SLIDER

PRI SISI V AMSTERDAMU • V ISKANJU SEBE NAŠLA SVOJ DOM

nedelja, 26. junij 2016Danes gremo v Amsterdam. Na obisk nas vabi Sisi. Silvia Jerman Geelen. Tista svetlolaska (no, čisto na začetku je bila rdečelaska), ki je kar nekaj let s svojo lepo prodajalno krasila staro Ljubljano, s svojim izborom izdelkov za dom pa tudi naša stanovanja.

Takšna kot je bila njena trgovinica, je tudi Sisi. Zanimiva, drugačna, neposredna, vedno ima na zalogi nekaj novega in se nikoli ne ustavi. Je sinonim za slog in neko prav posebno samozavest. Ko je Sisi na Starem trgu zaprla svoja vrata, Silvia pa je z družino in psičkom Milom odšla živet na Nizozemsko, je bila Ljubljana kar malce pusta. Ni bilo več spontanih nakupov, pa prijetnih druženj ob toplih večerih, tudi Sisijini pogovori v živo z zanimivimi ljudmi so počasi zamrli.RADA POKAŽEM KAJ NOVEGA
Po nekaj letih življenja v Amsterdamu, med katerimi smo skupaj s Silvio utrip mesta ob kanalih spoznavali tudi mi (na Instagramu, itak), se zdaj v novi podobi vrača tudi SISI. Spet drugačna.

"Če sem odkrita, se želim malo umaknit iz tega, kar Sisi včasih bila," pravi Silvia, ki je na moja vprašanja odgovorila tik preden je odšla v Pariz. Vedno na poti, vedno v lovu za novimi znamkami, svežimi izdelki. "Hitro so se odprle nove trgovine v Ljubljani s ponudbo, kakršno smo imeli v Sisi, pa me to nekako usmerja drugam. Rada pokažem kaj novega in veliko vsega obstaja, samo malo je treba skombinirat."


IZ LJUBLJANE V AMSTERDAM
To je že tretja Sisi in Silvia je ponosna na to, da je spet malce drugačna, še bolj pa je ponosna nase, da nekako vedno uspe it nekoliko v drugo smer in začeti vse na novo. Ker je tokrat njena baza Amsterdam, želi pridobiti tudi tamkajšnjo pubiko. Sicer je trenutno zaljubljena v francoske znamke, že od nekdaj pa v japonske, ki pa so cenovno zelo visoko, kar nas pogosto odvrne.

"Kmalu pa prihaja moja keramika, skodelice, ki se zdaj že tretjič žgejo, potem bodo pripravljene,« razkriva svoj najnovejši projekt in pravi: »Fajn je imeti nekaj svojega, čeprav je bilo pri meni vedno na prvem mestu stiliranje in dekoriranje."V ISKANJU SEBE NAŠLA SVOJ DOM 
To je več kot očitno tudi pri njej doma. Že v njihovem prvem amsterdamskem stanovanju, ki sem ga imela priložnost obiskati pred dvema letoma, sem lahko le občudovala to ležernost tamkajšnjega bivanja. Ne vem kako, ampak družini s tremi otroki in psičkom je uspelo, da je bilo še stojalo z opranim perilom v kotu dnevne sobe videti kot iz kakšnega stajlinga v RUM magazinu.

Ko Silvio vprašam, kaj ji pomeni dom, mi odgovori takole.

"Vsak dan mi pomeni več, tako bom rekla. Ko sem bila majhna, sem bežala stran od staršev, potem sem malo bežala od ljudi, s katerimi sem živela. Ampak vsega tega takrat itak nisem vedela, to vem zdaj, ko sem v iskanju sebe našla tudi svoj dom.""IZ VSAKE LUKNJE SI LAHKO NAREDIM SRČEN DOM"
Pravi, da je lahko doma na sto koncih, če je treba, na prostore je ne vežejo dotični spomini. "Iz vsake luknje si lahko naredim srčen dom. Kakšna lepa posteljnina, blazina, skodelica, pa sem tam. In najvažnejše, tam kjer je moje srce, moja energija, tam sem doma."

