SLIDER

ANA JELINIČ • USTVARJA ZA ŽENSKO, KI LJUBI DIZAJN ZA VSAK DAN

ponedeljek, 31. oktober 2016Modna oblikovalka Ana Jelinič je na spomladanskem tednu mode predstavila kolekcijo za letošnji jesen in zimo. Pred sezono je linijo, ki jo je poimenovala 798 Hz, predstavila še s setom fotografij Dušana Smolnikarja. 

ZGODBA O PLAŠČU BREZČASNOSTI
"Kolekcija govori o dekletu, ki sanja o mističnih doživetjih brezčasnosti. Pripoveduje zgodbo o nastanku oklepa, plašča brezčasnosti, ki je trden in prijeten. Povezuje zgodovino oklepa, ki je ščitil bojevnika pred izgubo in propadom ter današnjim svetom, ki nas želi ukrotiti in zarisati našo usodo," o liniji 798 Hz pove njena snovalka. 

Zgodbi sledijo tudi barve, ki jih je uporabila v kolekciji. "So nasprotja, s katerimi sem še poudarila šibkost dekleta in na drugi strani moč sveta." Krila, hlače, puloverji, puliji, jakne in plašči so v pastelno roza, petrolej zeleni, sivi, črni in bež. 

IGRA TEKSTUR IN RAZLIČNIH MATERIALOV
Oblikovalka zelo rada uporablja naravne materiale, se poigrava s teksturami in različnimi kombinacijami materialov. Pregibi, razporki, trakovi, pentlje, dolgi in nagubani rokavi, kombiniranje prosojnih in kompaktnih materialov ... vsi ti detajli ustvarjajo zanimivo kolekcijo s kosi, ki jih lahko kombiniramo med seboj ali z obstoječimi v naši garderobi.
ANINA MUZA = ELEGANTNA, PONOSNA,  MALCE SRAMEŽLJIVA
Ko ustvarja oblačila, pravi Ana, si vedno predstavlja "elegantno žensko, ponosno, a nekoliko sramežljivo, ki zaradi detajlov izstopa. Žensko, ki ljubi dizajn za vsak dan."
Modna oblikovalka, tudi članica kolektiva Young@SQUAT, v Novem Mestu vodi Studio Ana, prodajalno in atelje, kjer so prostor poleg njenih našli tudi številni izdelki domačih ustvarjalcev. 

Ani in njenemu delu lahko sledite tudi na: 

DUNAJSKI DOM ARHITEKTKE ŠPELE LESKOVIC • STANOVANJE JE MOJ STUDIO

nedelja, 30. oktober 2016V življenju je zamenjala devet stanovanj. Pred dvema letoma je skupaj z družino ljubljanski vsakdan spremenila za ležerni utrip avstrijskega mesta Innsbruck, tega pa letos za Dunaj. Arhitektka Špela Leskovic je z birojem AKSL arhitekti zasnovala že številne mestne ambiente, kjer se tako radi ustavimo na kavi, kosilu, koktejlu ali sladoledu. 

DOM - ZATOČIŠČE IN IGRIŠČE HKRATI 
Medtem pa ona v svojem vizualnem dnevniku beleži svoje projekte in v zadnjem letu predvsem dunajske utrinke, na njem pa lahko spremljamo tudi nikoli končan proces ustvarjanja doma v njihovem novem stanovanju. Lepšega uvoda v to objavo kot je Špelina definicija doma, si ne bi mogla zamisliti, zato začnimo z njo:

"Dom mi pomeni zavetje, zatočišče, po drugi strani pa igrišče in polje ustvarjanja, rojevanja zamisli in idej, tam se lahko režim na vsa usta in škilim, govorim neumnosti, sem bosa, lahko jem marmelado s sirom na kruhu, lahko sem tečna in žalostna. Super je imeti dom." 

Po njenih besedah dom definirajo ljudje in stvari, ki so ji blizu. "Definira ga moj osebni stil, definira ga medsebojni odnos prostor: jaz." Se ti zdi, da zaradi tega, ker si ahitektka, drugače gledaš na dom, me zanima. "Ne vem, verjetno že. Zame je dome eden od mojih projektov."

