SLIDER





SO TO NAJLEPŠI SLOVENSKI HOTELI?

nedelja, 25. november 2018


Ob rekordnih turističnih letih, ki si sledijo v zadnjem času, in gneči, del katere del postaneš, ko se ob sobotnem popoldnevu sprehajaš po Ljubljani (ali ob Blejskem jezeru), ni čudno, da iz nič v višave rastejo novi hoteli, tisti legendarni, iz nekih drugih časov, pa se obnavljajo. Goste je pač treba nekam (po)spraviti spat. Ob nedavnih novicah, da bosta ob prenovljeni Slovenski cesti, najbolj centralni ulici naše prestolnice, v naslednjih treh letih zgrajena še dva večja hotela (takle bo na primer Šumijev kvart), sem pregledala, kaj že ponujamo. Tokrat sem ob strani pustila razkošje in masivno pohištvo hotelov, kakršen je na primer tisti na gradu Otočec, izpustila sem tudi Kempinski, ki velja za zgled hotelskega razkošja pri nas. Raje sem iskala element sodobnosti, v detajlih in interierju. To je moj izbor. Kateri pa je najbolj všeč vam, pa sem ga izpustila?


Foto: Art Hotel Tartini, Urša Premik
Ko odpihneš prah s stare zgodbe in nastane nova. Ena lepših in odmevnejših v zadnjem obdobju. Prenova interierja tega ikoničnega piranskega hotela je bila zaupana Jaši, ki je skupaj z ekipo zasnoval in ustvaril nove dimenzije bivanja in počitnikovanja. A si sploh želiš raziskovati mestece in se kopati v morju, če pa lahko v nedogled odkrivaš detajle hotela, v katerem začasno stanuješ? 

Foto: Hotel Maribor
V središču Maribora se tradicija in sodobnost prepletata v prenovljenih nastanitvah Hotela Maribor, ki gostom ponuja dve zgodbi: apartmaje City apartments in butične sobe Garden Rooms. Goste slednjih očara tudi skrivni vrt, ponudbo pa dopolnjujejo spa in prostori za gastronomska razvajanja

Foto: Vault Hotel
Manjši, novejši in manj poznan ljubljanski hotel (oziroma B&B), ki očara z domišljeno notranjo opremo, ki se je ne bi branili niti največji hotelski konglomerati. Ampak saj v tem je štos, a ne, da si mali lahko kdaj privoščijo pisati povsem svojo zgodbo. 
Foto: Vander Urbani resort
Najbrž prvi ljubljanski hotel, ki je spisal posebno oblikovalsko zgodbo in se z unikatnimi hotelskimi sobami, nenazadnje pa s fotogeničnim bazenom nad strehami Stare Ljubljane pridružil mreži Design Hotels. Priljubljena točka za kozarček in večerjo, uličica ob hotelu pa nudi blagodejen umik z dveh obljudenih ljubljanskih promenad, Cankarjevega nabrežja in Mestnega trga.


Foto: InterContinental Ljubljana
S hotelom tik ob bržkone enem od najbolj prometnih ljubljanskih križišč je prestolnica dobila nove kadre za fotografiranje ikonične ljubljanske vedute. Po drugi strani lično pročelje hotelskega lobijo ves čas zakrivajo parkirani avtomobili, pešci in kolesarji pa še nis(m)o povsem osvojili zmedene prometne ureditve na Bavarcu, kar še doprinese h kaosu okoli hotela. Notranjost je druga zgodba, umirjena in tiha. Sobe so klasično udobne, bolj vau vtis dajejo restavracija, hotelska terasa in bazen. In če ste opazili, nasproti že nastaja gradbišče novega hotela, ki naj bi bil po načrtih arhitekta Borisa Podrecce zgrajen do leta 2021. 

Foto: Hotel Urban
Diskretno umaknjen tik za Nebotičnik je odlično izhodišče za mestna pohajkovanja. Argentinski park (Leninov park - za vse, ki že čitate novo dogodivščino Tarasa Birse) je skorajda na dvorišču, za vogalom je Figovc, kratek sprehod naprej pa se že razteza Tivoli. 