Opremljanja se loti po instinktu. "Takoj, ko stopim v prostor, dobim idejo, kaj bi spremenila, dala notri in kako bi izgledalo. Potem se usedem za računalnik in začnem iskat, brskat, ah, itak samo zapravljam čas, ko pa že takoj vem, kako mora biti. Temu prvemu instinktu zdaj zaupam. Je pa vse skupaj vedno povezano tudi s financami."

VSE JE POVEZANO Z ENERGIJO - ALI JE PRAVA ALI PA JE NI
Podobno je bilo tudi z opremljanjem njenega zdajšnjega stanovanja. Po stopnicah je komaj prinesla omaro in komodo in tam, kjer ju je 'odložila', sta tudi ostali. "Pa prav super mi je, sploh ne kompliciram. Vse je povezano z energijo, ali je prava ali pa je ni."


Nanjo je zelo vplivalo tudi mesto. "Prvo je že to, da sem odšla stran, iz svoje cone udobja, v mesto, kjer nikogar ne poznam in ne razumem." Čeprav ji sprva ni bilo lahko, je hkrati s spoznavanjem mesta in novega načina življenja spoznavala tudi sebe.

"Ravno zdaj, ko to tipkam, sedim na okenski polici ogromnega okna na zelo prometni ulici, kjer se vse dogaja in živi, vsi nekam šibajo in me nihče niti ne opazi, da z nogami bingljam čez okno ... No, tako Amsterdam vpliva name. Ne zanimaš nikogar, ne vtikajo se vate in tako je tudi obratno."NIZOZEMSKA VS. SLOVENIJA 
Silvii se zdi, da imajo Nizozemci opremljanje že v krvi. "Kar vsi domovi, kamor vstopim, so hudo opremljeni, lepo imajo in to jim tudi veliko pomeni. Najprej je hiša, dom, šele nato avtomobil in podobno." Seveda je to povezano tudi z drugačnim standardom, službami in trendi, a je Silvia že pred leti, ko je odprla Sisi, opazila, da se Slovenci radi kažemo z avti in cunjicami, dom pa nam nekako ni v prvem planu. »Ne govorim za vse, seveda, pa tudi z leti se je to spremenilo, a kljub temu je v Sloveniji drugače kot tukaj."

MALENKOSTI, KI NAREDIJO DOM 
Pri Silvii doma je vedno nekaj novega. Pa ne govorim o vedno novih kosih pohištva, ampak o drobnih dodatkih, ki jih skrbno izbira tudi za v svojo spletno trgovinico (da jih lahko imamo tudi mi, hihi). Za vedno drugačen vtis lahko veliko naredimo že s tem, da kaj premaknemo, prestavimo iz ene poličke na drugo, zamenjamo vrstni red stolov okoli mize, praprot v vazi nadomestimo z razkošnim šopkom potonik ali monsterin list s kaktusom v lončku.


SISI - HOUSE OF STYLE
Če pa vas zanima, kakšni trendi se pišejo v svetu dekorja, Silvia pove, da je skandinavski trend skorajda večen, "vmešalo pa se je veliko roza, sive in zelene barve, ki lepo popestrijo stene ali pa kakšen kos pohištva".

Takšne in drugačne dodatke za dom, pa tudi oblačila in nakit, lahko najdete v prenovljeni Sisijini trgovinici. Najdete jo na tej povezavi, Silvii pa lahko sledite tudi na Instagramu in Facebooku.

TOZD • ZJUTRAJ KAVA NA KLOPI PRI OKNU, ZVEČER PIVO POD KOSTANJEM

ponedeljek, 20. junij 2016Tozd imam najraje zgodaj dopoldne, takoj, ko odprejo in je klopca pri oknu še prosta. Potem tam tipkam, pijem kavo ali čaj, vmes pa dostavljalci prinašajo zabojčke piva in stekleničke rožnate limonade. Vsake toliko pogledam čez okno, petelinu skozi perje, mesto pa se šele dobro prebuja. Muska je še bolj tiha in nekako razrahljana, potonke ali lilije v vazah pa že na polno dišijo.