V zadnjih dveh letih so za seboj pustili novo, po meri opremljeno stanovanje v Ljubljani, ki sedaj gosti novega stanovalca, medtem pa so se oni preizkušali v bivanju na kratek rok. Ob tem je bilo treba razmišljati o tem, kako opremiti stanovanje, za katerega ne veš, kako dolgo boš v njem živel. 

In kaj je tisto, česar enostavno niso želeli pustiti za seboj, ko gre za pohištvo in dodatke? "Racionalizacija se je dogajala od Ljubljane naprej, z dvema selitvama, predvsem na področju drobnarij in oblek," pravi Špela. "Se mi zdi, da najraje s seboj selimo vse stole … teh je res veliko."

OPREMLJENO STANOVANJE JE NE ZANIMA - SAJ SE NIMA S ČIM IGRATI
Kako ve/začuti, da bi neko stanovanje lahko postalo njihov dom? Kaj jo očara in prepriča? "Lokacija, svetloba, velikost prostorov, razporeditev v stanovanju, energija, višina prostorov in predvsem, kakšne možnosti za preobrazbo ima. Če je že popolnoma opremljeno, me seveda ne zanima … saj se nimam s čim igrati :)

Če ima kuhinjo, ki mi ni všeč, ali kopalnico v grozni keramiki, težko rečem, tega bi vzeli, ko pa vem, da bom v hipu začela iskati nove ploščice, klicati polagalce ter risati kuhinjo … če je čas, tudi to ni slabo, vendar pa smo se v zadnjem času morali preseliti takoj in to je bila ena od stvari, na katero smo gledali."

POPOLNA MEŠANICA V SEDMEM BECIRKU
Trenutno živijo na Dunaju, v starem stanovanju "s pravo dunajsko dušo sredi zanimivega sedmega becirka, ki ga na eni strani omejuje Guertel s svojo črnsko manjšino ter albansko skupnostjo preko ceste, na drugi strani pa je omejen z Museums Quartier in oazo kulture. Stranska meja becirka je znana nakupovalna ulica Mariahilferstrasse, nasprotna stran meji na krasen osmi, umirjen in urejen becirk. Popolna mešanica."

ŠKRIPAJOČA TLA DOBILA NOVO, BELO PLAST BARVE
Med najbolj očitnimi spremembami, ki je stnovanje doletelo pod Špelino taktirko, je belo prebarvan parket. "Stanovanje ima tla, ki niso ravna in škripajo. To mi je všeč," pove Špela in nadaljuje: "Vse prevečkrat iščemo popolnost v oblikovanju in na tej poti izgubimo dušo prostora."

Obstoječi parket je bil tako dotrajan, da bi bil potreben zamenjave, a se je Špeli zasmilil. Pred tem tal še nikoli ni barvala, zato se je bil idealen poligon za ta poskus. Pri tem ji je bila v pomoč Polona (njen čudovit dom in bela tla sem na Pepermintu že predstavila), ki je Špeli po sestri poslala kantico barve na poizkušnjo. "Pa sem začela. Najprej v delovni sobi, potem naprej. Danes vem, kje sem ga polomila, in vem, kako mora biti, tako da se ne bojim svetovati ali uporabljati barve pri drugih stanovanjih."

 MARKANTNA TRANSPARENTNA STENA, KI DELI DNEVNI PROSTOR
"Moje stanovanje je moj studio, kjer velikokrat kaj preizkusim. Največji podvig je poltransparentna stena, ki deli veliko dnevno sobo, kjer sta tudi jedilnica in kuhinja. Obožujem jo!"


Špelo vprašam, če opazi kakšne razlike med dojemanjem doma med Slovenci in Avstrijci. Njen odgovor me pravzaprav preseneti, hecno, ne, kako sem si vnaprej ustvarila predstavo, da je sosedova trava bolj zelena. Razlike so, pravi arhitektka, velike. 

"Slovenci imamo dosti bolj izražen čut za urejanje doma, opremljanje s stilom, naša stanovanja nosijo dušo in so videti sveža. Seveda govorim na splošno. Tu na Dunaju sem videla že ogromno lepih stanovanj, pa naj gre za zelo klasično opremljena ali zelo low budget. Vendar pa mislim, da se ne motim, ko rečem, da se nimamo česa sramovati."

