SLIDER





MINI PEPERMINTOV VODNIK • KRANJ

Kranj mi je kar pri srcu. Še posebej mi je bil všeč na prvo septembrsko sobotno dopoldne, ko sem se tja odpravila na kavo. In potep. O Kranju ne vem veliko, saj sem doma z Notranjske, zato mojega mini vodnika ne jemljite preresno, saj ni popoln. Je pa pepermintast. Začnimo ga z besedami, ki so zapisane ob zemljevidu nasproti kranjske knjižnice.

Vstopite v Stari Kranj. Mesto na skali, v objemu reke Save in Kokre. Regijsko središče in zgodovinsko mesto pod Alpami, ki v objemu visokogorskih očakov vabi s čudovitimi razgledi na zeleno okolico. Mestno središče skozi vse leto utripa v ritmu številnih dogodkov. Sveža ustvarjalnost kipi s stranskih ulic. Na vašo očaranost čakajo mestne znamenitosti. Gostoljubno vas pričakujejo trgovci z ekološko in lokalno pridelano hrano, rokodelskimi in umetniškimi izdelki ... 

In prav res je tako. Sobotno jutro je najbolj živahno na tržnici, potem pa se počasi zapolnijo še kavarne in terase pred njimi. Tam globoko spodaj - zame je sprehod čez tisti visoki most ali pogled čez rob vodnega stolpa pravi adrenalinski podvig - v kanjonih žuborita reki, gore pa se zdijo čisto blizu. Gorenjska.


LAYERJEVA HIŠA
Na prvo kavo sem šla v Layerjevo hišo, kjer sem ujela tudi razstavo Thank you for the flowers. Na dvorišču je res lepa terasa, kjer sem prelistala tudi časopis Utrip Kranja (zdaj je na voljo že jesenska edicija) s celim kupom finih vsebin in informacij o dogajanju v gorenjski prestolnici. S terase je lep razgled na bližnji stolp Škrlovec, nasploh pa se v tej hiši res veliko dogaja in je polna zanimivih kotičkov. In grafitov. 

GRAD KHISLSTEIN
V bližini je grad Khislstein, kjer domuje Gorenjski muzej. Sprehodila sem se po vrtu in letnem gledališču, tam pa je tudi lična, mirna kavarna. Poleti mora biti tam zares lepo. Najprej v kavarno na en gintonic, potem pa čez vrt na predstavo/ koncert pod zvezdami.  
MITNIČARSKA HIŠA
Ena od najlepših kranjskih hiš je Mitničarska hiša, zgrajena leta 1527, ki zaradi svoje poslikane fasade in detajlov zares posebna. "Najpomembnejši likovni elementi stavbe, ki je bila v poznejših obdobjih večkrat predelana, so bogata bordura v tehniki zgrafita v nadstropju pročelja stavbe in kakovosten kovinski izvesek s kranjskim grbom," temu bolj strokovno pravijo na spletni strani mesta.

MESTNA KNJIŽNICA 
Če bi bila iz Kranja, bi najbrž v čitalnici mestne knjižnice preživela marsikateri študijski dan. Velike steklene površine in fasada, popisana s Prešernovo Gloso, v kombinaciji z odprtim marmornatim stopniščem ustvarjajo enega lepših domovanj knjig Sloveniji. Knjižnica je sicer del Globusa, zgradbe, ki jo je zasnoval arhitekt Edo Ravnikar. Tam sem si ogledala tudi razstavo ilustracij Suzi Bricelj. Iiii, prelepe ilustracije. 

KRANJSKE PRODAJALNE
V starem delu Kranja je veliko trgovinic z zanimivo ponudbo. Od modnih pa do živilskih. Ena od takih je Hiša domačih testenin Kralj nudeljcev, kjer pred očmi radovednih mimoidočih in kupcev testenine izdeluje gospod Igor. Res posebna prodajalna, vredna postanka in nakupa. Nedaleč stran je trgovina Krajček, prodajalna s pretežno domačimi, lokalno pridelanimi izdelki in sestavinami. Tafino malinovo tortico pa sem jedla v kavarni Brioni

V delikatesi Figa imajo široko ponudbo finih sirov, vin, mesnin in drugih dobrot. Malce višje proti avtobusni postaji pa sem našla še ekološko trgovino Eko Škrnicl, kjer je na policah zdrava hrana in tudi ekološki izdelki za nego telesa. Če pa bi radi pobrskali med izdelki domačih oblikovalcev, se ustavite v Hiši na koncu tunela ali v Layerjevi hiši

PREŠERNOVO GLEDALIŠČE
Kulturno ponudbo Kranja bogati Prešernovo gledališče, ki stoji ob cerkvi sv. Kancijana. Zgradba je doživela kar nekaj dozidav in sprememb, prste pa je imel zraven tudi Plečnik. Ta je sicer v Kranju pustil pečat tudi z arkadami in vodnjakom malo globlje v starem delu mesta. Na trgu med cerkvijo in gledališčem stoji Prešernov kip, zanimiva pa je zgodba (na Wikipediji sem jo našla, ha), da so zaradi velikosti kipa ob njem kmalu zasadili drevo, da bi ga tako optično zmanjšali. 

PREŠERNOV GAJ
Ko smo že pri Prešernu. V srednji šoli sem nekje prebrala nekaj o Prešernovem gaju, zato sem se namenila tja. Bila sem edina sprehajalka v sicer lepem parku, kjer med spomeniki in grobnicami rastejo visoke breze. Včasih je bilo tu namreč pokopališče, ki pa so ga leta 1951 po načrtih Marjana Šorlija in Ruške Ogorevc preuredili v spominski park. 

BOTANIČNI VRT
Čisto zraven Prešernovega gaja je kranjski botanični vrt. Pravzaprav gre za vrt Hortikulturnega društva. In ta del Kranja je v hipu postal moj najlepši spomin tistega dne. Mislila sem namreč, da bo vrt zaprt, pa sem zagledala odprta vrata in gospoda z grabljami. Pa sem kar vstopila in bila zelo dobrodošla. Gospod Franc mi je prijazno razkazal vrt in povedal veliko zanimivega o rastlinah ter zgodovini botaničnega parka v malem. Vsem toplo priporočam obisk!

KRANJSKE ULICE

Zavite in ozke kranjske uličice in hišni pragi so me presenetile s številnimi kovanimi detajli. In grafiti. Lepimi in tistimi, uperjenimi v vse sorte ljudi. Ti mi niso bili prav nič všeč, ampak Kranj ni zato prav nič kriv, saj jih najdemo skoraj v vsakem kraju. Še ena zanimivost kranjskih ulic so številni izveski pred lokali in trgovinami, nekateri opozarjajo tudi na obrti, ki za tistimi vrati ne delujejo več. 
Rada pa bi omenila še en zanimiv kranjski prostor - coworking in nasploh zanimiv prostor Kovačnico. Tam se bomo pa tam jutri pogovarjali o blogih v Sloveniji. Skratka, v Kranj še pridem, zato mi le povejte, česa ne smem zamuditi (poleg burgerja v Bazenu:). 

Objavo posvečam Filipu. 
En mesec sem jo pisala, model, nihče ne zna tako hitro tipkat, kot si znal ti.

6 komentarjev

  1. Oh, kako si to vabljivo napisala....
    Vabi, da ne greš le proti goram, temveč v 'tem' mestu nujno ustaviš.
    Thanx

    OdgovoriIzbriši
  2. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimivo je brati objavo kot Kranjčan. Včasih je tuja perspektiva potrebna, da se spomnimo vseh pozitivnih stvari, na katere tako radi pozabimo.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.