Foto: Hotel Cubo
Od nekaterih ljubljanskih kolegov skromnejši po velikosti, a s prav posebno in butično zgodbo.  Hotel je del ene najbolj kultnih slovenskih  hospitality znamk, mene pa - ja no, saj vem - vedno očara predvsem  pogled na fasado hotela s tistim zaobljenim stolpičem. Kot rečeno, Cubo s Šumijem kmalu dobiva soseda čez cesto, ko pa bo prenovljena tudi Drama, bo ta becirk ponujal čisto svežo vstopnico v ljubljansko središče. 

Foto: Hotel Slovenija
Gremo še malo na Obalo. Pet zvezdic v Portorožu. Z razkošnim hotelskim lobijem in natakarji kot iz filma. Pametnimi sobami z najmehkejšimi preprogami (od vseh opisanih je ta hotel edini, v katerem sem že spala). In hej,  Istrian Tapas so samo vrata proč, morje pa čez cesto. Oh, poletje, kje si?


Foto:  Best Western Hotel Slon 


Hotel z najbrž najbolj prestižno in centralno lokacijo v Sloveniji. V središču mestnega vrveža. Eden od ikoničnih slovenskih hotelov, ki se s prenovo uspešno kosa z novograjenimi mestnimi prišleki. Sobe so sicer še en miks slogov, je pa Slon gotovo institucija tudi med domačini, predvsem zaradi hišne restavracije in ene od najbolj priljubljenih mestnih kavarn, ki gostuje tam - Zvezde.  

BONUS
Ah, ko govorimo o hotelih, pa nikakor ne morem pozabiti na ta sanjski predlog biroja Arhimetrics za prenovo hotelskih sob Grand Hotela Rogaška. Hotelska soba, v kateri bi lahko živela. Najlepša od vseh. 
Foto: Arhimetrics

PREJ IN POTEM • SODOBNO ALPSKO STANOVANJE BLIZU KRANJSKE GORE

nedelja, 18. november 2018

Zima je tu. Zjutraj so na mojem sprehodu s psom že naletavale prve lahne snežinke, na televiziji pa je ob popoldnevih spet slišati komentarje Jelka Grosa, medtem ko smučarski skakalci še nekoliko zadržano skačejo v novo sezono. Do zaključka sezone v Planici je še dolga, in prav na poti v dolino pod Poncami lahko morda zagledate stanovanjski blok, v katerega vas skupaj z arhitektko Nino Štajner vabiva danes.

V enem od blokov v naselju Čičare je Nina – njene projekte Pepermintovi bralci že dobro poznate, tudi prenovo v sosednjem bloku sem tu že predstavila – namreč povsem spremenila podobo starejšega stanovanja, ki že desetletja ni doživelo osvežitve.

PRED PRENOVO: MRAČNO IN MAJHNO STANOVANJE
“Temno zelen itison, temen les, živo rdeča keramika, naključno izbrano natlačeno pohištvo in slaba osvetlitev so botrovali dejstvu, da je stanovanje na pogled delovalo mračno in majhno,” stanje PREJ opisuje arhitektka. Stanovanje je mansardno in kljub skopi kvadraturi trosobno. Da bi površino povečali, so izkoristili zastekljeno ložo in jo s pomočjo izolacije in vgrajenih strešnih oken priključili bivalnim prostorom in jih tako povečali na 53 kvadratnih metrov.
*Fotografije stanovanja pred prenovo najdete na dnu objave