NA ROBU GOZDA • LESENA HIŠA ZA MLADO DRUŽINO

nedelja, 19. junij 2016Tik ob gozdu, na robu prostorne jase, stoji že na pogled neobičajna počitniška hiša, sodobna lesena koča. V njej stran od ponorelega sveta in v objemu narave proste dneve preživlja mlada družina, ki sicer večino časa preživi v večjem mestu v tujini.

PCAKES • PETRINE TORTE IN SLAŠČICE S STILOM

sobota, 18. junij 2016


Sezona porok je v polnem razmahu in medtem, ko vse več slovenskih fotografov doma in po svetu beleži dih jemajoče fotozgodbe poročnih dni, se podoben preskok dogaja tudi pri poročnih tortah in drugih slaščicah. Ena od čarodejk na tem področju je zagotovo Petra Sodja, ki je peko in dekoracijo slavnostnih tort v našem okolju postavila na nek čisto nov nivo, vreden prostora ne le v domačih, ampak tudi tujih medijih, blogih in Pinterest mapicah bodočih nevest. Njene torte namreč niso torte iz kataloga, ampak je vsaka zase posebna zgodba, prilagojena tistemu, ki mu je namenjena.

PETRA VARL • RISBA Z IZREZOM DOBI GLOBINO, KI JE PREJ NI IMELA

sreda, 15. junij 2016

Ljubimca na objektu nekdanje tovarne celuloze v Krškem

Ah, Petra Varl. Tudi če napišem samo to, se boste z mano in tem "ah" najbrž strinjali skorajda vsi. Zdi se, kot da v slovenskem prostoru še ni bilo ustvarjalca, ki bi ga tako kolektivno in soglasno občudovali kakor občudujemo Petro in njena dela. Občudujemo na majhnem printu, med listanjem njene knjige, v galerijah, na prometnem znaku sredi Maribora, na veliki stenski poslikavi za tamkajšnjo Pravno fakulteto ali drugih presenetljivih kotičkih ulic in mest doma in po svetu.

BOOPACKS • NAHBRTNIKI, S KATERIMI STA SESTRI PREPRIČALI ASOS

torek, 14. junij 2016


Vse se je začelo, ko sta sestri Katarina in Dominika zase iskali idealen nahrbtnik. Ker ga v trgovinah nista našli, sta v želji po nečem, kar bi ustvarili sami, in ob spoznanju, da pri nas takšnih izdelkov ni veliko na voljo - "Lansko leto – takrat jih še ni bilo toliko, haha." - ustvarili  prvi nahrbtnik.

KAM NA KAVO • SLOVENSKA HIŠA IN KAVA V SKODELICAH S PIKAMI

ponedeljek, 13. junij 2016Slovensko hišo težko zgrešite, če se od Tromostovja spustite mimo steklene Ribje brvi. Bledo rumena hiša s čipkastimi zavesami, napisom in rdečim vezenim detajlom na fasadi naj bi v urbano prestolnico prinesla gostoljubje slovenskega podeželja, domače dobrote in tradicijo. 

NA OBISKU • PRI VILI MALINI V STOLETNI HIŠI SREDI CELJA

nedelja, 12. junij 2016


V večstanovanjski stoletni vili tik ob Savinji živi družina z dvema najstnikoma in prikupnim bretoncem Figom. Najbrž ste njegova ušeska ali rep že videli na Instagramu, kjer Urška deli fotoutrinke svojega vsakdana, pa naj bo to njihov dom, sprehodi v naravi ali papirnati izdelki njene blagovne znamke vila malina.

SOBOTNI DIY • SMEŠNO PREPROST OBESEK ZA KLJUČE

sobota, 11. junij 2016


Pred kratkim sem imela nezgodo z mojim ljubim obeskom za ključe, ki se je zataknil v košaro kolesa in prelomil na pol. Zlepila sem ga, a sklenila, da bo od zdaj naprej raje magnet. In v naslednjih petih minutah naredila nov obesek. Res je smešno preprost, zanj pa potrebujemo le tri reči: močnejšo vrvico, lesene kroglice in zaponko za ključe.


