SLIDER





ODPRTA HIŠA Z BAZENOM, OVITA V SIBIRSKI MACESEN



Aprila nam je na pobudo ekipe Odprtih hiš vrata svojega doma odprl gospod, ki je več desetletij živel in delal na Švedskem. Ker je ves čas vedel, da bo po upokojitvi spet zaživel doma, je skupaj z arhitekti začel snovati dom, ki bo združeval oboje: razglede na slovenske gore, gozdove in doline ter sodoben, prijazen, estetski, preudaren skandinavski način bivanja.


Popolno mesto za svojo hišo je našel pol ure vožnje iz Ljubljane, na gričih vzhodno od Ljubljanskega barja. Do danes je tu zraslo novo naselje raznolikih hiš, a ta je nekaj posebnega. Z ene strani se zajeda v travnat hrib, z druge se pogled odpira v dolino. Ob jasnih dneh se od tod vidi vse do gora.
Lastnikova želja je bila živeti v pametnem, energijsko varčnem domu, ki pa ne bo očitno poln vseh modernih domislic. Čeprav je hiša s svojimi velikimi steklenimi površinami, linami, terasami in lesenim obodom zagotovo sodobno zasnovana, ni prav nič hladna. Ravno nasprotno, notranjost je vabljiva, praktična in topla.


Hiša je zasnovana v več etažah. Spodnjo zaznamuje vrt z bazenom. Ob njem je, potisnjen pod travnato vzpetino, domači spa in prostor za druženje s pianinom. Kotiček za sprostitev skozi steklen hodnik preide v apartma, kjer ob obiskih prebivajo lastnikovi otroci z družinami. Po stopnicah se dvignemo v pritličje, kjer so spalnice in odprt predprostor z izhodom sprednjo stran hiše. To je tudi glavni vhod.


Še nadstropje više je prostorna dnevna soba. Zadnjo steno nadomeščajo okna, ki gledajo na vrt z bazenom in okoliške gozdove. Mimo knjižnice nekaj stopnic vodi do kuhinje z jedilnico, od tam pa še en niz stopnic pripelje na galerijo v samem vrhu strehe. Tu stoji delovni prostor.

Čeprav ima hiša veliko stopnic, te prostorov ne dušijo ali zapirajo. Bela železna ograja nudi oporo in varnost, a hkrati ohranja stik s preostalimi prostori. Enako je s stopnicami, ki vodijo do galerije. Iz kuhinje tako ne zastirajo povsem pogleda do dnevne sobe. 



Hiša je z zunanje strani v celoti ovita v opaž sibirskega macesna. Ta z leti posivi in umiri svojo barvo, na začetku pa je imela hiša bolj živahno fasado - to lahko vidite na prvih fotografijah, saj je na določenih delih ob našem obisku ravno potekala obnova lesenih desk. 


Kot nam je povedal lastnik, je njegov dom tudi sicer odprta hiša. V soseski namreč slovi po svojem gostoljubju ter druženjih ob dobri hrani in glasbi. 

1 komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.