SLIDER





ČAJNICA PRIMULA • LJUBKA POSTOJANKA SREDI BOTANIČNEGA VRTA

ponedeljek, 29. avgust 2016


Najbrž morajo vsi prvarčki tega sveta odgovoriti na vprašanje Kaj boš pa ti, ko boš velik/a? Jaz sem si želela postati cvetličarka. Ker je cvetličarka moja teta in ker je bilo nabiranje šopkov moja najljubša stvar na svetu ob spekulas piškotih, knjigah in sladkih penastih bananah. In še danes nadvse rada šopkarim (dokaz 1, 2, 3, 4, 5).

Svoje prvo delovno poletje sem pri petnajstih preživela na vrtnariji, tipkala naročilnice z latinskimi imeni rož šoferjem Gardenie, zlagala lončnice iz tovornjakov, ki so se ob zgodnjih jutrih pripeljali iz Holandije (vedno Holandije, nikoli z Nizozemske) in vse proste minute hodila po rastlinjakih, prebirala od zemlje umazane nalepke na loncih vseh mogočih rož in globoko vase vdihovala vlažni vonj po zemlji. 
Ljudje in zemlja in Na vrtu sta moji najljubši oddaji in dokumentarec o gospe Jeleni de Belder Kovačič znam najbrž na pamet. In takoj bi se preselila v tole hiško sredi Botaničnega vrta. Prav tja vas peljem danes. 

Tam je namreč od leta 2014 doma ČAJNICA PRIMULA, pred katero je tako fino posedati in se delati, da nisi le lučaj stran od Grajskega griča, živahne Špice in starega mestnega jedra. Primula je majhna, preprosta, ljubka postojanka sredi priljubljenega sprehajališča, a zanjo se zdi, kot da je še vedno najbolj strogo varovana ljubljanska skrivnost. 
Pa pojdimo dvesto let v preteklost, natančneje v leto 1810, ko je bila Ljubljana glavno mesto Ilirskih provinc. Takrat je, po zaslugi obveznega sestavnega dela centralnih šol, nastal ljubljanski botanični vrt, berem v zloženki, medtem ko pod tiso pijem koktejl Primula (bezgov sirup, mineralna voda, limonin sok, limeta, jagode in led). 

Ustanovitelj vrta, Franc Hladnik, ga je uspel ohraniti tudi ob prihodu Habsburžanov. Kdaj je sredi vrta zrasla hiška, ni povsem znano. Je pa hiška omenjena v zapisih o potresu leta 1895, ko je bila  tudi poškodovana, novo pa so postavili jeseni leta 1897. Vse do danes služi potrebam vrta, v njej pa je svoje mesto dobila tudi Primula. 
Ko si boste zaželeli sprehoda med stoletnimi drevesi in skrbno urejenimi cvetličnimi gredicami ter se nagledali zelenja v tropskem rastlinjaku, se le ustavite v Primuli in posedite na romantičnih kovanih stolčkih z blazinami v barvi vijoličastih primul. Med srkanjem čaja, kave ali kakšne hladne pijače se lahko posladkate s sladoledom ali pa s torticami in drobnim pecivom, s katerim Primulo zalagajo dijaki in sodelavci bližnjega Biotehniškega izobraževalnega centra

Pssst, moja teta (sestra tiste tete z začetka objave:) tam poučuje telovadbo, zato so tamkajšnje dobrote pogosto njeno darilce ob rojstnih dnevih. Preverjeno slastno, čisto vse! Izdelke lahko kupite tudi v trgovini Slapek ob vhodu v šolo, še posebej priporočam ajdove piškotke z marmelado. 

IŽANSKA CESTA 15
1000 LJUBLJANA
PON-NED 9:00-19:00

SINJE STANOVANJE V 13. NADSTROPJU SITULE • MED ALPAMI, MESTOM IN NEBOM

nedelja, 28. avgust 2016










228 STANOVANJ, 228 SVETOV
Situla je zagotovo ena od najbolj razvpitih ljubljanskih novogradenj zadnjih let. Na prvi pogled uniformirana, toga, masivna zgradba, ki po barvi spominja na zarjavele tračnice bližnjih železniških prog.

ZASUKAJMO KVAČKE IN PLETILKE ZA ROŽNATI OKTOBER

sobota, 27. avgust 2016

Bliža se jesen, z njo pa oktober, ki ne bo odet le v najlepše jesenske barve, temveč tudi v rožnato. Deseti mesec v letu je namreč mesec osveščanja o raku dojk, ki se mu v Sloveniji posveča združenje Europa Donna.

