SLIDER

INTERVJU: PRIMOŽ ZORKO

Tole je moj najdlje zacahnan intervju! Oziroma intervju, ki sem si ga želela na pepermint spraviti že odkar sem nekega dne na enem od stojal z letaki našla eno super vabilo za vpis v poletno surfersko šolo.  Primoža, ki je bil napisan kot oblikovalec letaka, sem takoj poguglala, naletela pa na Coming soon spletno stran. Eh. In potem sem nekaj mesecev nazaj spet poskusila srečo in našla njegov blog. Si navdušeno ogledala še več njegovih del in mu takoj pisala. Primož, ki sicer študira arhitekturo, je kot oblikovalec samouk leta 2010 s svojim plakatom I AM NOT LABELS zmagal na mednarodnem natečaju Ten images of Ithaca. Plakat SOON IT MIGHT BE TOO LATE s polarnim medvedom, ki joče krvave solze, pa je tako ali tako genialno. emocionalno in sporočilno močno delo, ki opozarja na nezadržne ekološke spremembe. Naj bo dovolj za uvod, preberite intervju in spoznajte Primoža Zorka.
KDO SI IN KAJ POČNEŠ?
Primož Zorko, študent arhitekture, v fazi popolnega preskoka v svet grafike in ilustracije in morda še česa, hobi fotograf, ljubitelj lepega, surferski odvisnik, rekorder v številu obiskov tega bloga, oboževalec tipke cmd (tudi shift mi je ljuba) in amaterski žurer.
KAKO PONAVADI POTEKA TVOJ DAN?
Nekega tipičnega poteka dneva pri meni ni, če že, gre za obdobja, ko zaradi okoliščin dnevi izgledajo podobno, a se zna že naslednji dan zgoditi preskok v novo "obdobje".
Trenutno je, glede na obilico naročil v preteklih tednih in s tem povezanega nočnega dela, moj dan zamaknjen za nekaj ur. Zvečer, oz. ponoči ne morem zaspati in delam, zjutraj pa spim malenkost dlje. 
Morda obredni deli vsakdana so skodelica čaja ali kave v družbi punce, pregled emailov in nekaterih spletnih mest (še posebej rad preverim svoj blog, če sem slučajno objavil kaj novega, pa sem nad ugotovitvijo največkrat razočaran), malo ali več ustvarjanja, vse ostalo pa so že spremenljivke. Tudi razmerja naštetih aktivnosti lahko zelo variirajo, kak dan delam od jutra do jutra, drugič večino časa preživim zunaj.  Edino čaja nikoli ne pijem cel dan.
Fleksibilno torej. Mislim, da bi bilo dobro začeti delati v kakem od oblikovalskih studijev, poleg glavnih razlogov tudi zato, ker bi na taka vprašanja lažje odgovoril, pa še bolj organiziran bi deloval. Pa ne da nisem (ali vsaj rad verjamem, da je tako).
KAKO IN KDAJ SI SE ZAČEL UKVARJATI Z GRAFIČNIM OBLIKOVANJEM, KAJ TE JE POVLEKLO V TA SVET?
Spomnim se, da sem že zgodaj rad risal in nasploh ustvarjal, a si grafičnega oblikovanja, ilustracije, vizualnih komunikacij nisem predstavljal kot možne kariere. Odločil sem se za študij arhitekture, a sem iz leta v leto, predvsem pa po nekaj delovnih izkušnjah v arhitekturnih birojih, prišel do spoznanja, da arhitektura ni tisto pravo. Zato sem se začel počasi, a vztrajno  lotevati grafično oblikovalskih nalog.
Kaj točno me je povleklo v ta svet ne bi vedel, vedno pa sem rad pogledal grafike in ilustracije, streetart, ali zgolj oglas, ki so bili narejeni tako kvalitetno, da so v meni zbudili čustva, zanimanje, navdušen sem bil (in sem) nad izdelki, ki so le z vizualnim outputom prenašali sporočilo učinkoviteje, kot bi ga lahko nekdo z besedami. Isto sem želel tudi sam in ugotovil, da pri procesu ter še posebej ob pogledu na rezultat neznansko uživam.
BI ZNAL OMEJITI/OPISATI SVOJ KREATIVNI SLOG ALI GA ŠE PREIZKUŠAŠ IN IŠČEŠ?
Kar se sloga tiče, bi raje videl, da ga, če že, opredeljujejo in analizirajo drugi (morda bom sicer takrat želel obratno). Ne bi se rad oprijel določenega sloga, saj vsak brief glede na idejo, ki jo želimo z vizualijo sporočiti, narekuje uporabo specifičnega sloga, in pa ker uživam v uporabi različnih/novih medijev, postopkov kreacije, stilov in so zato tudi rezultati lahko povsem različni. Sem v (večni) fazi učenja in eksperimentiranja in verjamem da se bo moj stil, estetika še spreminjala.
LAHKO OPIŠEŠ SVOJ USTVARJALNI PROCES OD NALOGE, PREK IDEJE DO IZVEDBE?
Kreativni proces variira glede na specifičnost naloge, ali delam za naročnika, natečaj ali osebni projekt. V grobem - po prejetem briefu začnem z analizami in brainstormingom in beleženjem prebliskov (slabih in boljših), skodelica kave, morda sprehod ali pogovor s tretjo osebo (nenamišljeno) in nazaj k skicirki, saj se mi, ko "ne razmišljam" največkrat utrnejo najboljše ideje. Potem iz množice idej izberem ali spredem meni (ali stranki) najbolšo. Nato skodelica čaja, zatem pa največkrat list papirja in svinčnik. Nastale krace so potem osnova za digitalno ilustracijo ali del nje. Če ne krace, morda fotografija. Ali samo črke. Odvisno od posameznega projekta. Z barvami se ponavadi ukvarjam na koncu.
KOGA V SVETU OBLIKOVANJA NAJBOLJ OBČUDUJEŠ IN ZAKAJ?
Nimam določene osebe, za katero bi lahko rekel, da jo najbolj občudujem kar se njenega dela tiče. Velikorat večjo pozornost temu, kdo je kaj naredil, posvečam izdelku samemu, zato bi morda lažje naštel ali našteval projekte, ki so me impresionirali, a jih je preveč in se zato ne spomnim niti enega. No, je pa vseeno veliko tudi kreativcev, ki me navdušujejo s konsistenco kvalitete svojega ustvarjanja. Taki so na primer Emil Kozak, Jasper Goodall, James Joyce, The Zonders, Mark Weaver, Gianluca Fallone, Filip Bojović/A3format in drugi, v domačem prostoru za moje pojme odlično delajo Pop-up studio, The Zek Crew in Multipraktik kolektiv, potem Nenad Cizl, David Fartek, Branislav Milošević, Mina Fina in še bi lahko našteval. Dosti je takih. Upam, da se v prihodnosti ponudi priložnost sodelovanja s katerimi od njih.
TVOJE NAJLJUBŠE SPLETNE STRANI?
designboom.com - klasika. Kako neizvirno.
tumblr.com - blogerska platforma, na kateri se v množici blogov nekje skriva tudi moj.
pepermint.si - odkril sem ga šele pred kratkim, povezava pa je že dnevno aktivna med ostalimi bookmarki v brskalniku
photodonuts.com - foto krofki.
ffffound.com - zaradi adiktivne moči te strani, se jo trudim obiskati kar se da malokrat
surfline.com - brez pregleda dogajanja v svetu surfanja in sanjanja o valovih na drugem koncu sveta ne gre.
KAJ ŠE SICER RAD POČENJAŠ V ŽIVLJENJU?
Iz dneva v dan sem bolj zaljubljen v dizajn, ilustracijo, ustvarjanje, tako da bi tudi to lahko označil za neke vrste hobi. Fotografija je druga aktivnost, ki mi krajša čas, še posebej obožujem upravljanje z analognimi fotoaparati zaradi drugačnega pristopa in občutkov, ki jih ponuja ta oblika fotografije. Obožujem trenutek, ko domov prinesem razvit in skeniran film in od vsega pričakovanja in tresočih rok komaj vtaknem CD v režo na laptopu. Da ne omenjam, kako že na ulici med hojo pregledujem negative usmerjene proti soncu, na nevarnosti prometa pa kratkomalo pozabim. Zadnje čase se vračam k izdelavi custom superg, a zaradi obilice drugega dela, zaenkrat v manjši meri, kot bi želel. Potem pa je tu še ena aktivnost, ki je na prvi pogled malo težje združljiva z delom in življenjem v mestu kot je Ljubljana, to je surfanje na valovih, brez česar si prav tako ne predstavljam svojega življenja. Ni ga lepšega kot uživati v moči in lepoti narave v obliki valov, sonca, dežja, sončnih zahodov, toplih krajev itd., če pa k temu dodaš še občutke, ki jih dobiš ob vožnji po valu, je zasvojenost povsem opravičljiva. 
NAČRTI IN ŽELJE ZA PRIHODNOST?
Delati kar imam rad in to delati dobro.
(p.s.:Ter na vprašanja v intervjujih odgovarjati s krajšimi odgovori)

