SLIDER





MLADA OBLIKOVALKA, KI V STIKU Z IKONAMI PIŠE SVOJO MODNO ZGODBO


Zaljubljena je v London. Tam trenutno živi in dela. Vsak dan je v stiku z delom oblikovalske ikone Lare Bohinc. Od blizu je imela priložnost spremljati še eno veliko ime slovenskega oblikovanja, Almiro Sadar, ki jo je vzela pod svoje mentorsko okrilje. Bila je tudi del oblikovalske ekipe svetovne oblikovalko-tehnološke uspešnice, obeska Bellabeat Leaf.


A vzporedno URŠKA HVALICA piše povsem drugo zgodbo. Svojo in samosvojo. Z nenavadnim, minimalističnim, obenem pa razkošnim nakitom iz tekstila počasi, a vztrajno leze pod kožo (oziroma na kožo in obleko) domačih in tujih navdušenk nad domišljenimi, drugačnimi modnimi izdelki.

Urška Hvalica in eden od njenih prvih insektov - krilatih brošk.
OD OTROŠKEGA USTVARJANJA DO ARHITEKTURE IN NAZAJ K OBLIKOVANJU
Kljub temu, da jo je mama že v otroštvu naučila vseh mogočih ročnih spretnosti in tradicionalnih tehnik – od kvačkanja, pletenja, šivanja, vozlanja, pa do makrameja – je bila njena prva izbira študij arhitekture. "Pri arhitekturi mi je všeč njena mogočnost in dimenzija, vpliv na človeka, ustvarjanje okolice in bivalnega okolja v vseh merilih," razloži Urška, ki je letos zaključila magistrski študij, ob študiju na Fakulteti za arhitekturo pa se je vzporedno vpisala še na Oblikovanje tekstilij in oblačil. 

Tudi zato, ker jo pri oblikovanju privlači hitrost od ideje do realizacije. "Zelo hitro lahko osmisliš in realiziraš svojo idejo, kar pa pri arhitekturi precej dolgo traja." Tako je v prvem letniku študija na NTF začela raziskovati in ustvarjati nakit iz tekstila, tekstilnim materialom pa ostala zvesta vse do danes. "Všeč mi je njegova lahkost, nosljivost in različne forme, ki jih omogoča," opisuje tekstil in možnosti, ki jih prinaša ustvarjanje z njim.
Insekti, kačji pastirji iz letošnje kolekcije.
INSEKTI - PREPROSTE, SODOBNE, ELEGANTNE ŽIVALICE
Njena morda najbolj prepoznavna linija so Insekti, tanke krilate strukture, povezane z enim samim vozlom. "Prvi insekt je nastal na podlagi majhne skice v moji skicirki. Vedno so me fascinirale preproste linije in skice, narisanje z eno potezo," oblikovalka opiše, kako je nastala broška insekt, "preprosta, sodobna in elegantna živalica".

Tej liniji je dodajala nove, a ne le brošk, tudi ogrlic. Pri teh uporablja še več različnih tehnike pletenja, vozlanja in makrameja, v zadnjih letih so tako nastale linije ogrlic The very first oneThe one with knots, The big one in nazadnje letošnja kolekcija ogrlic iz tekstila The one with the fringes. Resice so dobili tudi kačji pastirji. 
Ogrlice iz letošnje kolekcije The one with the fringes.
TRADICIONALNE TEHNIKE + SODOBNE FORME
"Veliko sem že razmišljala o uporabi drugih materialov, vendar vsak material zahteva poglobljeno znanje in določene postopke," pravi oblikovalka. Tako jo v londonskem studiu Lare Bohinc navdihuje nakit iz žlahtnih kovin, pri Bellabeatu pa so v obesku Leaf združili kovino in les.

Kljub stiku z novimi tehnikami in vrhunskimi tehnologijami pa vse njene dozdajšnje kolekcije izvirajo iz tradicionalnih ročnih tehnik, ki se jih je naučila v otroštvu. Na fakulteti se je poglobila še v teorijo in razširila znanje o tradicionalnih postopkih oblikovanja tekstilij. Pri oblikovanju nakita pridobljena znanja nadgrajuje in posodablja, da doseže nove, sodobne forme. 

Linija The one with the fringes. Tudi v temno modri in črni barvi.
NA POTI IN V MESTU SKICIRA, DOMA PREIZKUŠA NOVE IDEJE
"Ko sem doma, preizkušam, vozlam, pletem … Na poti in v mestu pa skiciram in beležim nove ideje." London ji je v navdih. "Vsak delček mesta je super inspirativen in mesto ogromno ponuja. Vedno se toliko dogaja, da je kar težko slediti. Edina slaba lastnost je, da čas tukaj teče čisto prehitro."


Ko jo vprašam, ali se v prihodnje bolj vidi v polju arhitekture ali oblikovanja, Urška odgovori, da je v oblikovanju. "Za naprej pa še nič ne načrtujem … življenje je polno presenečenj."


Foto: Urška Hvalica in njen osebni arhiv

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.