SLIDER





ZEMLJEVID, ZARADI KATEREGA SE BOSTE ZALJUBILI V LJUBLJANO



Lani je Ljubljana dobila prvo izdajo kvadratnega zemljevida, s katerim se je pred tem lahko pohvalilo okoli 40 evropskih mest. Zemljevid use-it, že na pogled drugačen od vseh, ki jih lahko kupite v knjigarnah, trafikah in letališčih ali dobite v turističnih pisarnah. Sestavijo, spišejo, narišejo in oblikujejo ga namreč mladi ljudje, ki v mestu živijo, delajo, z njim prebivajo in kdaj tudi soustvarjajo njegovo vsebino.


Prvi takšen zemljevid so ustvarili že leta 1971 v Copenhagnu, ko so mlade popotnike z informacijami in namigi o priljubljenih mestnih točkah domačinov obveščali v alternativnem mladinskem centru Huset. Od tod menda tudi ime, saj so tujci Huset izgovarjali kot use-it. Nato so podobne zemljevide naredili še na Norveškem, Nizozemskem in v Belgiji, kako zaželen je takšen format pa se je izkazalo leta 2005 z izdajo zemljevida belgijskega mesta Ghent. Tri leta zatem je tako nastala mednarodna organizacija Use-it Europe, svoje zemljevide pa je dobilo vedno več evropskih mest.




KAKO SVOJE MESTO 'UPORABLJAJO' MLADI LOKALCI
Zemljevidi so prava paša za oči, hkrati pa polni zanimivih in praktičnih informacij, ki bi lahko zanimale mladega (pa ne nujno mladega, prav pride prav vsem, ki želijo določeno mesto spoznavati izven ustaljenih must-see tur) popotnika. No, tudi zimzelene znamenitosti so opisane v zloženki, a na malce drugačen, duhovit način. Tako je tudi z zgodovino mesta, ki je snovalci ljubljanskega zemljevida niso izpustili, ampak dinamično obnovili. Od Argonavtov in Rimljanov do Pankrtov in zelene Ljubljane se tako prebijemo med parimi požirki kave ob Ljubljanici.

KAM NA KAVO, KAM NA BUREK 
Seveda namigov, kam na dobro kavo, v zloženki ne manjka. Prav tako v njej izveste, kje se dobi pivo domačih mikropivovarjev in kje najbolj hrustljav kruh. Pa kje se ob dobrem kosilu posluša tudi dobra glasba in kje lahko ob večerih uživate v koncertih. In po koncertu? Na burek.


MESTNE SENCE, GRAFITI IN POZDRAVI
Še posebej poleti prav pridejo tudi nasveti, kje se lahko razgreti popotniki osvežijo – v senci parkov ali okoliških hribov, na nabrežjih Ljubljanice ali ob točkah s pitno vodo, ki so označene tudi na zemljevidu. Za ljubitelje ulične umetnosti so posebej označeni tudi najbolj znani ljubljanski grafiti, za vse, ki si lomijo jezik s slovenščino, pa je priložen tudi mini slovarček najbolj pogostih besed, kot so živjo, adijo in hvala.

LJUBLJANA KOT KULISA
Prvo izdajo ljubljanskega zemljevida sta oblikovali Nina Urh in Nina Vrhovec, ilustracije letošnjega pa so delo Ajde Fortuna. Povprašala sem jo, kako so nastajale ilustracije, še posebej prelepa naslovnica, ki je po mojem mnenju ena od najlepših podob sodobne Ljubljane.

"Ko smo začeli ustvarjati zemljevid, sem razmišljala, kaj ustvarja Ljubljano, kateri prostorski elementi jo sestavljajo in tudi kako jo doživljam jaz," pravi Ajda, ki je asociacije najprej prenesla na papir, idejo, ki jo je najbolj pritegnila, pa nato preizkusila še v digitalni tehniki in predebatirala z ekipo. "Pred končno ilustracijo je nastalo kar nekaj variant, a ko sem narisala 'kulise', smo se vsi strinjali, da je to to."


LJUBLJANA KOT KULISA
Na naslovnico so umeščeni elementi, ki predstavljajo Ljubljano. "Grad, reka, zelenje, gorsko ozadje, kolo in seveda golob :)," opisuje Ajda. Ljubljano so želeli predstaviti na mladosten in igriv način, zato mestne motive dopolnjujejo ljudje, ki postavljajo kulise in tako ustvarjajo ljubljansko sceno. "Nekoliko gledališko, kot da pripravljajo mesto za predstavo oziroma vaš obisk."

Z naslednjimi besedami Ajda zadane kar v bistvo tovrstnih zemljevidov, ko pravi, da mesta in mestnega utripa ne tvorijo le stavbe in spomeniki. "Ti so le kulise, ki na nek način usmerjajo dogajanje, življenje pa ustvarjajo ljudje. Ljubljančani so tisti, ki nam skuhajo jutranjo kavo, pocingljajo s kolesom ter za nas pripravijo nešteto dogodkov."

In prav ti ljubljanski prebivalci nas spremljajo tudi med branjem notranjih strani zemljevida. Mladenič, ki pod tendo ob skodelici kave in pridnem psičku bere časopis, branjevec na tržnici, lepotica v čolnu pod vrbami žalujkami ...


Ajda meni, da se je predvsem težko odločiti, kako prikazati svoje mesto in izmed vseh idej in elementov izbrati tiste, ki ga bodo čim bolje predstavili novemu obiskovalcu ali pa koga celo privabile v Ljubljano. 

NA PAPIRJU IN NA ZASLONU
Ker je zemljevid krasen vodič za malce drugačen sprehod skozi mesto tudi za tiste, ki ga morda dobro poznamo, le poiščite svoj izvod. Med drugim ga najdete v Škucu, od koder Ivana (hvala za vsa pojasnila!) z ekipo tudi vodi projekt. Še ena super zadeva: zemljevid obstaja tudi v obliki res lepe in uporabne aplikacije

Ps. Pred kratkim je izšel tudi prvi Use-it zemljevid Maribora. Tudi tega predstavim v naslednjih dneh.

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.