SLIDER

galerijski trojček.

Včerajšnji Ta veseli dan kulture sva z M. (spremljevalko in fotografinjo:) odlično izkoristili. Obiskali sva galerijski trojček, ki se razteza v zelo majhnem radiju: MGLC, Moderna in Narodna.

Začeli sva s sprehodom po opustelem Tivoliju do tivolskega gradu, kjer sta trenutno v MGLC na ogled dve razstavi. Tista v prvem nadstropju je posvečena prekmurskemu umetniku Štefanu Galiču, lesorezcu, grafiku, ilustratorju in strastnemu zbiralcu metuljev.

 

{vaša poročevalka med zavzetim preučevanjem lesorezov:}
 
 
V pritličju pa se v majhni sobi nahajajo Mali svetovi Špele Čadež. Čudovito. Dih jemajoče. Ganljivo.  Fotografije niti ne morejo ujeti vseh filigranskih podrobnosti, še manj pa truda, ki ga je Špela vložila v svoje prizore. Čarobnost pa seveda najbolj pride do izraza v končnih izdelkih, v njenih noro dobrih animirankah. DVD z njimi lahko kupite na razstavi za 10€.


S Špelo že tečejo dogovori za Pepermintov intervju. Komaj čakam. :) Vaša domača naloga pa je, da si še pred njim ogledate Male svetove. Kot spremljajoča razstava Animateke bodo v MGLC na ogled še do 31. decembra.

O obisku v Moderni in Narodni galeriji pa naslednjič.


Rada pa bi opozorila tudi na zelo različne politike galerij in sorodnih ustanov glede fotografiranja razstavnih eksponatov. Nekateri fotografiranje strogo prepovedujejo (v Narodni galeriji se moraš predhodno najaviti in pridobiti dovolilnico, pa še to ponavadi dobijo zgolj kompetentni mediji ali strokovnjaki), drugi ga dovoljujejo, a moraš prej podpisati izjavo, da fotografij ne boš uporabljal v komercialne namene (Moderna galerija), seveda se fotografira izključno brez uporabe fleša. Spet tretji pa nimajo jasnih pravil. Tako se nama je v MGLC-ju zgodilo, da nama je gospodična, ki čuva razstavo Štefana Galiča, fotografiranje dovolila, ko pa sva za dovoljenje vprašali v spodnjih prostorih, kjer je razstava Špele Čadež, pa nama 5 ljudi ni znalo jasno povedati, kako in kaj. Dva sta skomignila z rameni, ena je grdo gledala, tretja je rekla, da ne ve in da glede tega niso dobili navodil. Nihče pa ni rekel, ne, ne sme se. Kako lahko nekdo dela v taki instituciji in ne ve, ali je fotografiranje dovoljeno ali ne? V bistvu sva sami videli znak s prečrtanim fotoaparatom, ampak ker sva fotografirali za Pepermint in z namenom promoviranja njihove ustanove in umetosti ter ustvarjalcev nasploh, sva razstavljeno vseeno pofotkali. Je to komercialni namen? Je Pepermint profitna stran? Ne in ne. :) Moj namen je le pokazati, kaj vse se dogaja okoli nas in privabiti kar največ ljubiteljev lepega k ogledu. In s tem sama prav nič ne zaslužim. :)

Stopnišče v MGLC-ju. Duhovito in kritično obenem. Kritika tudi meni? Kaj menite?

3 komentarji

 1. draga pepermintka, povsem razumem tvojo skepso glede fotkanja, bi jo pa lahko razširili...pa ne tu..morda kdaj na 4 oči (delam v kulturni ustanovi). Moje skromno mnjenje je, da če lahko v V&A muzeju (in tako na pamet tudi v ostalih) lahko brez stativa free fotkaš... pri nas je problem le v pravilnikih, ki jih ni ali pa so tako ohlapni in nedorečeni, da je na koncu vse odvisno od dežurnega čuvaja in tvojega lepega nasmeha.

  OdgovoriIzbriši
 2. Politika fotografiranja je zelo spremenljiva reč. V NG sem morala lani podpisat izjavo, pa brez fleša seve, letos pa naj fotkanje sploh ne bi bilo dovoljeno. V Jakopičevem razstavišču ponavadi deklica na šalterju skomigne z rameni, da ne ve in potem reče (zihr je zihr) "raje ne". V večini muzejev in galerij v tujini, kjer sem bila, je fotografiranje prosto dovoljeno (v nekaterih omejitev fleša). Ampak potem se ti lahko kaj hitro zgodi to, da v lovljenju detajlov in dobrih posnetkov, pozabiš v resnici gledat umetnine :-)

  Hvala za zanimivo poročilo.

  OdgovoriIzbriši
 3. Tukajle sem jaz s tabo Karmen: ali gledam ali pa fotkam.
  In nikoli ne bom razumela, zakaj ne bi smel (brez fleša, jasno) fotkat...ker jaz Jakopiča ne bom znala prekopirat, pa če dvesto fotk naredim.

  AMPAK!!! podpisujem peticijo, da gre lahko kolibrijeva kamor koli s fotoaparatom. Ker če prašate mene, je Pepermint boljši in boljši in boljši in ga nujno potrebujem opremljenega s fotkami.

  OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.