SLIDER

GORSKO ZAVETJE Z RAZGLEDOM NA SEVERNO STENO TRIGLAVA


Na Jezerih v osrčju Julijskih Alp, od koder pogled sega proti spoštovanje zbujajoči severni steni Triglava, od zadnjih septembrskih dni stoji nov bivak. Gre za rekonstrukcijo bivaka, ki so ga na tem mestu po načrtih Karla Koreninija postavili pred osmimi desetletji, leta 1936. Planincem nudi zavetje  2118 metrov visoko nad dolino Vrata. 

Novico o postavitvi bivaka sem skupaj s čudovitimi fotografijami prebrala na blogu Anžeta Čokla, ki je v objavi podrobno opisal zgodbo preprostega, a funkcionalnega bivaka II. na Jezerih. Pravi, da stoji na najlepši lokaciji v Triglavskem narodnem parku. Za zdaj si lahko le predstavljam, kako čarobno bi mora biti tam gori dočakati svit.

Prvotni bivak so na tem mestu postavili Skalaši, to so bili starojeseniški alpinisti. Na polico, podprto s kamenjem, so material za izgradnjo bivaka znosili na hrbtih. Lani so bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem odpeljali v dolino, kjer si ga lahko ogledate v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. 

Leto dni naslednik bivaka na Jezerih spet stoji. Po prvotnih načrtih ga je zasnoval Darko Bernik, ki je skupaj z Rokom Feldinom poskrbel tudi za statiko in konstrukcijo objekta. Bivak lahko nudi zavetje šestim planincem, v njem so skupna ležišča, klop, zložljiva miza, skladišče, pa tudi dvojni USB priključek za polnjenje mobilnih telefonov. Novost, ki sodobno različico bivaka (pa tudi sodobne planince) loči od tistega ter tistih izpred desetletij. 

Kljub nekaterim izboljšavam in novitetam pa večina tehničnih rešitev pa ostaja enaka prvotnim. Kot je povedal konstrukter novega bivaka Darko Bernik, so se v občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, učili od prednikov. 

Več informacij, fotografij in tudi video lahko najdete na Anžetovi spletni strani. Sodelujoči posamezniki in podjetja so pri projektu sodelovali prostovoljno ali z donacijami. 
ARHITEKTURA Darko Bernik - na osnovi prvotnega načrta bivaka iz leta 1936, ki ga je zasnoval Karel Korenini. STATIKA IN KONSTRUKCIJA Rok Feldin in Darko Bernik INŽENIRING IN SVETOVANJE Darko Bernik, Mirko Klinar, Anže Čokl, Maja Perko, Raf Kolbl, Rajko Tušek KRITINA IN FASADA Impol ZASTEKLITEV Reflex  GLAVNI IZVAJALCI Darko Bernik, Mirko Klinar - izvajalca "kovinskega" dela; 
Maja Perko in Raf Kolbl – izvajalca "lesenega" dela; Rajko Tušek – pomagal pri kovinskem in lesenem delu;
sodelovali so tudi Aleksandra Božnar, Metod Smolej, Majda Reberšak, Božo Družijanič, Marko Štojs, Miha Rakar, Miha Novak HELIKOPTERSKI PREVOZ Posadka helikopterja Slovenske vojske in Planinska zveza Slovenije
FOTOGRAFIJE IN VIDEO Anže Čokl

ZAHVALA Bivak so s pomočjo donatorjev KOV, Impol, Sij Acroni, Društvo gorske reševalne službe Jesenice, Reflex, Elektro Gorenjska, Enos, PIN+, WURTH, Merkur trgovina, Tavči Tatoo, Tapro Grosist, Prevozi Zorko, Planinska zveza Slovenije in Anžeta Čokla  s pomočjo pilotov Slovenske vojske izdelali ter prepeljali člani Alpinističnega odseka Jesenice.

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.