SLIDER

intervju: Matjaž Tančič

Ta-daaam! Pepermintov vprašalnik prvič v zgodovini izpolnjuje predstavnik moškega spola. Za to premiero sem po nekaj namigih in niti slučajno ne po naključju izbrala Matjaža Tančiča, mladega fotografa, ki svoje znanje izpopolnjuje na samem London College of Fashion. Njegove fotografije so pure fantasy, noro dobre so, saj boste videli... Tako da res ne preseneča dejstvo, da se je uvrstil med finaliste za Google Photography Price, in to med več kot 3500 prijavljenimi. Fijuu. To pa še ni vse, finalisti so razstavljali tudi v renomirani galeriji Saatchi. Sami superlativi, torej. Matjaž piše tudi zelo zanimiv blog, v katerem lahko izveste več o njegovih vsakodnevnih dogodivščinah v Londonu, po svetu in doma. Ne smem pa pozabiti še na en Matjažev projekt ~ First Finger ~ poročno fotografijo na malce drugačen način. Krasno. Nekaj malega o sebi in svojih načrtih razkriva v spodnjem intervjuju. Uživajte!

Kdo si + kaj počneš?
Matjaž Tančič, fotograf &študent zadnjega letnika modne fotografije na London College of Fashion.
Trenutno si razbijam glavo z razvijanjem ideje za zaključni projekt in iščem zanimivo tematiko za dizertacijo. Nago telo? Golo telo? Fetišizem? Voyarizem.... Nek nov pogled na te že precej obdelane tematike v akademski sferi...

Kako ponavadi poteka tvoj dan?
Zjutraj na budilki cca 2x pritnisnem na snooze, vstanem, si naredim pravi angleški čaj (sicer nabran na kitajskem in kupljen v bangladeški trgovini), sledi obvezno preverjanje emaila/ facebooka, preletim kar je novih zanimivih blogovskih zapisov, potem paaa.... Well, včasih na faks, včasih foto shooting, spet drugič sledi celodnevni editing fotografij, ogled kake zanimive razstave/ dogodka, ki jih v Londonu ne manjka, branje knjig za faks, dogovarjanje/pregovarjanje za photoshootinge, študentsko/gurmansko kuhanje kosila, poleti sledi kaka ura kajakiranja, pozimi kak film več, ne vem.... Najbolje je, da si preberete kak moj blogovski zapis, kjer bo dosti boljše prikazan moj vsakdan...
Kako si zašel v fotografske vode in na kakšen način je fotografija spremenila tvoj vsakdan?
Hmm, pravo zgodbo sem po uspehu na Googlovem natečaju povedal že parkrat, zato lahko mogoče tvojim bralcem povem kako drugo, bolj zanimivo? ;) Ne?... Ok ok.. Torej... Ne vem, od vedno me je privlačila aura tiste kovinske zadeve v rjavem usnjenem etuiju, katerega smo s seboj nosili na družinske izlete in težil sem toliko časa dokler mi oči ni dal fotoaparata, da sem lahko slikal sestro in mami pred neko cvetličano na Švedskem... In tisti škljoc takrat me je tako prevzel, da sem že na naslednjem dopustu prihranke raje kot za sladkarije zapravil za 2 Kodakova fotiča za enkratno uporabo. Potem sem dobil svoj lasten čisto pravi fotoaparat, pa še enega kasneje, potem so pa spet začeli kopneti lastni prihranki in to se redno dogaja še dandanes... Začaran fotografski krog.
Hmm, na kakšen način je fotografija spremenila moj vsakdan...? Pravzaprav ga je povsem spremenila. Če ne drugega cel čas fotografiraš v mislih... Uff, lej te sence na stavbi... Joj, pa tista gospa v pisanih oblačilih in malim psičkom v palerini v naročju, pa... Fotografija je postala del mene in jaz del nje...Pa naj to so še tako zlajnano sliši... Moram pa reči, da ni bolšjega, kot delati to kar te v življenu najbolj veseli, saj ti zagona nikoli ne zmanjka.

