SLIDER





DIY: NAKIT "IZ ŽELEZNINE" (3.del)

nedelja, 31. julij 2011

Tako, še tretji in s tem zadnji del šraufkaste nakitne zgodbe. Makrame. Morda zgleda in se sliši zapleteno, vendar v praksi ni. Tole na fotkah je osnovni makrame vozelj, navodila zanj se v video različici najdejo tudi na spletu, če moj prikaz ne bo razumljiv... Morda ne bo uspelo kar takoj, saj meni tudi ni. :)
Za makrame načeloma potrebujemo 3 vrvice. Srednja je lahko krajša (tolikšna, kolikor je obseg našega zapestja + konca za zavezovanje) in debelejša. Lahko v snop naberemo več dolžin iste vrvice, pa je. Ob strani sta dve daljši vrvici. Vse tri zavežemo v vozel in pričvrstimo na podlago z zaponko ali lepilnim trakom. Pletenje si lahko olajšamo tudi tako, da fiksiramo še srednjo vrvico, a bolj narahlo, saj bomo pod njo peljali stranski vrvici.
 Začnemo tako, da desno vrvico položimo čez sredinsko, tako da nastane okljuk.
 Levo vrvico na levi strani položimo čez desno.
Nato pa jo peljemo pod desno in sredinsko vrvico in skozi okljuk desne. Zategnemo. Sedaj začnemo na levi strani z levo vrvico in ponovimo korak, le da iz druge strani. Vem, sliši se čudno, ampak poglejte kakšen video, pa bo šlo. :)
Vozlamo, vozlamo, vozlamo in se nekje na eni tretjini obsega zapestja ustavimo ter po želji na vrvice nanizamo matice, podložke, palčke. Nato vozlamo naprej, do konca, naredimo zaključni vozel in smo!
Okej, vam na hitro pokažem še en trik. Zanj potrebujemo eno okroglo podložko in dve enako dolgi vrvici.
Prvo vrvico prepognemo na pol in vpeljemo skozi podložko. Prosta konca vrvice peljemo skozi kakosetemureče ovoj in zategnemo. Enako storimo z drugo vrvico. Nastane tole. Upam, da ne naredim prevelike sramote svojemu taborniškemu imenu, če naznanim, da se temu vozlu reče kavbojski vozel. Naj me kdo popravi, prosim.
Inaf! Ampak naj vas ne skrbi, danes sem spet zasedla verando in barvala ter potem na vrtu sestavljala imrpovizirano mizo z lesenimi kozami in dilami, se drla na mačke, ki so mi hotele šnofat po mafinih in tekla na drugi konec vasi v tetino gredo po šopek rož. Vse za pepermint. In nujno potrebujem kakšnega asistenta (ki ni katera od mojih sester, ki niso zainteresirane za nič drugega kot to, če lahko pojedo kakšen mafin), ki mi bo pomagal pospravljat po fotošutingih. 

DIY: NAKIT "IZ ŽELEZNINE" (2.del)

sobota, 30. julij 2011

Nadaljujemo nakitno železarsko zgodbo. Tokrat s pravim hitom različnih spletnih postojank, modnih blogov in revij = kitko z dodanimi maticami. Zanjo potrebujemo poljubno vrvico (oziroma tri) in poljubno (vendar parno) število matic. Šestrobih matic, se popravljam in širim orodjarski vokabular. 
Za začetek pripravimo tri dovolj velike vrvice (upoštevajmo tudi konce za zavezovanje in to, da se vrvica med pletenjem v kitko skrajša). Če je vrvica najlonska, jo previdno posmodimo nad plamenom, da se ne razdira. Ampak previdno, kar poslušajte me, imam lep spomin na taborniške vragolije na desnem kazalcu prav zaradi tega početja. 
Začnemo plesti kitko in na določeni dolžini (pomerite na svojem zapestju) začnemo vpletati matice. To storimo  tako, da na skrajno levo vrvico nanizamo matico in enkrat ovijemo, se pravi prestavimo levo vrvico čez sredinsko. Na tej točki naslednjo matico nanizamo na skrajno desno vrvico in tudi to prestavimo čez sredinsko (ki je sedaj tista s prvo matico). Pač pletemo kitko. Takole.
Ko vpletemo želeno število matic, nadaljujemo z navadno kitko in zapestnico zaključimo z vozlom. Pa je!
Čaka nas še makrame. Jutri!

