SLIDER





MURKSLI • LONGBOARDI IZ SLOVENSKEGA LESA



Žiga Komperšek je svoj prvi longboard izdelal leta 2009. Deske so ga, kot pravi, vedno fascinirale, predvsem barvni sloji furnirja, iz katerega so narejene. Zanimalo ga je, kako nastane deska, svoj prvi približek pa je poskusil narediti že v osnovni šoli. Nastal je nekakšen "snowskateboard, s katerim bi se vozil po snegu, vendar se je vse skupaj končalo precej blizu vhoda v naš blok," opisuje svoj prvi poskus izdelave deske. "Vedno sem se vsega skušal lotiti sam."


ŠTUDIJSKO LITERATURO ZAMENJALI LESARSKI PRIROČNIKI
Z longboardanjem se je začel spoznavati v Ljubljani, kamor se je preselil po srednji šoli. Takrat se je odločil, da bo longboard izdelal sam, in se načrtno lotil uresničevanja svoje ideje. "Spomnim se, da smo imeli pogoste debate o tem, kako se longboard lahko izdela in tako sem se ob začel poglabljati v samo izdelovanje, dokler me to ni čisto prevzelo in tako sem študijsko literaturo zamenjal za lesarske forume in razne priročnike," se začetkov znamke MURKSLI spominja Žiga.


Pred tem se z lesom ni kaj prida ukvarjal. Učil se je "iz nule in na lastnih napakah". Nekaj koristnih napotkov je dobil od ljudi, ki so se podobnih reči lotili v preteklosti, počasi spoznaval materiale in orodja, potrebna za izdelavo deske.

NEPONOVLJIVI VZORCI, KI JIH NI MOGOČE USTVARITI NA TEKOČEM TRAKU
Kaj je pogrešal pri obstoječih deskah, kaj je želel narediti drugače? "Vedno me je motila enoličnost produktov, ki razumljivo, ne morejo biti kaj posebnega, marketing v ozadju pa jim pumpa neko dodano vrednost, ki se naslanja na celotno kulturo longboardinga in skateboardinga," je do tovarniško izdelanih desk in znamk kritičen Žiga.

Njegove deske od preostalih ločuje unikatnost. S preizkušanjem in testiranjem je prišel do tehnološkega postopka, s katerim je mogoče ustvarjati longboarde z neponovljivimi formacijami v dizajnu. "Praktično je vsaka longboard deska, ki jo vzamem iz preše, zaradi neponovljivih vzorcev lomljenega furnirja, videti drugače in to je Murksli deske definiralo tudi v svetovnem merilu."


KLJUČNA SESTAVINA = JAVORJEV LES
Pri izdelavi longboardov in skateboardov ključno vlogo igra izbira lesa. Za konstrukcijo uporablja les slovenskega javorja, ki je predelan v furnir. Na longboardih za dekorativni element poskrbi temnejši orehov furnir.

"Veliko se govori o tem, katera vrsta javorja je tista ta prava za skate ali longboard, nihče pa pravzaprav ne more dokazati dejanskega izvora lesa, iz katerega je izdelan uvožena deska," opozarja Žiga. Čeprav ista drevesna vrsta lahko uspeva na različnih koncih sveta, so lastnosti lesa pogojene s podnebnimi vplivi, ti pa niso povsod enaki.

Slovenija po Žigovem mnenju ne ponuja le obilice lesa, ampak tudi zelo napredno tehnologijo, s katero lahko iz tega naravnega vira nastanejo zelo zanimivi izdelki. Možnosti je tu še veliko, meni izdelovalec desk na koleščkih. 

ŠNELKURZ IZDELAVE DESKE
Kako nastane deska - od skice, testnih modelov, do končnega izdelka? Žiga pravi, da bi lahko pri odgovarjanju na to vprašanje spisal cel učbenik. Na kratko pa: bistvo celotne deske je v primernem kalupu in lesu.

"Ko si kalup skiciraš in predvidiš določene krivine, konkavnost in druge podrobnosti konstrukcije, mora to ustrezati občutku, ki ga dobiš po tem, ko prvo desko preizkusiš. Če nisi zadovoljen, moraš ponoviti vajo, kar se lahko  zavleče za nekaj mesecev," opisuje mojster, ki meni, da je prostora za napredek vedno veliko.

ENA DESKA NASTAJA VEČ DNI
Za samo izdelavo deske je treba izbrati pravi furnir, saj različne debeline v različnih plasteh dajejo različno prožnost. Glede na desko, ki jo želiš ustvariti, moraš določiti, kakšne plasti jo bodo sestavljale. Po odtisu plasti je čas za izrez deske glede na željo stranke, nato jo je potrebno še primerno premazati in dodati oprijem. Izdelava ene deske tako traja nekaj dni, saj vsaka stopnja izdelave potrebuje svoj čas za sušenje.


SVETOVNA REKORDERKA IZ ŽIGOVE DELAVNICE
Želje naročnikov so seveda raznolike. Žiga je splošno povpraševanje zadnjih let združil v kolekcijo različnih modelov, še vedno pa je veliko individualnih želja. Odbiti 'šejpi', določene lastnosti, dizajn ...

Eden največjih izzivov zadnjega obdobja je prototip deske, ki jo je Žiga izdelal za podjetje NGV. Z njo so dosegli svetovni rekord v doseženi hitrosti na longboardu na električni pogon. "Zaradi specifičnih lastnosti te deske sem moral vse premisliti na novo in praktično zaiti v čisto neznane vode. Čeprav je deska na pogled videti dokaj običajno, je postopek izdelave takšne deske v praksi čisto drugačen," izdelavo rekorderke opiše Žiga.


SLOVENIJA, EVROPA, SEVERNA AMERIKA
Natančnega števila desk, ki jih je izdelal, ne beleži. Večino jih proda, nekaj jih gre za razvoj in testiranja, nekaj za podporo skate- in longboard dogodkom doma in v tujini, kakšna deska pa je šla tudi za dobrodelne namene. Če jih je sprva izdelovala predvsem za slovenske longboard navdušence, je povpraševanje iz tujine danes v porastu. Največ zanimanja je iz Evrope in Severne Amerike.

Žiga v svoji delavnici, kjer nastajajo deske Murksli.

KMALU TUDI MURKSLI SKEJTI
Žiga Komperšek se zadnji dve leti posveča tudi razvoju skateboarda, torej klasične rolke, pri kateri sta ključnega pomena teža in trdnost pri velikih obremenitvah. Razvojna faza je že pri koncu, zato lahko ljubitelji Murkslijevih desk kmalu pričakujejo skejte. Ti bodo nosili nekoliko drugačno zgodbo, še vedno pa bosta glavni sestavini slovenski les in ljubezen do izdelovanja desk.

1 komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.