Tlorisa stanovanja sicer niso spreminjali, so pa malce prestavili vratne odprtine, da so prehodi med prostori mehkejši. Da bi bolje izkoristili dano površino, so nekoliko drugače razporedili pohištvo, s tem pa zagotovili zračnost na razmeroma majhni kvadraturi. Čeprav stanovanje služi kot počitniški apartma, so si lastniki v njem želeli vse, kar je potrebno za udobno bivanje. 
TEMNI TONI IN INDUSTRIJSKI DETAJLI
“Estetsko so si želeli modnega stanovanja v temnih tonih s poudarjenimi teksturami in industrijskimi detajli. Morda se zdi izbira temnih barv za majhne prostore res nekoliko kontroverzna, ker pa smo s pomočjo novih strešnih oken v prostor spustili veliko naravne svetlobe, temne barve nič ne motijo,” o slogu notranje opreme pravi Štajnerjeva.
Majhne prostore so optično povečali tudi s pomočjo ogledal, ta je mogoče opaziti tudi na garderobnih omarah in v kuhinjskem ozadju. “Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je, da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji.”
Majhne prostore so optično povečali tudi s pomočjo ogledal, ta je mogoče opaziti tudi na garderobnih omarah in v kuhinjskem ozadju. “Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je, da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji.”
BI REKLI, DA JE TO IKEINA KUHINJA?
Bivalni prostor združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kuhinja je majhna, a kljub temu vsebuje vse potrebne elemente. Naročili so jo pri švedskem pohištvenem gigantu, a jo malce dodelali s po meri narejenim debelejšim pultom, ki se ujema z jedilno mizo ter mizicama v dnevni sobi. Še več shranjevalnih površin so pridobili z visokimi visečimi omaricami, ki segajo vse do stropa. Hladilnik, prostostoječ model retro videza v črni barvi, so zaradi pomanjkanja prostora v nizu kuhinjskih elementov umestili ob drugo steno. Zaradi videza prav nič ne izstopa oziroma se lepo zlije z drugimi elementi v odprtem bivalnem prostoru.
Industrijski pridih se nadaljuje v jedilnici: tu izstopajo robustni kovinski stoli ob veliki jedilni mizi, ki je izdelana po meri. Za eleganco prostora poskrbijo viseče svetilke nad njo. Pohištvo ima matirano črno teksturo in je brez ročajev, prav tako pa so posebna notranja vrata, ki imajo tudi nevidne podboje, zaradi česar so še posebej elegantna. Nasploh so stremeli k sodobnemu, minimalističnemu videzu, a z detajli, ki ves čas opominjajo na to, da smo v alpskem okolju, nedaleč od gora in narave.

Ena od takšnih podrobnosti je vinil v teksturi toplega lesa, ki se pojavi v vlogi stenske obloke na dekorativnih stenskih panelih. Ker so od zadaj indirektno osvetljeni, služijo tudi kot ambientalna osvetlitev prostora. »Stenski paneli z leseno teksturo so sodobna interpretacija starinskih lesenih opažev, ki so zelo značilni za jedilnice lokalnega okolja,” dodaja arhitektka.
Dnevna soba je urejena preprosto in udobno. Sedežna garnitura lahko služi tudi kot dodatno ležišče, ostali kosi so manjših dimenzij, ne zavzamejo veliko prostora, stanovalci pa jih lahko po želji premikajo.

Nasproti stoji televizija, pod njo omarica z električnim kaminom, ki doprinese k toplemu alpskemu ambientu. Dnevna soba se odpre na večji balkon, ki ponuja razgled na smrečje in okoliške gore.
SPALNICA S TELEVIZIJO NA STROPU
Takšni stenski paneli se pojavi tudi v spalnici, kjer se nadaljuje po stropu, v njem pa je skrita televizija. V spalnici udobje poudari po meri izdelana postelja z bogatim oblazinjenim vzglavjem ter mehke zatemnitvene zavese, pridih industrijskega sloga pa dodajo nočne omarice in stenske svetilke.
“Majhna kvadratura nam je onemogočila vnos dodatnega pohištva, vseeno pa velika vgradna omara nudi veliko shranjevalnih površin. Po meri izdelana klopca ob vznožju postelje služi kot odlagalna površina ali dodatno sedišče, njena mehka tekstura umetnega krzna pa dodatno omehča prostor,” razloži Nina. Poseben izziv je bila tudi otroška spalnica, kamor so postavili pograd in večje vgradne omare, katerih del je tudi pisalna mizica.
MINI KOPALNICA - MAKSI SLOG
Kopalnica je, kakor v večini stanovanj, najmanjši prostor v stanovanju. Investitorji so si v njej želeli tuš, umivalnik, wc, pa tudi pralni in sušilni stroj. Stroja so skrili za steno iz zatemnjenega stekla, ostale elemente pa razporedili tako, da je izkoriščen prav vsak centimeter, tako tlorisno kot v višino.
»Stremeli smo k isti temni barvni shemi kot v drugih prostorih in tako izbrali temno sivo keramiko, ki smo jo kombinirali s črnimi armaturami, sanitarno keramiko, omarico, radiatorjem in celo grelcem za vodo. Ena stena je obdelana z vinilno oblogo v isti teksturi lesa kot v ostalih prostorih. Stensko ogledalo služi tudi kot stenska svetilka, bralci pa bodo presenečeni nad dejstvom da gre za Ikeino ogledalo, katerega okvir smo pobarvali,” malo skrivnost velikih mojstrov razkriva Nina – če bi se morda kdo enakega projekta lotil tudi sam :).
PRENOVA V LE TREH TEDNIH
Stanovanje je ogrevano s talnim gretjem, ki ga je mogoče regulirati tudi na daljavo – tako lahko tudi sredi zime lastnike ob prihodu pričaka prijetno toplo domovanje. Hkrati so s tem prihranili prostor, ki bi ga sicer zasedli klasični radiatorji. Talne obloge so prav tako iz vinila, izbrali so teksturo temnega kamna, ki je tudi trpežen in lep.
Kot zaključi snovalka interierja tega razkošno drugačnega “vikend” stanovanja, je bilo pri projektu najbolj zanimivo to, da so morali stanovanje prenoviti v zgolj treh tednih. “Stanovanjska soseska Čičare ima pravilnik, ki dovoljuje izvedbo gradbenih del le v aprilu in septembru. Izvajalci so si dobesedno hodili po prstih; potrebno je bilo veliko usklajevanja in trdega dela, ampak rezultat je projekt, izveden v roku.”

