije, ki bodo pod vodstvom oblikovalk celostne podobe trgovine Gaje in Maje ter modne oblikovalke Aleksandre, sodelovali pri izdelovanju vrečk, svetilk, preprog, podstavkov in prtičkov. Ob 18. uri bo spoznavno druženje z oblikovalkami recikliranih oblačil Ekologov brez meja pod vodstvom oblikovalke Barbare.

I V J E

ponedeljek, 21. november 2011

Ko sem se v soboto peljala z vlakom iz ljubljanske megle, sem brala Ambient in poskušala ne gledat prijaznega angleškega pobiča, ki mi je pomagal spravit težak kufer na poličko, imel asos plašč in krasen pulover in je zaspal nekje pri Preserju. Potem sem končno lahko obrnila list v Ambientu in mirno prebrala dve strani. Ker potem je vlak zapeljal skozi Borovnico in tam je en viadukt, veste, kjer gre spodaj tudi ena pot, pri kateri vedno pomislim, da če bi šla zdej po tisti poti in ne z vlakom, bi bila doma 2x hitreje. Ampak sem hitro nehala o tem razmišljat, ker potem se je začela pravljica. Ne, isti Anglež ni bil vključen vanjo, če se je kdo vprašal. Vsa drevesa od Borovnice pa do Logatca so bila odeta v ivje in ivje je najlepši vremenski pojav, kar jih je. Kar živčna sem postala, ker nisem vedela, kakšno vreme je pri nas doma. V Logatcu se je namreč megla poslovila, z njo pa tudi ivje in ko sem končno prišla domov, je bila tam skoraj pomlad. Sonce! Ah. To, da ni ivja, me ni prav nič motilo, seveda. No, do nedeljskega jutra. En pogled skozi okno je bil dovolj.  Arči in rdeča pelerina v rokah. Za po tleh, da se Katja lahko uleže in ždi tam na travi, oviti v slano in fotka in je srečna.

KLARA+KLEMEN

sreda, 16. november 2011

Ko smo v začetku septembra s puncami fotkale v tivolskem rastlinjaku, nam je Klara, ki smo jo do sedaj poznali pod blogerskim imenom kajakaja, povedala, da s Klemnom načrtujeta eno novo stran, blog, na katerem bosta pokazala, kako je nastajal njun brlog. Evo ga, tukaj je HANDMADE IN MOSTE! Oba že tako ali tako občudujem, ker sta res prilčna, kot bi rekli pri nas. Vsega se lotita, ničesar se ne ustrašita, sta super kreativna in nasploh kul :) Noooo, zdaj pa skupaj z Mijo sodelujeta tudi na Mercatorjevem natečaju, na katerem izbirajo embalažo za pakiranje izdelkov slovenskih kmetovalcev. Mislim, da mi ni potrebno 2x napisat, da je njihov predlog daleč najčednejši in da bi izdelke s tako embalažo imela kar na polici v dnevni, ne pa v kuhinji.
No, ti šment. Na tem vestu sem vas želela pozvati k glasovanju, ampak sem ugotovila, da sem malce prepozna. Tako da upam, da ste itak vedeli za to zadevo in pridno glasovali za tole embalažo. Zdaj pa kliknite na Handmade in Moste in poglejte, kako se spreminja domovanje Klare in Klemna.

KOLJA + NSK

četrtek, 3. november 2011

Danes Ljubljana pričakuje dve otvoritvi razstav. V mediateki Mestne knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi bo do 28. novembra razstavljal animator Kolja Saksida. Ustvarjalni proces od ideje do končnega animiranega filma bo predstavljen preko produkcijskih delavnic za otroke in mladino. Na razstavi bodo predstavljeni materiali in procesi, ki nastajajo oziroma potekajo ob izdelavi animiranega filma ter kratki animirani filmi, nastali na delavnicah. Delavnice ustvarjanja animiranega filma so namenjene otrokom in mladini, ki pod mentorstvom Kolje Saksida izdelujejo kratke animirane filme: od idejne zasnove, preko izdelave lutk in scenografije, do končnega izdelka – filma. Udeleženci se tako spoznajo z osnovnimi zakonitostmi filmske govorice in s tehnikami animiranja neživih predmetov ter z uporabo različnih likovnih zvrsti oblikujejo lastno animirano filmsko zgodbo.
V galeriji Škuc pa bo danes potekala otvoritev razstave NSK Folk Art, na kateri bodo predstavljeni različni interesi državljanov NSK in njihovi pogledi na fenomen NSK. NSK je država, ki so jo  1992 ustanovili člani umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst, njeni državljani (čez 14 tisoč jih je,  s celega sveta) pa delujejo predvsem na podorčju umetnosti. Predstavljena umetniška dela bodo v galeriji Škuc na Starem trgu na ogled do 3. decembra.

PAKUNGA: GAJA

sreda, 2. november 2011

Pasteriziran česen v kozarčkih se pod imenom Gaja na policah naših trgovin prodaja že nekaj časa. O nadvse simpatični gospe Tatjani, ki stoji za idejo in izdelavo, sem brala tudi v Odprti kuhinji in pred kratkim tole dobroto tudi preizkusila. Ker seveda izbiram glede na embalažo, sem kupila tavijoličen lonček. Okus preseneti, res. Kulinarične užitke na stran, česen še nikdar ni bil tako privlačen kot v steklenih kozarcih s pokrovčki in etiketami, ki jih je poslikala Meta Wraber. Itak.

© PEPERMINT • Theme by Maira G.