SLIDER





ANSELMA - IZDELOVALNICA VSEGA (NE)MOGOČEGA

sreda, 28. september 2011

Prejle sem se povabila na obisk k Ani, ki jo poznamo predvsem po njenih supertečajih krojenja in šivanja. V petek pa bo na fenomenalni lokaciji na Židovski ulici 6 v Ljubljani vrata (tista na desni, ko se po stopnicah povzpnete v prvo nastropje:) odprla ANSELMA, javna izdelovalnica vsega mogočega in nemogočega.
Izdelovalnica bo združevala tiste, ki bi se radi česa naučili in tiste, ki že kaj znajo. Obenem bo prostor za delavnice, tečaje in razstave. Ana bo denimo tu izvajala svoje delavnice (mimogrede, pravkar je izšel tudi njen priročnik Superkrojenje, ki je prekrasna knjiga s podrobnimi navodili za krojenje in šivanje od zamisli do izvedbe), pridružili pa se ji bodo še drugi ustvarjalci. Tu bo s časom na voljo številna oprema, ki jo potrebujemo za ustvarjanje, pa je doma nimamo, recimo šivalni stroj, izdelovalnik značk in še vse sorte. Anselma bo atelje za različne rokodelce, bo prostor za druženje in kreativno preživljanje prostega časa.
V petek ob devetnajstih bo Anselma zaživela in prostore bodo zapolnili šivalni stroji, škarje, blago, papir, šivanke, raznobarvne niti,... in ljudje, željni novega znanja in prijetnih ustvarjalnih uric v zanimivi družbi. Prideš?

POGRINJKANJE: ZLATA IN VIJOLIČNA

torek, 27. september 2011

Še pred jabolčno sem spekla zavihano pito s figami. Med peko sem razmišljala o postavitvi in barvah in pred očmi se mi je kar zlatilo. Ampak kje naj staknem kakšno zlato dekoracijo (razen v škatli z božičnimi okraski)? In sem se spomnila na zlato barvo v spreju, s katero sem že zlatila raznorazne listke. In sem se lotila. Spet k sosedovim po majhna piškava jabolka (teh res ni škoda), v škarpo po mini netresek in odcvetel ameriški slamnik. Pa še pest orehov, ki so se sušili na rešti. Ročice sem si pametno zaščitila z rokavicami, drugače bi bila še zdaj zlata od spreja. Barva se na soncu posuši endvatri. Med fotkanjem so prišli obiski in eno skodrano žlobudralo se je nastavljalo pred objektiv, se mi obešalo za vrat in spraševalo, če so zlata jabolka za pojest. Vem, težko je razložiti, zakaj čepim pred hišo in postavljam vse te stvari na leseno gajbo, potem moram pa vse pospravit in je to to. Pita je bila pa res fina :)

NA OBISKU: INCOGNITO

ponedeljek, 26. september 2011

Danes sem šla na obisk k Ivi, ki dela v Incognitu. Seveda sem imela s sabo Arčija in pofotkala to luštno trgovinico ob obrežju Ljubljanice. Okoliš je res kot naročen za posedanje pod kostanji in tudi iz prijetnega ambienta prodajalne je fajn razgled na dogajanje. Če vas zanima analogna fotografija, iščete pisano holgico za okoli vratu ali kakšno zabavno darilce, je Incognito na Gallusovem nabrežju pravi (k)raj za vas. In če boste pohiteli, morda ujamete še razstavo lomo fotk, ki so nastale v okviru LOMOnade, lomo piknika. 


