SLIDER





PREJ IN POTEM • DOM MLADEGA PARA NA 28,5 KVADRATNIH METRIH

Kako 28,5 kvadratnih metrov veliko (majhno?) stanovanje prenoviti in preurediti tako, da bo ustrezalo bivanju mladega aktivnega para, ki tu ne le stanuje, spi, kuha, se sprošča, zabava, gosti, temveč pogosto tudi dela. Kako torej na razmeroma majhno kvadraturo zložiti sestavljanko pohištva in elementov, da bo stanovanje prijetno in uporabno za bivanje, obenem pa bo delovalo zračno in "ravno pravšnje"? 

To je bila naloga, ki jo je par zaupal arhitektom studia idea:list. Ti na njuno željo predelnih sten in instalacij niso prestavljali, ker pa kljub temu obstoječa tlorisna razporeditev prostorov in vizualna podoba stanovanja ni bila več primerna zanju, so arhitekti oblikovali "novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen - tako z vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje."
Pred prenovo (fotografije najdete na dnu objave) je bilo stanovanje razdeljeno na kuhinjo in spalnico. Kuhinja je zaradi nefunkcionalne vzdolžne zasnove kuhinjskih površin delovala utesnjeno in v njej ni preostalo veliko prostora še za hladilnik, jedilno mizo s stoli in kavč. Ta je bil postavljen tako, da je oviral tudi izhod na balkon - ta pa je, sploh v manjših stanovanjih v bloku, tako zelo dragocen. 

KUHINJA, JEDILNICA IN DNEVNA SOBA V ENEM
Glavno spremembo je v dnevni prostor prinesla kuhinja v obliki črke L, arhitekti pa so vanj umestili tudi jedilno mizo, knjižni regal in kavč, ki pa se lahko raztegne tudi v dodatno ležišče ali počivalnik za dva, kar omogoča sproščene trenutke ob ogledu naljubših filmov ali nadaljevank na TV zaslonu, ki je skrit na regal. Če par gosti več ljudi, prav pridejo zložljivi stoli - še en trik za manjša stanovanja. 

DELOVNI KOTIČEK V SPALNICI
V spalnici ob postelji najdemo tudi delovni kotiček, ki je dovolj velik za oba. Za vrati je postavljena vgradna garderobna omara, ob njej je komoda, prav tako pa dodatno shranjevalno površino predstavja  velik predal pod posteljo.

VABLJIVA PREDSOBA, KI ZA OMARO SKRIVA MARSIKAJ
Zanemariti ne gre tudi predprostora. Vanj so postavili po meri narejeno omarico za čevlje ter globoko, prostorno vgradno omaro, v katero lahko stanovalca shraniti vrhnja zimska oblačila, obutev, pa tudi druge predmete, ki jih v vsakdanjem življenju potrebujemo, jih pa najraje "skrijemo". Saj veste, o čem govorim, a ne? Zložljivo stojalo za obešanje perila, pa sesalev, čistila, koš za umazano perilo in drugo. Predprostor tako deluje vabljivo in prav nič natrpano. Ostane še kopalnica. To so uspeli transformirati brez večjih posegov, vendar je zdaj v njej prostor tudi za pralni stroj, vanjo pa so umestili tudi večji tuš.
LES, BELA OPEKA IN TEMNA KOVINA
Stanovanje v celoto povezujejo različni vizualni elementi. Kot pravijo arhitekti, je stanovanje "nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega stila", ki ga zaznamujejo predvsem trije materiali: les, bela opeka in temna kovina. Pri odstranjevanju starih talnih oblog so naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki so ga obnovili in duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v kuhinji in kopalnici, ki so videti kot bela opeka. 
"Skrbno izbrani dekor in topli naravni dodatki, kot je na primer sušeno cvetje, dodajo stanovanju piko na i, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila uporabnica stanovanja," še zaključijo arhitekti. 

AVTORJI: idea:list studio; Tina Begović, Urban Pahor, Urša Kres
LOKACIJA: Bežigrad, Ljubljana
FOTO: Blaž Gutman

TLORIS STANOVANJA

STANOVANJE PRED PRENOVO


Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.