Odrežemo kos vrvice in ga po sredini prepognemo, da dobimo zanko. Zanko postavimo pod rob zaponke, nato pa oba konca vrvice potegnemo skozi zanko, da se ta oprime zaponke. Oba konca vrvice napeljemo skozi poljubno velike lesene kroglice. Jaz sem imela takšne bolj majhne, še bolj praktične so večje kroglice. Na koncu vrvico možno zavežemo in obesek je končan. SaveSave

KOPALKE S PODPISOM DVEH PRIJATELJIC • FRACHELLA BY GIAKIARA

petek, 10. junij 2016


Na četrtkov večer, ko je nič kaj poletni dež prenehal, sta pred Tozdom ob Ljubljanici dve Mateji, Mateja Kogoj in Mateja Škraba, predstavili linijo kopalk Frachella by GiaKiara. 

Svet mode in modnih dodatkov dekletoma ni tuj, obe ste zagotovo že videli ne le v vlogi modelov, ampak tudi v vlogi kreatork. Mateja Škraba ustvarja nahrbtnike in torbe pod znamko Frachella, Mateja Kogoj pa je za svoj prvi oblikovalski projekt izbrala prav kopalke. Tudi zato, ker sta prijateljici že od nekdaj morski deklici, kar sta pokazali tudi v lookbooku svoje znamke. 


Enodelne črne kopalke s trakovi na hrbtu so le prvi model iz njune linije. Oblikovalki namreč že načrtujeta nove kroje, detajle in barve kopalk. Letošnje poletje (saj res, kje ste, vroči dnevi?) bomo punce zaplavale v enodelnih kopalkah, bikinije pa pozabile v omari. Zaradi detajlov na hrbtu lahko te kopalke nosimo kot majico s kratkimi hlačami ali krilom, ko se odpravimo na hladno pijačo, kosilo ali sprehod ob obali. 


Samo še na poletje počakamo, velja?

Foto: Katarina Veselič
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
SaveSave

MURKSLI • LONGBOARDI IZ SLOVENSKEGA LESA

sreda, 8. junij 2016Žiga Komperšek je svoj prvi longboard izdelal leta 2009. Deske so ga, kot pravi, vedno fascinirale, predvsem barvni sloji furnirja, iz katerega so narejene. Zanimalo ga je, kako nastane deska, svoj prvi približek pa je poskusil narediti že v osnovni šoli. Nastal je nekakšen "snowskateboard, s katerim bi se vozil po snegu, vendar se je vse skupaj končalo precej blizu vhoda v naš blok," opisuje svoj prvi poskus izdelave deske. "Vedno sem se vsega skušal lotiti sam."

SLOVENSKE POŠTNE ZNAMKE • OD PTIC DO PREVCA

torek, 7. junij 2016

Slovenske ptice, Silvija Černe, 2015
Prejšnji teden sem na pošti kupila par znamk in dobila idejo za današnjo objavo. Na znamkah, ki jih je gospa za okencem odtrgala s pole, je motiv ptic. Ilustracija skalnih lastovk je delo Matjaža Učakarja.

PRITLIČJE • BAR Z MORDA NAJLEPŠIM ŠANKOM V LJUBLJANI

ponedeljek, 6. junij 2016


Na trgih, nanizanih pod Grajskim gričem, vzporedno z živahnimi nabrežji Ljubljanice, najdemo številne restavracije, prodajalne spominkov, starinarnice, čajnice, kavarne, modne trgovine, pa tiste z izdelki za dom in takšne, iz katerih diši po kozmetiki.

