SLIDER





intervju: Polona Fonda

Polona je mlada študentka grafičnih in interaktivnih komunikacij. Fotografira in oblikuje, svoje izdelke pa predstavlja in ponuja v oceno na svojem blogu. Posveča se predvsem portretni in modni fotografiji, oblikovala je svojo pisavo, ljubke in eko embalaže za študijski projekt, iz veselja do zdravega življenja pa je naredila in uredila tudi spletno stran Druga stran ogledala. Vsestranska punca, ni kaj. In z veseljem je odgovorila na pepermintov vprašalnik. (: Vabljeni k branju in ogledovanju njenih odličnih del.



Kdo si?
Žiujo. Sem Polona, stara sem 23 let, prihajam iz Radovljice, a večino časa preživim v Ljubljani, kamor sem se preselila zaradi študija. Študiram na Naravoslovnotehnični fakulteti, na oddelku za tekstilstvo, kjer usmerjam grafiko. Natančneje, grafične in interaktivne komunikacije. Obožujem kreativnost, ki jo izražam na vseh področjih življenja, najraje pa prav v fotografiji in grafičnem oblikovanju. Sicer pa imam zelo bujno domišljijo, rada sanjam in verjamem v nasmeh in dobro voljo. Ustvarjanje mi omogoča, da malo pobegnem iz vsakdanjika in vstopim v svoj domišljijski svet, kjer dogajanje in pravila postavljam izključno jaz in vse to potem zabeležim v objektiv fotoaparata. Tako ohranim vizualni spomin na tiste lepe trenutke in ga delim z ostalimi na svojem blogu. 


Kako poteka povprečen dan v tvojem življenju?
Trenutno precej ležerno, saj sem še doma, brez kakšnihkoli obveznosti. Dan rada začnem počasi, s skodelico zelenega čaja in zraven prelistam kakšno revijo. Sledi zajtrk in kavica  v lokalčku čez cesto. Tole je trenutni vsakdanji obvezni jutranji ritual. Čez dan potem malo postopam po internetu, kaj pospravim, skuham kosilo za starše, športam, grem v mesto, zvečer pa ponavadi prebiram knjige ali pa kaj ustvarjam.

Kako si zašla v fotografijo/oblikovanje in na kakšen način je spremenila/o tvoj vsakdan?
Mislim, da je bilo to povsem spontano. Že v osnovni šoli, sem rada še dodatno popestrila razne grafične predstavitve izletov in dogodkov, ki smo jih takrat izdelovali za starše. V gimnaziji sem potem spoznala gospoda Photoshop-a, ki je še danes eden mojih najljubših prijateljev. In začela sem ustvarjati ter obenem v sebi obudila željo po delu oblikovalca v oglaševalski agenciji. Kasneje so mi za darilo starši kupili fotoaparat in zašla sem še v fotografijo. Moj vsakdan je zaradi tega, predvsem precej lepše, veselo in bolj bogato zapolnjen. 

Kako bi opisala svoj stil fotografiranja/oblikovanja? Kakšno opremo pri svojem delu uporabljaš?
Večina ljudi in tudi jaz sama, svoj stil najraje opišem kot drugačen. Ta beseda mi je zelo všeč. Tisto, kar ljudje označijo za grdo, rada spremenim v lepo. In obratno. Lepoto lahko najdem prav v sleherni stvari, velikosti, obliki, barvi, ... Sicer pa imam rada minimalistično oblikovanje, v smislu manj je več. Preprosto, ampak vseeno zanimivo. Ne maram omejitev in norm, pač pa pri oblikovanju obožujem občutek svobode. Pri fotografiji uporabljam fotoaparat Canon 350D, pri oblikovanju pa prednjači photoshop, uporabljam pa tudi illustator in dreamweaver. 

Kaj/kdo te inspirira?
Navdih največkrat najdem našem v dogajanju okoli mene ali v meni sami. Predvsem v čustvih ali pa v spominu na otroštvo. Sicer pa me navdihujejo razni slavni fotografi. Obožujem Stevena Kleina. Super pa so mi še Hedi Slimane, Peter Lindbergh ter naši Mimi Antolovič in Marta Lamovšek

Načrtovanje embalaže mlečnih izdelkov

Kaj še drugače rada počneš?
Zelo rada imam šport, predvsem fitnes. Le-ta tudi predstavlja moj način življenja. Pazim na zdravo prehrano, redno športam in se samoizobražujem o prehrani, športu, anatomiji človeka ter psihologiji, predvsem osebnostnem razvoju. Vse to sem združila z oblikovanjem in ustvarila spletno stran Druga stran ogledala, ki pa je trenutno žal v prenovi. Eden izmed mojih oblikovanj pa je tudi forum Vital Slim, kjer se zibramo vse punce, ki nas zanima rekreacija in zdrava prehrana.  


Izdelava spletne strani: Druga stran ogledala
Tvoja najljubša spletna mesta?
Rada prebiram modne in ustvarjalne bloge. Zelo mi je všeč blog The cherry blossom girl. Super pa so mi še The Sartorialist, Design Scene in Fashionising. Povsod predvsem brskam za modnimi editoriali in fotografijami. Obenem pa še spletna mesta o fitnesu in zdravi prehrani ter forumi za čvek.  

 
Oblikovanje pisave Fonda

Načrti in želje za prihodnost?
Načrt in želja v tem letu je diplomirati iz modne fotografije ter ponovno vzpostaviti in oživeti mojo spletno stran. Pa trenutno tudi, najdi kreativno službico. In predvsem veliko ustvarjati na vseh področjih življenja. 

Polona, hvala za sodelovanje + vse dobro (in ustvarjalno) še naprej!

3 komentarji

© PEPERMINT • Theme by Maira G.