TLORIS STANOVANJA PO PRENOVI


TLORIS IN FOTOGRAFIJE STANOVANJA PRED PRENOVO


Vau, a ne? 
x x x
Nino in njeno delo lahko spremljate na blogu, Facebooku in Instagramu.
Fotografije stanovanja po prenovi je posnel Anže Vrabl



-->

HUDA LUKNA • PRENOVLJENO STANOVANJE IZ LETA 1952, KJER SE GLEDA NETFLIX, ZALIVA ROŽE IN POSLUŠA PLOŠČE

nedelja, 11. november 2018


🖤 Psički na fotki je ime Saba in sumim, da se v momentu, ko je bila posneta, malce kuja, ker ne sme na ta čudovito zelen, mamljivo udoben kavč. Stoposto. In kdo bi ji zameril? Človek bi se kar povabil na obisk, na čaj pa piškote, in če ste med tistimi, ki so takoj prepoznali tole dnevno ... potem a) ste veliko na Instagramu in b) veste, da gremo danes na virtualni obisk v Hudo lukno

SABA, NINA IN JAN. DOMA NA NASLOVU "HUDA LUKNA". 
Za vse, ki ne veste, kdo je tu doma, pa ... "Sva Jan in Nina. Družbo nama dela še psička Saba. Jan zaposlen kot grafični oblikovalec, Nina dela v marketingu, Saba pa medtem čuva stanovanje in žveči nama ljube kose pohištva ali gramofonske plošče.  Kreativnost je torej prisotna tako v službi, kot tudi doma. Kaj še počnemo? Hodimo v hribe, pečemo pice na balkonu, raziskujemo bolšjake ali pa se samo guzimo na kavču." 


Stanovanje Huda lukna je oktobra praznovalo dve leti. Ko sta Nina in Jan iskala stanovanje, sta si ogledala veliko takšnih, kamor bi se lahko vselila brez večjih posegov. "Ampak midva nisva taka, saj sva želela stanovanje z dušo, kamor bova s prenovo vložila veliko znoja in kletvic, ter si ga oblikovala po svoje. In točno tako sva tudi našla," opisuje Nina - stanovanje v bloku, zgrajenem leta 1952, z debelimi zidovi in originalnim parketom v obliki ribje kosti. 

PRENOVA ALI KO HODIŠ V SLUŽBO Z MALTO V LASEH
In lotila sta se prenove. "Med samo prenovo sva seveda tudi živela v tem stanovanju, nekaj časa v službo hodila z malto v laseh, prašna in utrujena, ampak se je splačalo. Pravzaprav je bila faza prenavljanja izjemno prijetna, saj so nama pomagali prijatelji, veliko sva se naučila in preverila najino potrpežljivost. Glavna motivacija je bila: prej ko zaključiva z velikimi deli, prej bova lahko še kaj drugega delala v popoldanskem času, kot štemala stene in brusila tla."


Prenovi je sledil še kreativnejši del - opremljanje. Pri tem sta kombinirala veliko različnih slogov, "od vsakega vzela nekaj in potem priredila po svoje. Začela sva z belimi stenami, nevtralnih pohištvom - lahko bi rekli z minimalizmom, nato pa vnesla nekaj skandinavskega stila, nekaj ruralnega, našla en kos pohištva, preprogo, omarico ..." 

