SLIDER





10 GLAMPINGOV, KI VABIJO NA RAZKOŠEN ODDIH V SLOVENIJO


Prejšnji teden sem izbirala najlepše urejene, morda neobičajne, zanimive hostle, kjer lahko popotniki poiščejo prenočišče, ko raziskujejo Slovenijo. Čeprav sem, priznam, sprva težko izbrala deseterico (med tednom pa po številnih namigih ugotovila, da bi seznam lahko še podaljšala, na primer s prvim hostlom, prilagojenim gibalno oviranim - Ars Viva v Podcerkvi blizu Starega trga pri Ložu), pa se je pri slovenskih glampingih ygodilo ravno nasprotno - med bogato ponudbo, razstreseno po skoraj celotni Sloveniji, se je bilo izziv ustaviti pri številki 10.
Zdi se, da je Slovenija posejana z namestitvami za glamurozno šotorjenje, ali kako smo že prevedli izraz glamping. Večinoma gre za majhne hiške, ki s svojo kvadraturo sicer namigujejo na skromno, nazaj-k-naravi počitnikovanje, ki pa z opremo nudijo dovolj udobja in razkošja tudi tistim, ki jim spanje v spalnih vrečah na z armafleksom podloženih tleh ne diši. Nekatere po obliki sicer spominjajo na šotor, druge na malce lepše mobilne hiške, spet tretje so prave sanjske hišice na drevesu. 

Nemalokrat se v ali ob hiškah znajde še masažna kad, zaplavate lahko v bližnjem jezercu, uživate v lokalnih dobrotah, zaspite ob žuborenju bližnjega potočka, zbudi pa vas žvrgolenje ptic. Pa poglejmo deseterico glampingov s Pepermintovega seznama.

PRAVLJIČNA POSEST OB SAVINJI
Kje // Ljubno ob Savinji
Zakaj // Med desetimi glamping šotori lahko izberete svoj počitniški dom, obkrožen z gozdovi in travnatimi pobočji, nedaleč stran od krasne Logarske doline na eni in mestnega utripa Celja, Velenja, Mozirja na drugi strani. Dneve lahko preživljate v zavetju šotorov, uživate na vrtu s prelepim bazenom, obkroženim z ribnikom, ali pa se prepustite organiziranim dejavnostim in razvajanju - telesa, duha in brbončic. 

    NA NEKDANJI VRTNARIJI
    Kje // Bled
    Zakaj // Na nekdanji vrtnariji nedaleč stran od Blejskega jezera je zrasla mala glamping vas, ki jo dopolnjuje naselje hišic na drevesih bližnjega gozda. Glamping, ki ga je med najbolj zanimive a glamping doživetja na svetu postavil tudi National Geographic, očara s svojo premišljeno zasnovo in  tesnega prepleta z naravo. Gostje si tako lahko postrežejo z zelenjavo in sadjem z vrta ali  pa se kulinaričnim doživetjem prepustijo v restavraciji Vrtnarija, skozi katero teče potoček, ki se izliva v  ribnik. 


    MED BUKVAMI IN SMREKAMI
    Kaj // Glamping Ribno
    Kje // Ribno
    Zakaj // Še eno glamping naselje, ki vabi z bližino Blejskega jezera. Leseni šotori pri vasi Ribno bodo všeč tistim, ki si zares želijo neposrednega stika z gozdom, saj so postavljeni med smreke in bukve. Naselje sestavlja šest lesenih hišk s teraso in leseno kadjo. Hiške so opremljene preprosto, a

    GLAMUROZNA VASICA
    Kaj // Glamping resort Olimia Adria Village
    Kje // Podčetrtek
    Zakaj // Še ena letošnja novost med glampingi je plod sodelovanja term Olimia in izdelovalca mobilnih domov Adria. Glamurozno vasico nedaleč stran od kompleksa bazenov in druge ponudbe za razvajanje sestavlja kompleks šotorov dveh velikosti, mini in midi. Vsak ima svojo kopalnico, večji tudi kuhinjo. Takoj bi imela tako opremljeno mini hiško, o kateri sanjarim zadnje čase. Vasica ima tudi svoj bazenček, za zajtrk pa vas na terasi vsako jutro pričaka košarica z domačimi dobrotami okoliških kmetij. Možnosti za raziskovanje je v okolici nešteto: blizu je samostan Olimje, Jelenov greben, pivovarnice in čokoladnice ...

