SLIDER





POČITNIŠKE HIŠICE OB KOLPI Z NOVO, PISANO PODOBO

sreda, 24. april 2019

Radi rečemo, da je Slovenija dežela cerkva, pa gradov, vasi, gozdov in jezerc - vse bolj pa je tudi dežela glampingov. Odpirajo se nova in nova letovišča, ki vsako po svoje sledijo konceptu udobnih počitnic v objemu narave. Da izstopajo - arhitekturno ali izkustveno - nosijo raznolike zgodbe, vabijo s posebnimi doživetji in ponudbo. Eno od prvih glamping letovišč pri nas stoji ob reki Kolpi. Na pogled preprostim počitniškim hišicam, obkroženim z drevesnimi krošnjami, so pred novo sezono - letos že drugič - nove pisane srajčice ukrojili izbrani slovenski in hrvaški ustvarjalci.

POČITNIŠKE HIŠKE OB KOLPI Z NAJLEPŠIMI FASADAMI
Eko resort Big Berry Kolpa v okviru projekta Big Berry Art Colony k prav posebnemu izzivu povabi skupino ustvarjalcev. Prvotno naj bi bili to ulični umetniki, streetartisti, so je pa v njihovi koloniji zbrala že pestra druščina kreativcev. V preteklih tednih jih je tam ustvarjalo devet, s še nekaj dodatnimi pomočniki iz Hrvaške, Srbije in Slovenije. 
In kdo je poskrbel za letošnjo, še čisto svežo podobo hišk ob Kolpi? Teja Ideja, Tea Jurišić (Kvar Illustrations), Taja Sever (Kukamkuro), Nastja Mežek, Monika Lang, Meta Wraber, Marko Rop, Dejan Kralj in Anja Polh

BARVE, ČOPIČI, VAJČKI ... PA PRIGODE IN NEZGODE
Hišice so barvali z akrilnimi barvami, čopiči in valjčki. Kot pravi ilustratorka in čarodejka črk Anja Polh, se jim je med delom pripetilo polno prigod in nezgod "z neprijaznim dežjem, saboterskim maskrinim trakom in blatnim terenom," so se pa med ustvarjalnem imeli zelo fino. Na stenah hišk so  nastali raznoliki murali - tako po motiviki kot barvno. Meta Wraber je na primer v svojem muralu združila svoj stil, "svoje kolažne ideje z vtisom, ki mi ga je nekoč pustila Kolpa - počitnice, zabava, sonce."
Posebna ideja muralov pa je, da jih morda naslednje leto prestavijo v katerega od preostalih Big Berry resortov izven Slovenije. Kako so nastajali, pa si lahko ogledate v fotografijah s Kolpe.

Foto: João Sousa + Meta Wraber

PRI ANJI • SKANDINAVSKI BOHO RASTLINJAK

nedelja, 14. april 2019

Tok, tok, je kdo doma? Danes gremo na virtualni obisk k Anji Gorjup, punci, ki jo poznamo po  čudovitih fotkah in izdelanem slogu. Modnem in tistem pri opremljanju doma. Je kreativka, polna zanimivih idej. Med drugim je soustanoviteljica znamke ročno izdelanega nakita Bonjour umetninice in organizatorka in dekoraterka krasnih zabav in boho porok pri Vintič Tetkah.
IDEJA: SVETLO STANOVANJE V SKANDINAVSKEM SLOGU
Če Anjo spremljate na Instagramu, potem so vam nekateri kotički njenega novomeškega stanovanja morda že poznani. Čeprav je danes opremljeno v sodobnem slogu, ki smo ga vajeni s krasnih podob stanovanj na Pinterestu, je bilo stanovanje, preden se je je vanj zagledala Anja, v precej slabem stanju. "Oprema je bila stara in razpadajoča, vendar sta mi veliko pomenila lokacija in balkon," se spominja. Popolna prenova pa ji je ustrezala, saj je lahko tako stanovanje oblikovala po svojih željah. Ker ima stanovanje manjšo kvadraturo, pa je morala precej dobro premisliti, kje bo kaj, in izkoristiti vsak kotiček.
O nekdaj je imela izdelano osnovno idejo o tem, kako bo videti njen domek. Svetlo stanovanje v nevtralnih barvah in opremljeno v skandinavskem slogu. Vse se je začelo s kuhinjo, ki je majcena, zato so jo izdelali po meri. Je nevtralnih barv, pogled pa pritegnejo police, ki so bile Anji od vedno všeč. "Na njih pa naloženih veliko luštnih skledic, dozic … veliko luštnih prčkarij." 
KO ČRNO-BELE ČRTE ZAMENJA BOHO PRIDIH
Tudi ostalo pohištvo je kupila v nevtralnejših tonih, v beli barvi in orehovem lesu. Sprva je več poudarka pri dodatkih dajala črno-belim detajlom, kot pravi, je bila kar malce obsedena s črtami. "Sčasoma pa se je ljubezen do črno-belih detajlov spremenila v ljubezen do naravnih materialov in tekstur … tako sem k čistemu skandinavskemu stilu prilila še malo boho pridiha," opisuje. Tako bi danes stanovanje opisala kot nekakšen skandinavski boho rastlinjak. Rastlinjak zato, ker si stanovanja ne deli le s fantom, ampak tudi z nemalo rastlinami.
PO NAVDIH NA PINTEREST & INSTAGRAM
Pri opremljanju ji je bil v velik navdih Pinterest, kjer je začela zbirati ideje, še preden je sploh razmišljala o svojem stanovanju. V zadnjem času veliko navdiha najde tudi na Instagramu. Tule je seznam nekaterih profilov, ki jih najraje spremlja: @K7909, @hej.mia, @vila_malina, @Sisi,   @hudalukna, @aljaskrt, @anneeeck, @myscandinavianhome, @lena_living, @rebfre, @domsli22 ... Večino pohištva je nakupila v Ikei, po dodatke pa se rada odpravi v številne prodajalne, na primer v H&M Home, Gud Shop, Zara Home, Jysk, Ikeo - v različne spletne trgovine s skandinavskim slogom in manjše prodajalne z luštnimi stvarmi. 

Njen najljubši kos je kovinska Ikeina komoda s predalčki sprutt, ki je ne izdelujejo več. "Rada jo imam ne le zato, ker mi jo je za vselitveno darilo podarila sestra, ampak tudi zato, ker je drugačna, posebna, ker ima 9 majhnih predalčkov za vso kramo, ki jo imam rada." Zelo rada pa ima tudi njen zeleni zen kotiček z lanternami. "Včasih ne vem, ali so lučke super romantične, ali sem že skoraj kot na britofu, ampak meni so všeč," se pošali.

KOŠČEK SVETA, KI JE ČISTVO TVOJ
Saj to je tudi najbolj pomembno pri domu - da je všeč tistemu, ki v njem prebiva. Anji dom predstavlja predvsem toplo zavetje, kjer si lahko čisto tak, kot si želiš biti. "Lep občutek je, ko veš, da je en košček sveta čisto tvoj," pravi kreativka, ki je vedno uživala, ko je bila doma, tudi če je bila sama. "Meni je v mojem stanovanju vedno lepo. Seveda grem zelo rada naokog, ampak najlepše se je vrniti domov, kjer je vse po tvoje, v svoj mehurček." 
In še novička, Anja se kmalu seli v večje stanovanje v istem bloku, zato se lahko že veselimo njenega procesa opremljanja in novih idej. 


© PEPERMINT • Theme by Maira G.