DIY: NAKIT "IZ ŽELEZNINE"

petek, 29. julij 2011

Lahko bi mu rekli tudi Merkur nakit ali nakit iz očijeve delavnice. Vse, kar zanj potrebujemo, lahko namreč najdemo v domači škatli z orodjem ali na oddelku z železnino. Če katero neuko punco zanima, kako se spodnjemu železju reče - od leve proti desni so to vezni elementi, podložke in matice. Stajliš, ne?
Najprej pa k verižici z naslovne fotke. Zlati vezni elementi so bili najbrž že v osnovi narejeni za nakit, ne pa za zidanje. In paketek stane le 29 centov! V mislih se zdaj preselite v trgovine s hobi materialom, na kaveljčke z vrečkami perlic in ostalimi prčkarijami za izdelovanje nakita. Ne, vam kar povem, da ne boste računali - nič ne stane tako malo. K zlati lepo paše temno vijolična, zato sem že prej kupila tole dvojno vrvico. Za verišco sem jo odrolala in iz ene dobila dve. Nizanje, vozljanje, nič vozljanja, po želji. Moja kolekcija je zaenkrat takale.
Se nadaljuje...

SREDA, KI TO NI BILA.

četrtek, 28. julij 2011

Danes sem se zbudila v sredo. Vsaj tako sem bila prepričana. Tko, stoposto prepričana. Za skregat se prepričana. Je bilo treba prav na koledar pogledat, da sem uvidela svojo zmoto. In morda je bil prav zato današnji dan bolj meh. Dvema kavama in parih popisanih listih v zveščiču navkljub. Bom zdejle bolj produktivna.

STOCKHOLM {ČRKE IN ZNAKI}

ponedeljek, 25. julij 2011

Rada imam črke in napise in izveske in izložbe in vse, kar je z njimi povezano in kjer se jih da najti. To je samo en majhen izbor od vseh, ki sem jih pofotkala na Severu. Imam tudi eno hecno navado, da vse takole pofotkane izveske in izložbe tudi poguglam. Je zanimivo videti/vedeti, kaj se za kakšnim napisom skriva. Če to seveda ni očitno že na prvi pogled.

NA KAVO V MUZEJ.

foto: Tomaž Gregorič
Tudi pri nas tradicija muzejskih/galerijskih trgovin in kavarn ni prezrta.  V Narodni galeriji so kavarno menda zaprli (vsaj jaz vedno opazim le prazen šank in par stolov), v Moderni jo ob lepih dnevih preselijo na ploščad pred podhodom v Tivoli. V isti stavbi kot MGLC je tudi lokal, vendar nista medsebojno povezana. Imamo tudi živahno kavarno SEM in, morda najbolj skrito, kavarno v Mestnem muzeju na Gosposki. Tole na zgornjih fotografijah. Ste že bili tam na muzejski kavi?

STOCKHOLM {IZLET V WAXHOLM}

petek, 22. julij 2011

Waxholm je bilo ime najini sobi v hostlu. Zato sva se določili, da greva pogledat, če je tam res tako kot na sliki, ki je visela pri vratih. Dan ni bil ravno najbolj naklonjen izletu, sploh pa ne na morje, a kaj čmo. Waxholm se je kljub temu izkazal. Lesene hiške s pisanimi fasadami (ob čemer nikar ne pomislite na pisane fasade v Sloveniji, ob avtocesti na Štajersko, ker to ni isto:) in krasnimi vrtovi z belimi ograjami. Sem rekla, da bi sem ziher prišel Poirot na dopust. Saj poznate Poirota, kamor gre, se kaj čudnega zgodi. Če do Waxholma ne bi vodila tudi cesta, ampak samo morje in trajekt, bi bilo vse skupaj le še bolj romantično.
Upam, da spremljate Štokholm objave tudi pri Ninileni, ki se je pravilno odločila in na hitro opravila s tem. Jst imam še eno ali dve objavi na zalogi, potem pa upam, da se še pred koncem poletja tukaj znajde tudi kakšna bolj sončno morska.
© PEPERMINT • Theme by Maira G.