SLIDER





KER NI NAŠLA POPOLNIH ČEVELJCEV, SI JIH JE IZDELALA SAMA

Miriam Muha - MIMI je vsestranska kreativka, ki me dobesedno vsak teden navduši s kakšno novo noro idejo in seveda izvedbo. Celjska arhitektka, oblikovalka nakita, dodatkov za dom in tudi modna oblikovalka se je pred kratkim lotila tudi izdelave čeveljcev, ki so tako drugačni, da jim enostavno moram nameniti objavo. 

Ideja za prve espadrile je prišla povsem spontano, pravi Mimi. Brskala je po FB, Instagramu in Pinterestu (hm, zveni kot moj najljubši hobi:), vse je bilo preplavljeno s trendom letošnjega poletja - ali lanskega poletja ali vseh poletij v sedemdesetih - espadrilami. 

TUHTALA IN KOLEBALA, NATO PA ZAGLEDALA KUP USNJA V KOTU ...
"Pa me je mikal nakup, a nisem vedela, katere in kakšne naj izberem. Pa barva. Vse premalo osebno zame," opisuje, kako je ob vsem tuhtanju in kolebanju, pa tudi ob dejstvu, da je medtem minilo že pol poletja, zagledala kup usnja v kotu. "Mat sivo usnje v barvi čistega betona mi je bilo še posebej všeč. Ni črna, ki jo nosim po dolgem in počez in je že malo preveč predvidljiva, ni ultra pisana in paše k vsem barvam." Odločitev je padla - espadrile bo izdelala kar sama.

Na spletu je kupila podplate iz vrvi in pobrskala za osnovnim krojem za zgornji del, prilagojen izbrani številki stopala. "Ker se tudi tu nisem zadovoljila z osnovnim izgledom espadrile, sem jim morala dodati svoj MIMI pečat."


"NA STOPALO IN HOP, V SVET!"
Miriam si je pred časom postavila izziv, da iz čim manj materiala izdela nekaj lepega in opaznega. Tako so nastale ogrlice Roža, pri katerih je uporabila samo usnje in elastično vrvico. Čeprav je motiv cvetov že stalnica njenega nakita, je tokrat cvetove še bolj stilizirala in povečala. In ker so se ji zdeli dovolj grafični in opazni, jih je prenesla še na espadrile. "Veliko rezanja, strateškega luknjanja in ročnega šivanja ... in evo jih! Na stopalo in hop, v svet! Enim se zdijo kot krilca, drugim kot rože. A lahko omenim, da so kot puterček na nogah?"

JUTA + USNJE + NAJLONSKA VRVICA
Čeveljci so namreč izdelani iz podplata, ki ga sestavljata guma in juta, usnja in najlonske vrvice. Mimi pravi, da juta ravno prav masira stopalo, usnje pa pa ravno prav objame. Espadrile pa niso njen prvi stik z oblikovanjem dodatkov za na nožice. Usnjene resice so jo že pred časom navdušile, da je izdelala usnjen okrasek, ki ga na čevlje privežemo z vezalkami in tako obuvalu nadenemo povsem novo podobo. A Mimi ne bi bila Mimi, če ne bi tudi pri projektu espadrile iskala in našla še nekaj novega. In se je lotila sandalov.
A video posted by Miriam Mimi (@mimiandmimi) on

IN TAKO SO NASTALI ŠE SANDALI 
"Vzela sem podplat, sivo usnje in papir, si izmerila nart in peto, odmerila debelino traku. Vedela sem, da želim resice in da mora biti vrvica nujno večkrat ovita okoli gležnja ... spet veliko rezanja, šivanja, luknjanja in uspeli so tudi sandali!"

Kako nalezljivo navdušujoče zveni opisovanje ustvarjalnega procesa, kajne? Če ti niso všeč nobeni sandali v trgovinah, si jih izdelaš sam. Tako preprosto je to v Mimijinem svetu. In zdaj, ko se po asfaltu in mestnih ulicah že sprehajata dva različna modela njenih obuval, se Mimi zdi, da je možnosti nešteto. 

MOŽNOSTI JE NEŠTETO
"Lahko bi imela vsak teden nove in drugačne," pravi. "Veseli me, da je mogoče izdelati unikate, ki so ročno delo, da lahko improviziramo in izdelam tudi sandale ali espadrile po željah drugih."

Nenazadnje pa jo veseli to, da lahko iz želje in ugibanja "ali lahko naredim?" nastane prav fleten rezultat. 

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.