ŠPELIN VODIČ ZA POPOLN DAN NA DUNAJU
In kje najraje preživlja čas v avstrijski prestolnici, katere so njene go-to kavarne in trgovine? Beležke v roke, dragi moji, kajti Špela našteje kar nekaj prostorov, ki jih velja preveriti ob naslednjem obisku Dunaja.

"Rada sem v sedmem in osmem bezirku, rada skočim pogledat, kaj se novega odpre. Prostega časa je tu manj kot v Ljubljani. Smo že ugotavljali, da čas tu hitreje teče. V soseščni se je odprla trgovina s konceptom Qwstion in kavarna Wolfgang. Westbahnstrasse je polna zanimivih trgovin. Umaknjena od velike nakupovalne ulice je bolj poznana Dunajčanom. Burggase povezuje več zanimivih trgovin in kavarn. Zelo rada grem pojest kaj v Ulrich, na čudovitem Ulrichplatz, kjer je tudi velika second hand trgovina z oblačili priznanih modnih znamk s svojo kavarno. 

Poleti gremo v Veganisto na sladoled, v Sous Bois pa rada zavijem po vse, kar je papirnatega ali na kak workshop izdelave knjig in zvezkov. Museums quartier pa kot meka čaka na vse ljubitelje umetnosti in prav prijetno je posedeti na turkiznih Enzijih še dolgo potem, ko muzeji zaprejo svoja vrata." 

Špelo lahko spremljate tudi na Instagramu (od koder so tudi vse fotografije v objavi), sveže novice in njeno delo pa na FB strani AKSL arhitekti.


KOLEDAR, KI POLEPŠA VSAK MESEC POSEBEJ

sobota, 29. oktober 2016


Počasi – tako se samo reče, kajti v resnici zelo zelo hitro – se bliža konec leta, s tem pa čas, ko po tihem delamo plane za novih 12 mesecev, novih 365 dni, nove nas. Zame je nakup novega planerja že nekaj let prav posebna dogodviščina. Nekaj obetajočega, polnega možnosti je v tistem zvezanem paketku listov, napolnjenih z razpredelnicami, ki nam preštejejo leto, ki je pred nami. To, da kdaj cel mesec planerja niti pogledam ne, je druga zgodba.

Koledarji vseh vrst nam pomagajo orientirati se v času in v življenju. Tisti na steni, na mizi, tisti v torbi, na računalniku, telefonu, pametni uri. Polnimo jih z zaznamki, obkrožamo ali črtamo dneve, si zapisujemo izpite, zdravniške preglede, delovne obveznosti, potovanja, podaljšane vikende.

KAKO LJUBEZNI NARISATI ČAS ...
Ana Klun se je v začetku letošnjega leta odločila, da vsakega prvega v mesecu nariše nov list koledarja in ga ponudi spletnim sledilcem, da ga natisnejo in uporabljajo po svoje. Pravi, da je koledarje rodila želja. "Želja po iskanju lepega, želja po obdarovanju spletnih sledilcev, želja po čiščenju podobe in želja po slikanju s čopičem in črnilom."


... ALI ZGODBA O KLUN KOLEDARJU
Tako so celo leto nastajale podobe, vsak mesec nova, vsak mesec posebna. Na Instagramu so Anini sledilci, navdušeni nad vedno novim printom, ki jih je pričakal za lepši uvod v mesec, pridno objavljali svoje koledarje. 

"Koledar je našel pot do številnih sten in sobic, poslali ste mi veliko fotografij, na katerih ste koledar umestili v sredino zelo pazljivo aranžiranih postavitev, pravih malih scenografskih mojstrovin," je nad odzivom navdušena avtorica, katere delo sem, če se spomnite, predstavila tudi v objavi o mariborskem bistroju Fudo, za katerega je zasnovala grafično podobo.