    SREDI VINOGRADOV
    Kaj // Glamping Chateau Ramšak
    Kje // Maribor
    Zakaj // Bržkone je to glamping, najbližje mestnemu vrvežu, saj se nahaja nedaleč stran od Mariborskega mestnega parka. Kljub bližini mesta pa se ob prihodu v resort zdi, da smo prišli v prav posebno deželo, ki ji poseben pečat daje vse, povezano z vinogradništvom. Prespite lahko tudi v hišici v krošnjah starega hrasta, še posebej polno pa lahko vinorodno Štajersko spoznate prav v tem  predmartinovem času.

    OB KORUZNIH POLJIH
    Kaj // Green Resort I Vodni park Radlje ob Dravi
    Kje // Radlje ob Dravi
    Zakaj // Luštne mlinske hiške so najnovejši sestavni del ponudbe Zelenega resorta v Vodnem parku Radlje ob Dravi na Koroškem. Majhne lesene hišice ob ribniku nudijo zavetje do štirim osebam, saj imajo dve nadstropji. Ker so le streljaj od vodnega parka, lahko v poletni sezoni uživate v kopanju v biološkem bazenu in drugih aktivnostih na prostem.

    OB RIBNIKU
    Kaj // Glamping Malerič
    Kje // Dragatuš
    Zakaj // Ah, Bela krajina. Dolino, ki se spušča k reki Kolpi, v zadnjih letih oživljajo tudi glampingi. Eden od teh je glamping Malerič, oaza sredi polj, kjer ob ribniku stojijo štiri hiške sodobnega videza. Vsaka s svojo leseno teraso in praktično zasnovano, udobno notranjostjo. Dneve lahko preživljate na ležalnikih, zaplavate v naravnem ribniku ali se s kolesom odpeljete do Kolpe, s kanujem raziskujete Lahinjo in se okrepčate z belokranjsko pogačo.

    Kje // Ob Bloškem jezeru
    Zakaj // Morda ni najrazkošnejši, bi pa to naselje ličnih lesenih hišk s težkim srcem izpustila s seznama, saj ga najdemo na Notranjskem. Tik ob Bloškem jezeru oziroma jezeru Volčje, ki je v zadnjih letih postal ena od glavnih izletniških točk domačinov in drugih izletnikov. Blizu je kar nekaj izleta vrednih postojank: grad Snežnik, Cerkniško jezero, Bloški muzej z muzejem Bloškega smučarja ... Pozorni pa bodite tudi na lesene skulpture in klopi, tiste medvedje so prava atrakcija. 

    SONČNA DOLINA
    Kaj // Glamping Sončna dolina Bioterme
    Kje // Mala Nedelja
    Zakaj // Najnovejša glamping pridobitev na severovzhodu Slovenije svoja vrata uradno odpira decembra. V biotermah v Mali Nedelji bo za oddih na voljo 22 glamping vil/mobilnih hišk in 11 luksuznih šotorov. Sončna dolina sredi Slovenskih goric bo privabljala s sodobno opremo, nekatere enote pa bodo imele tudi zasebne lesene kadi z biotermalno vodo. 

    MED NASADI BREZ V BELI KRAJINI
    Kaj // Kolpa Resort
    Kje // Krasinec, Gradac
    Zakaj // Pojdimo spet do Kolpe, kjer na posesti, nekdaj je tu stal grad Krasinec, najdemo majhen, a prisrčen glamping Kolpa. Glamurozni šotori so posejani po travniku, obkroženem s pšeničnimi polji in brezovimi gozdiči, na sredini pa kraljuje naravni biološki bazen, ki ga kdaj pa kdaj obiščejo tudi štorklje.
    Vse fotografije sem našla na spletnih straneh posameznih glampingov. Povezave so vključene v posamezne predstavitve. 

    Ni komentarjev

    Objavite komentar

    © PEPERMINT • Theme by Maira G.