Kako bi opisal svoj stil fotografiranja oz. kaj je značilno za tvoje fotografije? Kakšno opremo uporabljaš pri svojem delu?
Uff, po mojem je najtežje opisati prav lasten stil...Lahko bi pa rekel, da imam rad močne barve, kontraste, zanimive lokacije, zanimive ljudi, eksperimentiranje na različnih področjih... Pri svojem delu uporabljam digitalen, zrcalnorefleksni fotoaparat. Ta fotoaparat je trenutno najboljša izbira saj se lahko lotim tako modne fotografije kot tudi fotoreportaž. V prihodnjosti pa se ne bi branil kakega digitalnega Hasselblad, katerega cena je podobna ceni garsonjere v Sloveniji... :)
Kakšno je tvoje vodilo pri delu? Kaj želiš s svojo fotografijo doseči, sporočiti?
Hmm, sem bi verjetno sodila kaka modra misel in filozofija...AMPAK...Glavni namen modne fotografije je prodajanje oblačil, ustvarjanje vzdušja, branda... Če pa že delam to, pa poskušam to delati na čim bolj inovativen in zanimiv način. Mislim, da je trg že prenasičen fotografij lepih deklet v spodnjem perilu ležečih na zofi, lepih deklet umazanih od šmira pozirajočih v neki tovarni, lepih deklet pred športnim avtomobilom... Toliko je nekih tehnik, lokacij, konceptov, zato res ne razumem zakaj vidimo toliko podobnih motivov...
In kaj še drugače rad počneš?
No to je pa lažje vprašanje... Verjetno so glavna strast potovanja... Azija, Rusija, Mehika, Kuba, Guatemala, Balkan, Bližnji Vzhod... Povsod sem spoznal najbolj neverjetne ljudi, se smejal, jokal, doživel nenavadne stvari... skratka potovanja te ohranjajo živega in so nenehna inspiracija za nadaljne delo.... Pa glasba, koncerti, ples, plezanje, včasih potapljanje, kajakiranje, vožnja z mojim Ciaotom....
Tvoja najljubša spletna mesta?
Hmm...
Načrti in želje za prihodnost?
Letos imam namen dokončati fakulteto... Preživeti še eno vroče, delovno poletje v Slovenij. Potem sledi daljše potovanje po Južni Ameriki, preden se vrnem v London še bolj intenzivno iskati nove izkušnje in delo... Po Londonu pa sledi kako bolj toplo in umirjeno mesto... Barcelona, Bangkok...?

Matjaž, hvala za sodelovanje, veliko dela ti želim (in dobrih rezultatov, seveda:) in naj se uspehi vrstijo še naprej!

11 komentarjev

 1. uuu, kongrats za prvi fantovski intervju!
  jaz sem čist navdušena nad matjaževim delom in vesela sem, da je na intervjuju predstavljena tudi fotka iz shootinga na planinskem polju (saj se prav spomnim!?!?), ker s temi fotkami sem bila prepričana&očarana!

  OdgovoriIzbriši
 2. Matjaž, tvoje fotke gate trgajo! Moj globok poklon. In obilo navdiha in užitka pri ustvarjanju te čarovnije še naprej. Želim ti uspešen zaključek študija, da najdeš super zaposlitev v Londonu, vse Bankoke, Barcelone tega sveta, samo, da nas boš še naprej razvajal s svojimi fotkami.

  OdgovoriIzbriši
 3. Krasna predstavitev!
  Kolibrč'k tole je pa zate (če še ne pozbaš)http://lovelyclusters.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 4. matilda, poznam, sem tudi že predstavila na pepermintu.

  http://p-e-p-e-r-m-i-n-t.blogspot.com/2009/10/p-o-u-s-t-r-c-k-i.html

  hvala vseeno, se priporočam za luštne linke še naprej... :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Waw, Katja super. o Matjažu sem hotela izvedet še kaj več in tale intervju je prefect. Hvala.

  OdgovoriIzbriši
 6. Hih, pouštrčke sem preskočila!
  In težka bo, da ti kdo da še kakšen nov link, ko pa delaš doktorsko iz luštnih blogov!!! :-)

  OdgovoriIzbriši
 7. Dekleta fuuuull hvala vsem za lepo podporo! :)

  OdgovoriIzbriši
 8. OOO, bivši sodelavec! ;) Ja, svoje delo obvlada :)))

  OdgovoriIzbriši
 9. jaz sem tudi fenica :) vsakič, ko se pisava imena bloga v readerju odebeli, vem, da me čaka zanimivo branje, kam je Matjaž prišel, kaj je videl in kaj je fotkal

  OdgovoriIzbriši
 10. Waaau! To je vse kar lahko rečem :)

  OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.