VSAKO LETO ZARADI RAKA DOJK UMRE OKOLI 400 ŽENSK
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu in tudi v Sloveniji, kjer je vsak peti novi primer raka pri ženskah prav rak dojk. Vsako leto zaradi te bolezni v Sloveniji umre okoli 400 žensk, a rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških.

OSVEŠČANJE IN ZGODNJE ODKRIVANJE
Umrljivost žensk, ki zbolijo za rakom dojk, se počasi zmanjšuje, a tudi pri Europi Donni želijo ženske spodbujati, da v prvi vrsti same poskrbijo zase in za svoje zdravje ter z rednim samopregledovanjem in obiski zdravnika pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju morebitnih tumorjev in predrakavih sprememb.

V ROŽNATE PLETENINE OBLEČENA DREVESA V PARKI ZVEZDA
Ob preostalih aktivnostih in osveščanju so si pri slovenski podružnici združenja Europa Donna tudi letos zadali cilj, da z rožnatimi pleteninami oblečejo drevesa v parku Zvezda v Ljubljani in tako mimoidoče še dodatno opozorijo na to bolezen. Pletenine so sestavljene iz izdelkov z vseh koncev - lani so jih pletli in kvačkali v domovih za starejše, pa bolnice, članice Europe Donna in še mnogi drugi.

BI KVAČKALI SKUPAJ?
Pobudi se letos z veseljem pridružujem tudi jaz in vas, Pepermintove bralke in bralce, prav lepo vabim, da sodelujete tudi vi.

Kako? Nakvačkajte ali napletite kos pletenine v rožnatih odtenkih. To je lahko šal, odejica, rožnata pentlja, babičin kvadratek … Tudi če ste niste tako vešči kvačkanja ali pletenja in bodo vaši izdelki malce vegasti - prav vseh bomo veseli in jih bomo združili v pleteni mozaik, z njim pa v torek, 4. oktobra, ovili drevesa v parku.

Kvačkanje in pletenje se morda zdita zapleteni ročni deli, a ko enkrat osvojiš osnove (s pomočjo babice, priročnika ali videov na YouTubu), to postane prijetna sprostitev. Jaz sem si pred šestimi (!) leti nakvačkala tudi odejo, eno zimo pa sem obsedeno kvačkala grelčke za roke. 

ŠAL, ODEJA, ROŽNATA PENTLJA, BABIČIN KVADRATEK ...
Če želite prispevati svoj pleteni/kvačkani košček v rožnati mozaik, svoje izdelke do 27. septembra pošljie na naslov Europa Donna, Zaloška cesta 5, 1000 Ljubljana.

Lahko pa kakšno toplo septembrsko popoldne preživimo na odejah v parku Tivoli, jemo fine piškote, klepetamo in kvačkamo/pletemo skupaj. Morda mimogrede še koga naučimo kvačkati. Je kdo za? Roke gor! 

O RAČUNALNIŠKI VIZUALIZACIJI PROSTOROV Z ARHITEKTKO SANJO PREMRN

četrtek, 25. avgust 2016

Naj dvigne roko tisti, ki ima na Pinterestu ali namizju računalnika mapico s fotkami prelepih stanovanj, sanjskih hiš in dodatkov za dom? Ali pa razmišlja o prenovi in zbira navdih od vsepovsod: iz revij, katalogov, spletnih strani, Instagrama ...

KO NE VEŠ, ALI GLEDAŠ FOTKO ALI RENDER
"Zaradi poplave podob interierjev na platformah, kot sta Pinterest in Instagram, ljudje vedno bolj vedo, kaj jim je všeč in kaj ne," pravi arhitektka SANJA PREMRN. A težava običajno nastane, ko želimo vse zbrane ideje spraviti v en prostor, v naš dom. In takrat pride prav vizualizacija ali render.

Sanja se med drugim ukvarja prav z računalniško vizualizacijo prostorov. Tako zelo dobro to počne, da sem ji že nekaj časa sledila na Instagramu in občudovala njene interierje, preden sem ugotovila, da ne pravzaprav ne gledam fotografij, ampak renderje.