6 komentarjev

 1. hihi, še en, ki ne bo delal v svojem 'fohu'. zdaj imamo lahko počasi že društvo. ;))
  drugače pa krasna dela, topeči medved je pa itak FTW!

  OdgovoriIzbriši
 2. mi je zelo vsec ta stil in ilustracije imajo vsebino. Sem pogledala blog - zanimivo! Naprej Primoz!
  Hvala!

  OdgovoriIzbriši
 3. ha, Primož, js se te prav v živo spomnim kako si enkrat pod trto bentil nad kolegom kako brez veze, da je šel na smer oblikovanje, da arhitektura je to pravo ;) js pa zadaj stiskala jezik med zobmi.
  smer oblik. na našem faksu je res brez veze, ampak me je vseen nasmejalo (na najbolj dober način), ko sem izvedela kaj zdaj počneš :))
  skratka! res odlična dela, definitivno škoda bi te blo za arh. ;) svaka čast pa vse naj naj še naprej!

  OdgovoriIzbriši
 4. @ninalena: kje se lahko vpišem? ;) hvala za FTW
  @Polina: hvala za komplimente :)
  @funchi: navdušen, da si navfušena :)
  @helenarakinzog: haha, si kr predstavljam, ja, bila so leta ko smo stvari videli drugače. Čeprav trditev, da na arhitekturi nima smisla izbrati smer oblikovanje še vedno precej drži. Pa hvala za podporo.

  OdgovoriIzbriši
 5. Da se še js pofočkam. Tut men je všeč tvoj still & keep up the Good Work cause You Doni' Great ! ;)

  OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.