VSAK MESEC POSEBNA FOTOGRAFIJA
"Navdih za posamezen motiv koledarja sem našla v letnih časih, svojih prvih asociacijah na posamezen mesec, posebnih dogodkih … lovila sem trende, ki ste jih vzeli za svoje." Vsak list koledarja sta vsak mesec ovekovečili s fotografinjo Romino Ivančič. "Jaz sem poskrbela za postavitev in styling, ona za osvetlitev in ostrino."

KAJ BO NAŠE STENE KRASILO V 2017
Leta, s tem pa Aninega projekta, še ni konec, pred nami sta še dva lista koledarja z letnico 2016, ki ju bomo, kot vedno, premierno videli na Instagramu. So pa oblikovalko lepi odzivi in želje po celoletnem koledarju spodbudili, da je v zadnjih tednih projekt nadgradila. 

"Morda sem malce omahovala, potem pa odprla posodico s tušem, vzela v roke čopič in te dni naredila piko na zadnji list Klun koledarja 2017, ki ga boste lahko prav kmalu kmalu postavili na steno vaše najljubše sobice."
Ani in njenemu delu lahko sledite tudi tu: 
Na IG in FB vas Ana tudi obvesti o tem, kje si lahko shranite/natisnete koledarje.

MINI PEPERMINTOV VODNIK • CELJE

sreda, 26. oktober 2016


Čas je za drugi mini Pepermintov vodnik, objavo, v kateri vas povabim na raziskovanje slovenskega mesteca. Danes gremo v Celje, knežje mesto, kamor smo v gimnaziji s profesorico Doro odhajali na  frankofonske dneve, tokrat pa sem se tja odpravila objet mojo drago Barbaro. Da bova šli na kavo v kakšno lepo kavarno, sploh nisem dvomila, odkrila pa sem še nekaj finih kotičkov za posedanje, nakupovanje ali sprehod. 

Z VLAKOM V SREDIŠČE CELJA
Časa žal nisem imela veliko, zato je tale vodnik zares mini. Pa vendar, še vedno ga lahko kdaj dopolnim, a ne? Ko sem torej zadnjega septembrskega dne odrinila nihajna vrata celjske železniške postaje, sem se že znašla sredi mestnega vrveža petkovega dopoldneva. Mimo kipa Alme Karlin sem se podala po ulicah, značilno zame, kot kakšna radovedna turistka sredi New Yorka, z očmi na pecljih za drobnimi mestnimi detajli in telefonom na dosegu roke (za fotkat, seveda:).

KAM NA KAVO
Ker imava obe radi lepe reči, krasne prostore in fino kavo, me je Barbara seveda peljala v UŽITKARNO BELI VOL, ki sem jo že večkrat videla na Instagramu in jo zabeležila na moj celjski seznam. Sedeli sva v visokih naslanjačih ob oknu, ki gleda na Stanetovo ulico in ura je minila, kot bi trenil. Tam se lahko tudi posladkate s kakšno tortico in sladoledom, prelistate časopis ali celo knjigo. 

KAM PO NAKUPIH
In že sem bila na poti k drugi postojanki z mojega seznama, najbrž najlepši celjski trgovinici MINA, kjer sem poklepetala z lastnico in občudovala izdelke na policah, omaricah, mizah in drugih kotičkih prostora, ki bi ga opisala kot miks skandinavskih izdelkov za dom, z ogromno idejami za darilca in dekoracijo, v njej pa najdete tudi izdelke domačih oblikovalcev. Na primer MIMI, ki jo že poznate. 

KAM PO NAVDIH
V izložbi je visela čudovita jakna/vetrovka, del septembrskega projekta RECIDESIGN, ki sem ga ujela prav za rep. Anorak je bil delo oblikovalke Tanje Pađan, ki iz rabljenih šotorov šiva zares nore reči. Zato sem iz Mine odšla v razstavni prostor enomesečnega festivala, kjer sem si ogledala nekatere izdelke, ki so z recikliranjem pogosto neobičajnih materialov dobili povsem novo obliko in namen. Ob Tanjinih jaknah iz šotorov je bila tam na primer tudi rolka iz starega vinskega soda!

