SLIDER





SINJA ELEGANCA V LJUBLJANI • DOM ZA DAMO, KI ŽIVLJENJE ZAJEMA Z VELIKO ŽLICO

Čeprav izjemno rada pišem Pepermintove zgodbe, se mi danes zdi povsem nepotrebno v tako perfekten zapis in opis vrivati svoje besede. Le kdo domovanje, ki so ga simbolično poimenovali  Dama, pozna bolje od snovalcev tega elegantnega stanovanja v ljubljanski Šiški, idea:list studia. Uživajte v branju in fotografijah interierja, ki jih je posnel Blaž Gutman.

Ko smo pristopili k oblikovanju interierja v eni od ljubljanskih novogradenj, je bilo stanovanje pripravljeno za vselitev – prebeljeno, izvedeni inštalacijski priključki, položen hrastov lamelni parket in keramične ploščice v kopalnici ter montirana vsa sanitarna oprema. Svetlo stanovanje, orientirano na jugovzhod in severozahod, je bilo projektirano za splošnega uporabnika in tlorisno v veliki meri že vnaprej določeno.
Kako torej oblikovati interier in ga funkcionalno prilagoditi za naročnico s specifičnimi bivanjskimi navadami, hobiji in interesi, ki življenje zajema s polno žlico? Želeli smo, da bi stanovanje odražalo njen duh - uglajenost, sofisticiranost, toplino, hkrati pa bi moralo služiti kot prostor ustvarjanja: vse od šivanja, kuhanja, pripravesladic, sprejema gostov, dela od doma, ki je prepleten v običajni vsakdanjik in hrambe modnih dodatkov ter različnih športnih rekvizitov.

Naročnica je želela stanovanje ohraniti svetlo, na videz toplo, preprosto oblikovano, vanj pa je želela vnesti še nekaj modrine, ki ji je tako ljuba. Zato smo konceptualni navdih iskali v obdobju Bauhausa in v mnogokrat spregledanih interierjih Elieen Gray, v čistih linijah in funkcionalnosti njenih kosov, ki pa so bili kljub temu oblikovani z mislijo na udobje ter z veliko mero ženske elegance in glamurja.
Stanovanje je oblikovano s previdnim preigravanjem praznin in volumnov glede na njihovo funkcijo ter dematerializacijo in maksimizacijo le-teh. Oblikovanje je na ta način konsistentno skozi celotno stanovanje - vsak poln element je uporaben in namenjen točno določeni stvari, vsaka praznina pa je oblikovana z vednostjo, da se lahko kmalu zapolni. Praznine v osnovi funkcionirajo same zase, če pa se v njih naseli lastnici ljub objekt, kot je slika, kipec ali kakšen uporaben kos kot so modni dodatki in obleke, je le-ta postavljen v funkcionalen okvir oz. v kompozicijski kontekst in ne deluje kot tujek.

V bivalnem prostoru smo kuhinjo, ki je bila predhodno zasnovana v obliki črke L, preobrazili v dve vzporedni liniji in tako pridobili dodatne shranjevalne površine. Volumen kuhinjskega otoka sloni na dolgi shranjevalni klopi, ki povezuje kuhinjo in jedilnico, njegova reducirana lahkotnost pa prostor odpira in prepušča svetlobo globoko vanj. Nova orientacija kuhinje in posledično jedilnice omogoča krožno vizualno komunikacijo med kuhinjo, jedilnico in dnevnim prostorom, ki popolnoma ustreza bivanjskim navadam naročnice. Protiutež elegantni kuhinji v dveh odtenkih modre predstavlja pohištvo v hrastovem furnirju. Oblikovanje volumnov in kombinacija barv ter materialov predstavlja izhodišče za snovanje ostalih prostorov, kjer se prav tako v različnih funkcijah manifestirajo enake barve in nalaganje oblik.
V kabinetu so praznine, kjer se nahaja postelja za goste in delovni kotiček, poudarjene z lesenimi linijami, ki se v obliki klopi vizualno nadaljujejo skozi hodnik naprej v dnevni prostor, tam pa se linija manifestira kot omarica pod televizijo. V kopalnici delujejo večji volumni kot vizualna pregrada, praznine pa so zasedli priročni predmeti. Prazen okvir v spalnici odpira svetlobi prosto pot do garderobe, obenem ločuje spalnico od garderobnega dela insluži kot obešalnik ter prostor za vrtljivo ogledalo.
Čiste minimalistične linije smo dopolnili z detajli zaobljenih oblik, ki prostor naredijo bolj eleganten in prefinjen. To se odraža v obliki ogledal v stanovanju, ki imajo dvojno funkcijo - tisto v spalnici sočasno služi kot prostor za shranjevanje nakita na drugi strani, ogledalo v predsobi pa (skupaj z modro podlogo) prekriva instalacijske omarice, služi kot polička za obešanje ključev, poleg tega pa obliskovalca že pri vhodu seznani z estetiko stanovanja in naročnice. 

Razkošen zamolklo moder žamet na zaobljenih tapiciranih hrbtiščih klopi in postelj doda prostoru željeno eleganco, vse skupaj pa še obogatijo skrbno izbrane tkanine v obliki zaves in blazin, ki s svojimi raznolikimi teksturami dodajo prostoru nežen kontrast.   
Nežno oblikovanje, skupaj z ženstvenimi linijami izbranih funkcionalnih kosov, predstavlja kontrast pragmatično zasnovanemu pohištvu in nakazuje estetsko izbiro, ki jasno opredeli identiteto uporabnika prostora – brezčasno Damo.
Avtorji: idea:list studio – Urša Kres, Tina Begović, Urban Pahor (IG + FB)
Naročnik: zasebni
Lokacija: Šiška, Ljubljana
Površina: 62 m2
Leto izvedbe: 2019 

Fotografije: Blaž Gutman

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.