SLIDER





LOFT V NEKDANJI TOVARNI CIGARET V LJUBLJANI


Tobačna. Mesto v malem na prelomu ožjega središča Ljubljane proti Viču je res en hecen becirk. Že vnaprej nas spravlja ob živce, če moramo kaj uredit na upravni enoti, na primer. Ampak potem so tam tudi bolj fine stvari. Poligon, kulturni center Tobačna 001 s Tobačnim muzejem, Marjetica za lačne in ZOO za željne glasbe. In veliko studiev in pisarn, kjer se ustvarjajo dobri projekti, izdelki, rešitve.

FILMSKI LOFTI SREDI TOVARNIŠKEGA KOMPLEKSA
Da pa so tam tudi stanovanja, dolgo nisem vedela. Kompleks stavb nekdanje tovarne tobačnih izdelkov ima tako pestro vsebino, da to ni nič presenetljivega. In stanovanja so prav taka, kot bi jih morda pričakovali od napol industrijskega kompleksa, takšna, kot jih vidimo v kakšnih holivudskih filmih, lofti z velikimi mrežastimi okni, izpostavljenimi cevmi, opečnatimi stenami in drugimi ostalinami zgovorne preteklosti.

CIGARETE V LJUBLJANI IZDELOVALI DO LETA 2004
Zgodovino Tobačne bom povzela po spletni strani Tobačne Ljubljana. V Ljubljani so s proizvodnjo cigar začeli leta 1871. Iz stare rafinerije sladkorja ob Ljubljanici so proizvodnjo že leto zatem preselili v novo zgrajene tovarniške prostore med Tržaško cesto in železniške tire ob Rožni dolini. Prvo cigareto so v Tobačni izdelali leta 1877, pred tem pa so izdelovali cigare in tobak za žvečenje, pipni tobak, nosljanec in podobno.

Leta 1957 je ljubljanska tovarna tobaka začela spajati cigarete s filtrom, na trg pa pride priljubljena cigareta Filter 57. V naslednjih desetletjih Tobačno doleti nekaj združitev in prevzemov, leta 2004 pa v Ljubljani ustavijo proizvodnjo cigaret.
DOMOVANJE ZA KREATIVNE DUŠE
Eno od stanovanj v Tobačni je letos prenovil in preuredil arhitekt Miha. Ustvaril je dinamično domovanje, polno zanimivih podrobnosti in presenetljivih elementov. Med zidove in pod stopnišče je skrita le kopalnica, sicer pa je prostor v celoti odprt. V spodnji etaži so dnevna soba, jedilnica in kuhinja – z najbolj hudo barvito trikotno steno, po stopnicah ob robu pa se povzpnemo na podest, kjer je dovolj prostora za posteljo in domačo pisarno.


Miha je deloma ohranil industrijske elemente, a z veliko beline in živahnih barv ustvaril bivanjski protor, ki ni prav nič tovarniško strog. Glede na bližino mestnega središča in parka Tivoli se zdi lokacija izjemna, predstavljajte pa si, kako kul bo tu avgusta, ko bo v Tobačni spet zazvenel festival Urbano dejanje. Zdaj pa naj končno uredijo še tisto neskončno gradbeno jamo ob robu kompleksa, da soseska še bolj oživi.

5 komentarjev

  1. super zadeva! se morda da dobiti kontakt od arhitekta oz nekoga, ki bi imel vpogled v stanje s stanovanji na tobačni..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jan, se mi prosim oglasiš na mejl katja(a)pepermint.si in ti sporočim kontakt? Hvala. LP Katja

      Izbriši
  2. Živjo!

    Je mogoče dobiti informacijo, kakšna je stenska obloga z motivi trikotnikov v kuhinji? Ravno obnavljamo stanovanje in tole izgleda več kot super!

    Hvala!

    LP
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  3. Me je totalno fasciniralo. In svaka čast arhitektu, ki je iz teh prostorov naredil pravljico, ki bi jo z veseljem živela. Kar mi pa ni jasno, je vprašanje garderobe. Na fotkah je videti samo komodo, kam pa spraviš ostala oblačila!? A je še kakšen prostor, ki je namenjen garderobi? Lp.

    OdgovoriIzbriši
  4. Živjo, Barbara! Stanovanje je trenutno namenjeno bivanju za krajši čas, tako da potrebe po garderobi rešuje komoda in pa predalniki pod posteljo.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.