KAM NA LEDENI ČAJ
Do naslednjega vlaka proti Mariboru sem imela še dobre pol ure, zato sem sem se sprehodila še do mestne knjižnice in ob Savinji nazaj proti železniški postaji. Še prej pa sem se odžejala v kavarni OAZA, ki so jo očitno ravno prenovili. Cel kup zanimivih podrobnosti, na primer kavna zrna na širokih okenskih policah, pa detajli z ladijskimi vrvmi in kombinacija parketa ter ploščic. Pa zelo fin ledeni čaj! 

KAM PO INFORMACIJE
Pred kratkim so v Celju odprli novo INFO TOČKO, turistično promocijski center, v katerega vstopiš čez podest, speljan nad arheološkimi ostanki nekdanjega mesta. Informacijski pult je obkrožen s številnimi izdelki in spominki iz regije in Slovenije, res lično. In hej, PolonaPolona, nisem vedela, da imaš tudi Barbaro Celjsko med svojimi šalčkami! 


KAM NA SPREHOD
V mestni gozd, kjer lahko najdete tudi znamenito hišo na drevesu. Na Celjski grad. Ali pa le na sprehajalno pot ob Savinji. Jaz za lep sprehod štejem tudi raziskovanje mestnih ulic, saj je bil moj izlet tokrat prekratek za vse. Saj bom zagotovo kmalu nazaj. Česa ne smem zamuditi naslednjič?


SVETLO LJUBLJANSKO STANOVANJE S SLOVENSKIM ZNAČAJEM VAS VABI NA OBISK

ponedeljek, 24. oktober 2016


Se spomnite stanovanja, opremljenega z izdelki slovenskih oblikovalcev, ki so ga julija lahko raziskovali Berlinčani? Šlo je za tridnevni dogodek, ki je na atraktiven pop-up način predstavljal slovenske znamke in imena industrijskega oblikovanja.

PO BERLINU ŠE LJUBLJANA
Prejšnji teden pa je svoja vrata na široko odprlo tudi stanovanje v Ljubljani, ki sledi ideji berlinske predstavitve, le da na ogled in na številne dogodke obiskovalce - vas, torej - vabi vse do 3. novembra.

Lastnika stanovanja na Dunajski cesti 177 (tik ob ljubljanski obvoznici) sta prostore svojega doma prepustila zavodu Ropot in pohištvu ter dodatkom slovenskih znamk. Skupaj so ustvarili živahen interier, v katerem pa se tudi veliko dogaja: od delavnic za otroke, arhitekturne svetovalnice do nepremičninskih nasvetov.

SVETLO STANOVANJE KOT RAZSTAVIŠČE SLOVENSKIH IZDELKOV
Svetlo stanovanje, ki mu poseben značaj dajeta stena iz oken ter podest nad kuhinjo, do katerega se je treba povzpeti po strmem stopnišču, je majhno, a domišljeno zasnovano. Z nevtralnimi stenami in malce industrijskim videzom je lepa podlaga za pisane izdelke različnih slogov, ki nosijo slovenski podpis. 

V stanovanju, ki so mu pobudniki projekta nadeli ime Dom slovenskega oblikovanja, med drugim najdemo izdelke Steklarne Rogaška, Donar, Rex Kralj, Stolžek, Kaaita, Aklih in še mnoge druge. 
ODPRTO DO 3. NOVEMBRA
Dom slovenskega oblikovanja lahko obiščete vse do 2. novembra, od ponedeljka do petka med 16.00 in 19.00 ter v soboto med 10.00 in 12.00 uro. Podrobnejše informacije o stanovanju in dogodkih najdete na spletni strani ifeeldesign.

FOTO: Janez Marolt

HANA STUPICA • NOČEM BITI SKRIVNOSTNEŽ, SKRIT ZA SVOJIM DELOM

sobota, 22. oktober 2016

Ježevec.
Ko je bila Hana majhna, je želela biti baletka. Njeni otroški želji navkljub so jo vsi spraševali, ali bo tudi ona risala, ali bo tudi ona slikarka tako kot mami, babica in dedek. Tako pač je, če si rojen v znano umetniško rodbino Stupica. A mini Hana je vsem po vrsti odgovarjala, da ne bo, ker v tem poklicu ni denarja.
© PEPERMINT • Theme by Maira G.