POGRINJKANJE: JABOLČNA PITA IN MALO ROŽNATE

nedelja, 25. september 2011

Prejšnji teden sem skoraj na vsaki spletni strani, ki sem jo odprla, zagledala kakšno pito, štrudelj in kar je še teh sladičk, ki jih jeseni enostavno moraš speči vsaj par. In tako sem sklenila, da bom tudi jaz pekla. In če že pečem nekaj, kar lepo zgleda (in še lepše diši, aja, in je še lepše, no boljše, za pojest:), ni odveč narediti priložnosti primerne dekoracije. Pogrinjkanje, torej! V škarpi sem izruvala zelenje od tadišečih roza nageljčkov, fejk žajbelj in netresek. Nisem jih čisto zares posadila v roza lončke (ki sem jih kupila v milerju za pol evra na kos:), počivajo na podlagi iz pokošene trave, saj sem jih po fotkanju pposadila nazaj na njihovo mesto. Francoska vadnica je iz leta 1938, srnjakov rog pa iz očijeve delavnice. Roza astre so ena redkih rožic, ki ta čas cveti na našem vrtu. Sem pa posadila tudi nekaj čebulic tulipanov, upam, da bodo spomladi že pognali. Spekla sem še eno pito, s figami. Ker gre vijolična barva fig zelo lepo z zlato, je drugi pogrinjek v zlato-vijola tonih. Pokažem ga v naslednjih dneh!

KAMERE IN PEPERMINT IN JAZ

četrtek, 22. september 2011

 
Obkljukana je še ena želja s seznama reči, ki jih želim v življenju doseči - kvačkati na nacionalni televiziji! :) Zdaj je, kar je, nisem ravno prvovrsten retorik, pač sem izrekla najmanj 15x in notranjskega naglasa nikdar ne bom povsem zakamuflirala. Kamera je grozna pošast - ko gledaš vanjo, sproti pozabljaš, kaj govoriš. Oblekla bi lahko kaj drugega kot obično črno majco in se na pamet naučila same brihtne odgovore. Pa so prišli fantje, zasedli mojo malo študentsko sobico z vsemi možnimi mašinami (in žirafastim mikrofonom) in je padla klapa. Danes je bil prispevek na televižnu in priznam, da je hecno gledat in poslušat samo sebe. Kaj hecno, obupno:) Hvala Izaku in fantom iz ekipe VIZUALIST, Rožletu, Gašperju in Žigi, ki jim je bila všeč moja polkadot šalčka in so bili nasploh super družba. Nujno počekirajte njihovo spletno stran in seveda glejte novo glasbeno oddajo na nacionalki, ki se imenuje VIDEOZID. Tako, zdaj imam pa že same sebe dovolj :)

POSTER FESTIVAL: OTROCI IN ČASTNI GOSTJE

Kot obljubljeno, še otroška sekcija plakatov na temo Razkriti obrazi rasizma in izdelki častnih gostov, ki se niti niso toliko dotikali rasizma kot so se drugih problematik. Vredno ogleda, do 14. oktobra.

KAKŠNI ŽALOSTNI ČASI, KO JE LAŽJE RAZBITI ATOM KAKOR PREDSODEK / Albert Einstein

sreda, 21. september 2011

A
  • There is over 3000 catholic churches in Slovenia. And not a single mosque.
  • Laundry is the only thing that should be separated by colour.
  • Chocolate against racism. 125g of flavour, 125 g of tolerance.
  • Who will be the next for Holocaust in 21th century?
  • In Slovenia, people are still judged by their last name.
Razstava letošnje edicije Poster Festivala Ljubljana v Narodni galeriji je polna opomnikov, česa smo ljudje zmožni. Pod krovnim naslovom Razkriti obrazi rasizma so nastajali plakati, ki tako ali drugače opozarjajo na nesmiselne miselne in fizične prepreke, ki jih je sproduciralo človeštvo. Predsodki so še najbolj nedolžna stvar, rasizem, nacionalizem in verska nestrpnost pa skelijo in kdaj tudi krvavijo bolj. Tole so meni najljubši plakati iz sekcij Mojstrovine (no ja:) in Mladi, študentska dela. Jutri pa uredim še fotke iz sekcije otroških del ter tistih izpod rok častnih gostov festivala. Razstava bo na ogled do 14. oktobra.
© PEPERMINT • Theme by Maira G.