SLIDER





NAREDI SAM • PREPROGA IZ STARIH MAJIC


Tale naredisam je tak, kako bi rekla, bolj polovičen. Navodila namreč niso popolna, to pa zato, ker sem se povsem zatopila v delo (khm, v Jamesa Nortona, hočem reči, v Vojno in mir) in sem pozabila na fotkanje vmesnih faz. Morda pa se kdo vseeno loti tega projekta, ki sem mu nadela delovni naslov: TEPIH. 

Moje provizorične statve so bile seveda premajhne, da bi lahko na njih nastala preproga. Ali predpražnik. Tako imam zdaj minitepih. Namena mu še nisem določila, po barvah pa se lepo ujema z mojimi preostalimi preprogami (glej fotke:).




Najprej pa v omaro. Lahko tudi k bratu/fantu/očetu. Preproga je namreč spletena iz starih bombažnih majčk, ki še za pižamo niso več fine. Narežemo jih na centimeter in pol dolge trakove, te pa zrolamo v klobke.


Ko so klobke pripravljene, naredimo statve. Zanje lahko uporabimo kar kartonasto embalažo, ki pa naj bo precej trda. Na krajših stranicah z ravnilom odmerimo po centimeter in pol, na zarisanih črtah pa nato zarežemo pol centimetra v globino. 

Z vrvico čez zareze po dolžini napeljemo strune, skozi katere bomo nato peljali bombažno nit. To storimo tako, da začnemo skrajno levo in med prvi dve zarezi nataknemo vrvico, zavezano v zanko. Vrvico potegnemo navzdol do nasprotne zareze in jo potegnemo navzgor skozi drugo zarezo. Če torej obrnemo statve, na drugi strani ni vrvic po dolžini, ampak le za zarezami. 


Ko so statve pripravljene, lahko začnemo plesti. Za skrajno levo vrvico privežemo konec prve klobke in bombažni trak peljemo po širini - izmenjaje pod in nad napeljano nitjo. Ko pridemo do konca, ponovimo vezenje od desne proti levi. Nekako tako. 


Bolj natančna navodila lahko najdete tule ali tule. Naslednjič se torej lotim preproge na veliko večjih statvah, pa tudi predivo iz starih t-shirtov bom nadomestila z bolj kompaktnim blagom. Ampak za prvi preizkus je moj minitepih kar v redu. 


Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.