KAJ JE UPODABLJANJE/ RENDERING? 
Kaj upodábljanje ali rendering sploh je? V računalniški grafiki to pomeni postopek ustvarjanja slike, filma ali 3D modela s pomočjo posebnega programa, razloži Sanja. Gre za zahtevne in zapletene algoritme, v katerih moramo upoštevati tako fizikalne lastnosti svetlobe in materialov kot tudi vida. Informacije lahko vključujejo podatke o geometriji, točki gledanja, teksturi in podatke o osvetlitvi.

Sanjino delo za računalnikom se začne, ko ji naročnik pošlje tloris objekta, ki mu doda višine in tako ustvari 3D model prostora. Če tlorisa objekta ni, gre arhitektka na teren in sama nariše posnetek obstoječega stanja in ustvari njegov model.

OD PARKETA, PLOŠČIC IN BARVE ZIDU DO STOLOV IN LUČI
"V tako ustvarjen prostor vnesem opremo, ki sem jo prej zrisala in jo je naročnik potrdil," nadaljuje arhitektka. Na spletu obstajajo tudi knjižnice 3D modelov opreme, ki je običajno ne modelira sama, prav tako pohištvo pa lahko nato tudi dejansko kupimo, na primer stole, kuhinjske aparate, luči ...

"Sproti dodajam tudi materale. Če vzamemo za primer parket, na spletu poiščem pravo teksturo parketa in jo v drugem programu priredim, da dobim še dodatne slike za refleksijo, reflakcijo, hrapavost in podobno," opisuje Sanja, ki vse te slike nato doda materialu in nastavi pravilne vrednosti, da se obnaša čim bolj podobno resničnemu parketu.

RAČUNALNIK USTVARJA TUDI VEČ UR
V modelu mora nato nastaviti še položaj in ostale parametre za kamero in svetlobo. Šele nato pritisne na gumb render. Računalnik pa po parih urah izračuna končno sliko z upoštevanimi nastavitvami.
"Tako lahko naročniku res nazorno prikažem, kako naj bi prostor izgledal. Če ga potem na primer zanima še, kako bi isti prostor videti s temnim, namesto s svetlim parketom, zamenjam ta material in postopek ponovim. Tako se je lažje odločiti, katera varianta je boljša."
"Ko vidimo vizualizacijo, si tudi lažje predstavljamo, kako se bomo v prostoru počutili in obnašali – hitro se pokažejo tudi morebitne pomanjkljivosti. Če te pomankljivosti popravimo v fazi projektiranja, si prihranimo tudi marskikateri strošek."
Preostale primere Sanjinega dela si lahko ogledate na njeni SPLETNI STRANI ali pa ji sledite na INSTAGRAMU. Jaz pa grem sanjarit in zapravljat minute na Pinterest ... 

MINIATURNO SLIKARSTVO NINE KURNIK TUDI NA BELEŽKAH

sreda, 24. avgust 2016

Nina Kurnik je mlada vizualna umetnica, ki svoje ilustracije in slikarska dela predstavlja tako na velikih platnih kot drobnih beležkah.
Z Nininim delom sem se, takrat še nevede, srečala med enim od mojih obiskov Maribora. V kavarni in bistroju Isabella (moj prvi obisk tam si lahko ogledaš v rubriki Kam na kavo), enem od najlepših mariborskih lokalov, so visele njene slike in prostoru dajale nekaj posebnega, drznega, živega.

Potem so strani njenega koledarja krasile opečnate stene v Tozdu, a še vedno nisem povezala vseh vrvic, ki bi me pripeljale k njej. Nato sem na Instagramu zagledala njene lične beležke in jih dodala med alineje v moji Pepermintovi beležki. Ko pa sem pred dvema tednoma pisala objavo o vili Mravljevi, ki jo je prav ona ujela v čudovite fotografije, in kliknila na njeno spletno stran, in vse je skočilo na svoje mesto. Tako je ta objava namenjena prav njej. 

MAGDA • ZLIZANE PLOŠČICE, OLUŠČENE STENE, OSTRIGE IN RAZGLED NA TRŽNICO

ponedeljek, 22. avgust 2016


NAMIG // preden začnete z branjem te objave, si v sosednjem zavihku odprite #magdaplaylist.

MAGDA SE ZBUJA Z BRANJEVCI
"Pridi, greva še nekaj spit," sta se gospe, vsaka s svojim cekarjem na koleščkih, obrnili proti Magdi. Bil je junijski petek še pred osmo zjutraj, ko je bilo na ljubljanski mestni tržnici že živahno, poletna vročina pa še ni bila prehuda. 