MOJSTRA DIY PROJEKTOV
Opremljanja sta se lotila zelo počasi, saj sta želela začutiti prostor tak, kot je, in potem naknadno dodajati drobnarije, od slik, pa rož, kosov pohištva močnejših barv. Kar nekaj je tudi DIY projektov, ki so tudi njuni najljubši. Med njimi so na primer kavna mizica, ladijski pod v kuhinji, klopca v predsobi, koš za umazana oblačila ... Ni da ni, kot pravi Nina. 


Dom je tisti prostor, kjer si lahko slečeš hlače takoj, ko prestopiš prag, že v predsobi. Tisti prostor, kamor se po napornem dnevu z veseljem vračaš, ker veš, da te nestrpno pričakuje kavč. Hkrati pa je to prostor, kjer veljajo čisto tvoja pravila - zajtrk pred televizijo, neskončno število rož, poln pomivalni stroj. 

PA AH, SEVEDA, RASTLINE!
Zelenje v Hudi lukni krasi že skoraj vse kotičke in poličke. Nini se zdi, da rastline v stanovanje prinesejo udobje in toplino. "Omehčajo ostre linije pohištva, omehčajo resne barve sten. Zeleno džunglo dopolnjujeva sproti, najraje pa imam male spominke z dopusta - namesto magneta za na hladilnik, vedno prineseva kak potaknjenec ali kaktus.  



Ninin najljubši kotiček v stanovanju je spalnica. "To je zavetje in zen prostor, kjer prevladujejo bela barva, vonj po mehčalcu in kupi knjig. Janov najljubši prostor pa je dnevna soba, kjer se (ne tega povedat moji mami) vsi trije nagnetemo na kavč, srkamo kavo in preveč glasno gledamo filme. Psička Saba bi se strinjala z Janom. Kavč for ever." 

In kakšna playlista bi se v stanovanju vrtela na eno tako oblačno sobotno/nedeljsko/______ (poljubno vstavi) popoldne? Ta odgovor je prevzel Jan, menda hišni mojster muzike.


HUDA LUKNA plejlista
 Tommy Guerrero - Road to Knowhere (Full Album)
 Benjamin Clementine - I won't complain 
 Tom Waits - Ol'55
 Melody Gardot - Morning Sun
 Crosby, Stills & Nash - Wooden Ships
 P.P. Arnold: The first cut is the deepest
 Nicholas Jarr - Mi Mujer
 Paolo Nutini - Iron sky
 Koala Voice - Ledena
 Svemirko - Možda nisam dobar
 Blue Boy - Rembember me
 Futurski - Pressure of your Pressure


ZA NAVDIH.
Tudi Nina je pripravila en seznamčič. Zanimalo me je namreč, kaj jo vsakodnevno navdihuje, če spremlja kakšne fine Instaprofile, spletne strani, revije, Pinterest boarde. Par njenih trenutno najljubših:

 Remodelista  - tukaj cedim sline in iščem ideje.
• @ ______theo - mogoče posvojim kako mačko, samo zaradi tega Instagram profila
• @herz.und.blut - kdo pa ni zaljubljen v ta krasen Instagram feed?
• Domino - pošiljajo res krasne newslettre, prisežem revija Outsider - z užitkom obračam strani in črpam modrosti piscev




HUDA LUKNA NA INSTAGRAMU. IN BLOGU!
No, navdihuje pa tudi Nina. Že Instagram Hude lukne je prijetno zbirališče vseh, ki imamo radi lepe reči, pred kratkim pa je spet zagnala tudi istoimenski blog"Ko sem enkrat izvedela (butasto, ja vem), da se ne podre svet, če par tednov zaporedoma nič ne objaviš, sem ga oživela, potegnila ven iz začetka leta 2016 in nadaljevala," o tej drugi, (no, tretji, če štejemo zraven še instaLukno) spletni Hudi Lukni pravi Nina. 

"Pišem o tistem, kar me zanima in kar (sklepam), zanima tudi bralce. Nisem več pod pritiskom, da so objave bolj pogoste, ampak delam na kakovosti, na tem, da v pisanju res uživam, pa tudi če me bere samo moja tašča." Tule je link, pojdite brat in delat družbo gospe tašči :) 
© PEPERMINT • Theme by Maira G.