SLIDER





MINI PEPERMINTOV VODNIK • CELJE


Čas je za drugi mini Pepermintov vodnik, objavo, v kateri vas povabim na raziskovanje slovenskega mesteca. Danes gremo v Celje, knežje mesto, kamor smo v gimnaziji s profesorico Doro odhajali na  frankofonske dneve, tokrat pa sem se tja odpravila objet mojo drago Barbaro. Da bova šli na kavo v kakšno lepo kavarno, sploh nisem dvomila, odkrila pa sem še nekaj finih kotičkov za posedanje, nakupovanje ali sprehod. 

Z VLAKOM V SREDIŠČE CELJA
Časa žal nisem imela veliko, zato je tale vodnik zares mini. Pa vendar, še vedno ga lahko kdaj dopolnim, a ne? Ko sem torej zadnjega septembrskega dne odrinila nihajna vrata celjske železniške postaje, sem se že znašla sredi mestnega vrveža petkovega dopoldneva. Mimo kipa Alme Karlin sem se podala po ulicah, značilno zame, kot kakšna radovedna turistka sredi New Yorka, z očmi na pecljih za drobnimi mestnimi detajli in telefonom na dosegu roke (za fotkat, seveda:).

KAM NA KAVO
Ker imava obe radi lepe reči, krasne prostore in fino kavo, me je Barbara seveda peljala v UŽITKARNO BELI VOL, ki sem jo že večkrat videla na Instagramu in jo zabeležila na moj celjski seznam. Sedeli sva v visokih naslanjačih ob oknu, ki gleda na Stanetovo ulico in ura je minila, kot bi trenil. Tam se lahko tudi posladkate s kakšno tortico in sladoledom, prelistate časopis ali celo knjigo. 

KAM PO NAKUPIH
In že sem bila na poti k drugi postojanki z mojega seznama, najbrž najlepši celjski trgovinici MINA, kjer sem poklepetala z lastnico in občudovala izdelke na policah, omaricah, mizah in drugih kotičkih prostora, ki bi ga opisala kot miks skandinavskih izdelkov za dom, z ogromno idejami za darilca in dekoracijo, v njej pa najdete tudi izdelke domačih oblikovalcev. Na primer MIMI, ki jo že poznate. 

KAM PO NAVDIH
V izložbi je visela čudovita jakna/vetrovka, del septembrskega projekta RECIDESIGN, ki sem ga ujela prav za rep. Anorak je bil delo oblikovalke Tanje Pađan, ki iz rabljenih šotorov šiva zares nore reči. Zato sem iz Mine odšla v razstavni prostor enomesečnega festivala, kjer sem si ogledala nekatere izdelke, ki so z recikliranjem pogosto neobičajnih materialov dobili povsem novo obliko in namen. Ob Tanjinih jaknah iz šotorov je bila tam na primer tudi rolka iz starega vinskega soda!

KAM NA LEDENI ČAJ
Do naslednjega vlaka proti Mariboru sem imela še dobre pol ure, zato sem sem se sprehodila še do mestne knjižnice in ob Savinji nazaj proti železniški postaji. Še prej pa sem se odžejala v kavarni OAZA, ki so jo očitno ravno prenovili. Cel kup zanimivih podrobnosti, na primer kavna zrna na širokih okenskih policah, pa detajli z ladijskimi vrvmi in kombinacija parketa ter ploščic. Pa zelo fin ledeni čaj! 

KAM PO INFORMACIJE
Pred kratkim so v Celju odprli novo INFO TOČKO, turistično promocijski center, v katerega vstopiš čez podest, speljan nad arheološkimi ostanki nekdanjega mesta. Informacijski pult je obkrožen s številnimi izdelki in spominki iz regije in Slovenije, res lično. In hej, PolonaPolona, nisem vedela, da imaš tudi Barbaro Celjsko med svojimi šalčkami! 


KAM NA SPREHOD
V mestni gozd, kjer lahko najdete tudi znamenito hišo na drevesu. Na Celjski grad. Ali pa le na sprehajalno pot ob Savinji. Jaz za lep sprehod štejem tudi raziskovanje mestnih ulic, saj je bil moj izlet tokrat prekratek za vse. Saj bom zagotovo kmalu nazaj. Česa ne smem zamuditi naslednjič?


2 komentarja

  1. Nice. Sem ob pohajkovanju 's teboj po Kranju' ugibala, kam neki boš zašla, ko boš... v Celju. Ujela luštne. Ampak je še nekaj neraziskanih kotičkov, ki te vabijo ;)
    Morda Polonine sladkosti, trgovinica Mačkor Dijor, tudi pri Almi (mislim na hotel Evropa) je prijetno, pa skozi umetniško četrt se je fino sprehodit, morda še posedet 'TamKoUčeri', v Starem piskru pojest kakšno kosilo, popit kavo v Kuba Kafe- ju, se povzpet na grad na grajski čaj...
    Ah, vzemi si čas in razišči ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super, mi je v tvojem zapisu še skoraj lepše kakor v živo. Naslednjič, ko prideš za kakšno urico več, pa se le najavi, bi se še najdlo kaj za videt ;) Stari grad z razgledom, pa mesto pod mestom, hišica na drevesu, ki zbudi otroka v tebi, pa meni osebno trgovina z najlepšimi izložbami (polege Mine) Hajdi, pa kakšen skrit grafit kje, tudi čolnarna na Špici je par minutk iz centra peš, lahko pa se gremo peljat en krog s pendolinotom na šmartinsko jezero, pa še malo posedet k Brkatemu somu, al pa na kakšn fin pirček v novo odprto pivnico Tošespijemo, ki ima krasen ambient, pa malo manj posrečeno lokacijo....pa še bi se našlo :) Lepo vabljena še na kakšen obisk ;)

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.