Čez nekaj minut sta se pred lokalom srečala še možakarja. "A ti si že bil, odkar je na novo poštiman," je prvi zabrundal drugemu. "Ne še, da ni bolj za mladino tole," je rekel drugi, pa sta šla vseeno notri. Ko sem šla plačat svojo kavo, sta prav veselo klepetala na barskih stolčkih.


IN HODI SPAT PO POLNOČI
MAGDA se zbuja zgodaj, takrat, ko branjevci zložijo svoje pridelke na stojnice. Svoja vrata pa zapre precej za njimi, ko je ura že čez polnoč. Ob popoldnevih in večerih je družba na terasastih stopnicah pred lokalom še bolj pisana. Mimogrede lahko, medtem ko piješ club-mate ali malinov ledeni čaj, za ušesi počohaš kakšnega psa, se nasmejiš malčku v maminem naročju ali pomahaš znancu na klopci nasproti. 

MAGDA ZUNAJ IN MAGDA ZNOTRAJ
Čeprav so stopnice in klopce pred lokalom poleti še posebej vabljive, je Magdin interier nekaj res posebnega. Na spletni strani In your pocket so na primer zapisali, da zaradi zlizanih rjavih ploščic na tleh spominja na t.i. ruined bars v Budimpešti ali berlinske hipsterske lokale. Oluščene stene, nenavadni oboki in globoke okenske niše so okvir, v katerega je ekipa umestila kar nekaj DIY in custom made kosov.  


V bledo gorčično rumeno (zeleno?) usnje oblečene klopi in barski stoli stojijo na kovinskih nogah, z njimi se ujemajo luči, nekakšni zlati tulci, ki kot nekakšen okras visijo nad dolgim in zaobljenim točilnim pultom. Še šopek cvetlic v vazi in to je to. Mimogrede, v tejle fotogaleriji si lahko ogledate, kako je Magda dobivala svojo podobo. 

PIJAČA & JEDAČA
Tako kot izstopa po podobi, je Magda drugačna tudi po ponudbi. Pred kratkim so pestri in na momente neobičajni izbiri pijač (espresso martini, morda?) dodali tudi jedačo. Postrežejo vam z narezkom z domačimi in tujimi siri in/ali izbranimi mesninami. Pa z ostrigami, če si jih zaželite, s penino ali brez. 

MAGDA 
POGAČARJEV TRG 1
LJUBLJANA
PON-SOB 7:00 - 1:00
NED 18:00 - 1:00
. . . . . . . . . . . . . . . . . 

BEOGRAJSKI DOM MLADEGA PARA • PROTOTIP SODOBNEGA BIVANJA

nedelja, 21. avgust 2016

Na ulici Majke Jevrosime v središču Beograda, v dobrega pol stoletja stari zgradbi med srbskim parlamentom in botaničnim vrtom, sta doma Katarina in Igor. Še pred letom dni je imelo stanovanje mladega para povsem drugačno podobo, s tlorisom, značilnim za stanovanjsko gradnjo šestdesetih let prejšnjega stoletja.

KER NI NAŠLA POPOLNIH ČEVELJCEV, SI JIH JE IZDELALA SAMA

četrtek, 18. avgust 2016

Miriam Muha - MIMI je vsestranska kreativka, ki me dobesedno vsak teden navduši s kakšno novo noro idejo in seveda izvedbo. Celjska arhitektka, oblikovalka nakita, dodatkov za dom in tudi modna oblikovalka se je pred kratkim lotila tudi izdelave čeveljcev, ki so tako drugačni, da jim enostavno moram nameniti objavo. 

Ideja za prve espadrile je prišla povsem spontano, pravi Mimi. Brskala je po FB, Instagramu in Pinterestu (hm, zveni kot moj najljubši hobi:), vse je bilo preplavljeno s trendom letošnjega poletja - ali lanskega poletja ali vseh poletij v sedemdesetih - espadrilami. 

MLADA OBLIKOVALKA, KI V STIKU Z IKONAMI PIŠE SVOJO MODNO ZGODBO

torek, 16. avgust 2016


Zaljubljena je v London. Tam trenutno živi in dela. Vsak dan je v stiku z delom oblikovalske ikone Lare Bohinc. Od blizu je imela priložnost spremljati še eno veliko ime slovenskega oblikovanja, Almiro Sadar, ki jo je vzela pod svoje mentorsko okrilje. Bila je tudi del oblikovalske ekipe svetovne oblikovalko-tehnološke uspešnice, obeska Bellabeat Leaf.


