SLIDER





SINJE STANOVANJE V 13. NADSTROPJU SITULE • MED ALPAMI, MESTOM IN NEBOM










228 STANOVANJ, 228 SVETOV
Situla je zagotovo ena od najbolj razvpitih ljubljanskih novogradenj zadnjih let. Na prvi pogled uniformirana, toga, masivna zgradba, ki po barvi spominja na zarjavele tračnice bližnjih železniških prog.

Stanovanjsko-poslovni objekt je za premičnimi luknjičastimi fasadnimi paneli pravi Babilon različnih bivanjskih slogov in zgovoren prikaz tega, kako lahko vsaka od 228 stanovanjskih enot, sicer različnih tipov in kvadratur, a s podobnimi izhodišči, postane svet zase. Za nekoga dom, za drugega prehodno stanovanje, za tretjega investicija, za četrtega počitniška postojanka. 
OH, TA SVETLOBA!
Od vseh stanovanj v Situli, ki sem jih zasledila v medijih ali med brskanjem po nepremičninskih portalih in Airbnbju, mi je to stanovanje, ko gre za vzdušje in opremo, daleč najbolj všeč. 

Stanovanje s fotografij stoji v kotu 13. nadstropja osrednjega stolpa, ki sicer seže 73 metrov v višino (kar je, mimogrede, višje od Grajskega griča). Navdušilo me je s sodobnim minimalizmom, ki pa je zaradi premišljenega izbora materialov daleč od skopega in hladnega. In oh, ta svetloba!

NARAVNI MATERIALI ZA PRIJETNO VZDUŠJE
A pri opremljanju lastnica pravzaprav ni imela posebne strategije. "Na kar sem bila najbolj pozorna," pravi, "je bilo to, da bo stanovanje opremljeno kakovostno." Poudariti je želela moderno zasnovo Situle in seveda razgled, ter z naravnimi materiali ustvariti prijetno vzdušje.

ALPE, NEBO, MESTO
Moderno zunanjost stavbe je v notranjost prenesla z uporabo temnih barv – sive, črne in rjave. "Obenem sem dodala nekaj svetlejših elementov, na primer kavč v dnevni sobi in svetle light-blocking zavese v spalnici, ki prostor povezujejo z razgledom: Alpe, nebo, mesto."

Zunanjost in notranjost povezuje tudi stena v kuhinji, ki jo krasi betonski premaz, premičnim zunanjim panelom pa idejno sledi tudi premična lesena miza iz masivnega oreha, ki s stoli in kuhinjskimi omaricami poskrbi za prijeten občutek in odprtemu prostoru daje toplino. 

RDEČA NIT STANOVANJA = LES
"Pravzaprav je bil ravno les tisti, ki sem ga izbrala kot neko rdečo nit stanovanja, in se v podobnem videzu pojavlja v vseh prostorih: miza in obešalnik v predpostoru, omara v kopalnici, vgradna omara v spalnici, miza pod televizorjem in kot rečeno jedilna miza ter stoli," opisuje lastnica stanovanja, ki ima nekaj več kot 90 kvadratnih metrov površine.
STANOVANJE, OBDANO S STEKLOM IN LESOM
Kuhinja in dnevna soba sta del odprtega prostora, z dveh strani obdanega s steklom. Miza v kuhinji tako deluje kot nekakšen podaljšek kuhinjskih elementov oziroma kot šank, primeren za druženje ali delo za računalnikom. 

Tako se ohranja prostornost in enotnost, saj bi na primer s postavitvijo klasične jedilne mize med kuhinjo in dnevno sobo prostora omejili in ločili. K tej enotnosti pripomorejo tudi enobarvni, minimalistični kuhinjski elementi v temno sivem odtenku.

Ko s sedežne garniture opazujemo kuhinjski del, tega tako sploh ne zaznamo kot tipično kuhinjo. Da bi zakrila ta "kuhinjski videz", je lastnica izbrala tudi korito in pipo v temni barvi, da se skoraj zlije z barvo elementov.

SPALNICA, KI SPOMINJA NA HOTELSKO SOBO
Spalnica in kopalnica sledita umirjenosti bivanjskega dela stanovanja. Veliko lesa, nekaj zlatih detajlov v obliki luči, ki lepo pristojijo sivim in modrim odtenkom posteljnine. Spalnica s svojim asketskim udobjem spominja na hotelsko sobo, za nekaj osebnosti pa poskrbijo blazine in grafike, zložene kar na tla. 
KO PADE NOČ ...
Pravzaprav v tem domu ni nič kričečega, nič odvečnega, vse se povezuje v elegantno, umirjeno, a prav nič dolgočasno sodobno domovanje.

Ki pa prav poseben čar dobi, ko nad mesto pade noč. Takrat razgled iz 13. nadstropja spominja na razglede v katerikoli svetovni metropoli: luči mesta in prometa pod teboj, nad tabo pa utripajoči koridorji letal in vesolje.

FOTOGRAFIJE: Suzan Gabrijan 

13 komentarjev

  1. zdravo!
    zelo lepo opremljeno stanovanje in dobro napisan članek.
    zanima me, ali mogoče veste proizvajalca postelje oz. kje je bila kupljena. hvala lepa za odgovor,
    ela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ela, hej! Tule najdeš info o postelji:
      https://shop.interio.at/collections/betten/products/nenny-stoffbett?variant=20050934981
      Katja

      Izbriši
  2. Zdravo, mene pa zanima od katerega prpizvajalca so luči v spalnici.
    Hvala in lp,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maja, živjo! Link do luči: http://www.flat.si/en/furniture-and-lighting/lighting/eclipse-floor-lamp Lp Katja

      Izbriši
  3. Zelo lepo opremljeno stanovanje. Les mu da toplino. Smem izvedeti, kje je bil kupljen kavč ali proizvajalca? Hvala za odgovor! Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sedežna garnitura in fotelj sta od tule: http://www.innovationliving.com

      Izbriši
    2. Pozdravljeni, za sedežne garniture Innovation Living imamo že nekaj časa zastopništvo. Za več informacij pišite na mail info@domambient.si
      Domen

      Izbriši
  4. Živjo! Lahko napišete še za kuhinjo in omaro v spalnici? Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zelo lepa ureditev. Kdo pa je avtor interierja? Vidi se, da je to delo profesionalca :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zivjo,
    zelo lepo urejeno stanovanje. Ali lahko izvem, kje so kupljene zavese v spalnici ?
    Hvala,

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.