ODPRTA HIŠA Z BAZENOM, OVITA V SIBIRSKI MACESEN

nedelja, 5. junij 2016Aprila nam je na pobudo ekipe Odprtih hiš vrata svojega doma odprl gospod, ki je več desetletij živel in delal na Švedskem. Ker je ves čas vedel, da bo po upokojitvi spet zaživel doma, je skupaj z arhitekti začel snovati dom, ki bo združeval oboje: razglede na slovenske gore, gozdove in doline ter sodoben, prijazen, estetski, preudaren skandinavski način bivanja.

NAREDI SAM • PREPROGA IZ STARIH MAJIC

sobota, 4. junij 2016


Tale naredisam je tak, kako bi rekla, bolj polovičen. Navodila namreč niso popolna, to pa zato, ker sem se povsem zatopila v delo (khm, v Jamesa Nortona, hočem reči, v Vojno in mir) in sem pozabila na fotkanje vmesnih faz. Morda pa se kdo vseeno loti tega projekta, ki sem mu nadela delovni naslov: TEPIH. 

Moje provizorične statve so bile seveda premajhne, da bi lahko na njih nastala preproga. Ali predpražnik. Tako imam zdaj minitepih. Namena mu še nisem določila, po barvah pa se lepo ujema z mojimi preostalimi preprogami (glej fotke:).

VODNIKOVA DOMAČIJA • OTROŠKI KNJIŽNI FESTIVAL

petek, 3. junij 2016


V Šiški stoji domačija, v kateri se je rodil prvi slovenski pesnik Valentin Vodnik. Zadnje čase je v tej hiši in na dvorišču pod kostanji spet veselo, saj so ga naselile res fajn punce (in fantje, ampak spoznala sem samo punce, ki pa so res podčrtano fajn). VODNIKOVO DOMAČIJO so napolnili z novim programom za vse generacije. 


Jutri bo na Vodnikovi domačiji še posebej živahno in igrivo, saj bo na sporedu OTROŠKI KNJIŽNI FESTIVAL. Muca Copatarica bo! Pa listalo in bralo se bo cel dan, otroško in mladinsko literaturo pa bodo založniki ponudili po prijaznih cenah. Za darilca ob koncu šolskega leta. 


Po Vodnikovi domačiji bo vodil Andrej Rozman Roza. In če rečem, da pride v goste tudi Desa Muck, potem ni druge, kot da se bodo heci pokali kot za šalo. Mogoče bom šla po en avtogram, ker sem ravno mesec nazaj že nevemkaterič prebrala Hči Lune. Lučka + Bine sta še vedno moja najljubša knjižna zaljubljenca. Program Otroškega knjižnega festivala se bo odvijal od 10. ure dopoldne pa do 22. ure zvečer. 
V Vodnikovi domačiji se sicer odvijajo različni dogodki, pogovorni dogodki, filmski večeri, delavnice, v hiši pa gostuje tudi glasbena šola. Morda bo tudi vas, če pridete na obisk, presenetil mini koncert s klavirjem in prelepo izvedbo Vile z rimskega zidu. 


Na domačijo lahko pridete prebrat tudi časopise in revije. V čitalnici boste v miru tudi študirali, lahko pa se umaknete tudi v študijsko sobo nadstropje višje. Zdi se, kot da tej hiši kar ne zmanjka stopnic, hodnikov, vrat in sob. 

Posedite lahko tudi na vrtu, v senci mogočnih kostanjev. Ogledate si lahko še razstavo Podobe pozabe - Osebne zgodovine mesta Ljubljana, na kateri so zbrane pripovedi in spomini osmih Ljubljančanov. A pozor, ogled bo na ogled le še do nedelje. Preverite še krasno stran Preteklik, če razstave ne boste ujeli. 

V mini galeriji si lahko ogledate in kupite tudi dela slovenskih umetnikov ter oblikovalcev. Za vse, ki sprašujete, kje lahko dobite printe Hane Stupica, Petre Varl, Nine Mršnik in drugih, zdaj veste :)

Vodnikova domačija
Vodnikova cesta 65
 ljubljana - šiška
tor-pet 10.00-18.00
sob-ned 10.00-14.00© PEPERMINT • Theme by Maira G.