A vzporedno URŠKA HVALICA piše povsem drugo zgodbo. Svojo in samosvojo. Z nenavadnim, minimalističnim, obenem pa razkošnim nakitom iz tekstila počasi, a vztrajno leze pod kožo (oziroma na kožo in obleko) domačih in tujih navdušenk nad domišljenimi, drugačnimi modnimi izdelki.

OSUPLJIVA VILA NA GRIČU MED KRASOM IN VIPAVSKO DOLINO

nedelja, 14. avgust 2016



Sredi idličine, redko poseljene pokrajine stoji grič, prekrit z vinogradi in sadovnjaki. Z vrha griča se lahko razgledujemo na Vipavsko dolino na eni in Kraško planoto na drugi strani. Tam je tudi nekaj hiš, ki sestavljajo zaselek Mravljevi. In med njimi je ena prav posebna domačija, ki je navzven morda videti kot običajne kraške hiše, navznoter pa preseneča s svojo vsebino. To je vila Mravljevi.

DOLCEVITA BEARD COMPANY • DIŠEČA OLJA ZA NEGO BRADE

petek, 12. avgust 2016


Saj vem, Pepermint večinoma berete punce. Ampak tudi fantov je vedno več (maham!). A ker je ta stran namenjena vsem, je današnja objava posvečena bradam. Ah, te brade. Po tem, ko smo jih toliko let povezovali predvsem s starejšimi gospodi in decembrskimi dobrimi možmi, so v zadnjem času postale pravi mali modni hit. Tudi pri nas. Spet so se začele odpirati brivnice, fantje pa negi kocin posvečajo prav posebno skrb. Za nego brade obstajajo prav posebni pripomočki, od glavničkov in škarij do negovalnih olj.

NINA ŠTAJNER • ILUSTRATORKA, KI JO OBČUDUJE ŽE 80 TISOČ LJUDI

četrtek, 11. avgust 2016


Kako naj opišem Nino? Lahko začnem kar s tem, da bi lahko tej 28-letni ilustratorki, ki v zadnjem času riše predvsem prikupne živali, rekli tudi slovenska Beatrix Potter, saj veste, slovita ustvarjalka, ki je ustvarila Petra Zajca in druge živalske like. Najbrž bi Nina na tem mestu skromno protestirala,  ampak naj svoje povejo tudi srčki in komentarji skoraj 80 tisoč občudovalcev njenega dela na Instagramu. Ps: Med Slovenci imajo najbrž več sledilcev samo nekateri vrhunski športniki :)

RETRO HLADILNIK ALI KAJ NASTANE, KO SE ZDRUŽITA GORENJE IN VOLKSWAGEN

torek, 9. avgust 2016


Slovensko podjetje Gorenje je za to jesen pripravilo prav posebno sodelovanje z avtomobilsko znamko Volkswagen. Skupaj so ustvarili retro hladilnik, ki ga je navdihnila oblikovalska in avtomobilska ikona 20. stoletja, prisrčen kombi (minibus?) Volkswagen T1, s katerim bi se zdajle najraje odpeljala nekam proti Portugalski. 

Nova linija hladilnikov, ki jo bodo premierno predstavili na septembrskem sejmu IFA v Berlinu, je retro le po obliki, saj je hladilnik opremljen s tehnologijo hlajenja ION generacije.


Na legendarni kombi pa ne spominja le turkizna barva, temveč tudi prepoznavni sprednji del v obliki črke V ter Volkswagnov znak. Hladilnik se odpira z ročico, ki spominja na kljuko avtomobilskih vrat, linije pa so zaobljene, prav tako kot je zaobljen Bulli.

Hladilniki bodo na voljo v dveh barvnih različah, ki prav tako sledita najbolj legendarnim kombijem: turkizno modri v kombinaciji z belo ter bordo rdeči v kombinaciji z barvo šampanjca.

Foto: Gorenje + Volkswagen

LJUBLJANSKA KAVARNA, KJER IMAJO V CENIKU LE ČAS

ponedeljek, 8. avgust 2016


V enem od najlepših ljubljanskih becirkov, tam med Križankami, NUK-om, drevoredom ob glasbenih šolah, Univerzo in Vegovo, je v enem od notranjih dvorišč skrit ZIFERBLAT. Ljubljanska podružnica kavarniške mreže, kjer ne plačaš za kavo, čaj ali piškote, ampak za čas, ki ga preživiš tam. 
© PEPERMINT • Theme by Maira G.