SLIDER





SLOVENSKE POŠTNE ZNAMKE • OD PTIC DO PREVCA

Slovenske ptice, Silvija Černe, 2015
Prejšnji teden sem na pošti kupila par znamk in dobila idejo za današnjo objavo. Na znamkah, ki jih je gospa za okencem odtrgala s pole, je motiv ptic. Ilustracija skalnih lastovk je delo Matjaža Učakarja.


ZGODBE NA PAPIRČKU
Čeprav vse redkeje lepim znamke na kuverte in kartice, so mi ti majhni lepljivi papirčki od nekdaj pri srcu. Doma smo jih tudi zbirali in nekatere, ki so do nas prišle iz daljnih dežel, so bile še posebej lepe in zanimive. Toliko detajlov na tako majhni površini, kot zgodbe na nekaj centimetrih.  

OD LETA 1991 DO DANES
Pobrskala sem po spletni strani Pošte Slovenije, kjer lahko izdajam znamk sledimo po letih nazaj, vse do leta 1991. Prva znamka v zgodovini samostojne Slovenije je izšla 26. junija tega leta in seveda zaznamuje prav osamosvojitev. Znamke s slovenskim grbom – se jih spomnite? – v različnih barvnih različicah nosijo datum 26. december.

Slovenske ptice, Krea, 1995
OD LEONA ŠTUKLJA DO TINE MAZE IN PETRA PREVCA
Že v letu zatem se je začela pestra bera motivov, barv, velikosti, vrednosti in tudi oblik. Znamke so obeleževale pomembne obletnice, praznike, športne dogodke in uspehe, znamenite osebnosti, like iz slovenskih slikanic, pripovedk in filmov, turistične motive in ikone, naravno in kulturno dediščino ... Tako je vse do danes. Če smo leta 1992 na znamki imeli slovensko športno legendo Leona Štuklja, se nam letos s posebne izdaje smeji junak mlade generacije Peter Prevc.

ZNAMKA = POŠTNA POVRATNICA 
Zanimalo me je, kako Pošta Slovenije načrtuje izdajo znamk v določenem letu, kako določijo motive, zberejo oblikovalske predloge in tudi, kdo ima v rokah izbiro, kakšne znamke bomo kupovali, lepili na svoje pošiljke in razpošiljali v svet.

Sadjarstvo, Matjaž Učakar, 2000

KAKO NASTAJAJO SLOVENSKE ZNAMKE
Pristojna strokovna služba Pošte Slovenije v različnih medjih (prek spletne strani, družbenih medijev in tiskanih medijev) objavi zbir predlogov za izdajo poštnih znamk za dve leti vnaprej. Prispele predloge predstavijo Komisiji za izdajo poštnih vrednotnic, ta je namreč pristojna za izdajo znamk. Komisija opravi izbor tematik za določeno leto, končni osnutek programa pa potrdi pristojni minister. Pošta spada pod Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

ZNAMKE OCENJUJE IN IZBIRA 10-ČLANSKA KOMISIJA
Na Pošti Slovenije nato pripravijo natečaj za oblikovanje poštnih vrednotnic. Prispele osnutke pregleda posebna komisija, ki se ji pridružijo tudi strokovnjaki s področja oblikovanja in strokovni sodelavci s področja tematike, na katero se določena znamka nanaša. Člani komisije nato na podlagi glasovanja (pri čemer strokovni sodelavci nimajo glasovalne pravice) izberejo končno oblikovalsko rešitev.

Konjeništvo, Matjaž Učakar, 1999
OBLIKOVALSKO STROKO PREDSTAVLJATA (LE) DVA ČLANA
Komisijo za izdajo poštnih vrednotnic sestavlja 10 članov: trije predstavniki Pošte Slovenije, dva predstavnika pristojnega ministrstva, dva predstavnika Filatelistične zveze Slovenije, predstavnik Filozofske fakultete in dva predstavnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Zunanji strokovnimi sodelavci svetujejo predvsem pri pripravi programa priložnostnih znamk za določeno leto in pri izboru oblikovalskih rešitev. Tako komisija izbira le med strokovno ustreznimi osnutki, ki jih med vsemi prispelimi predlogi ocenijo strokovni sodelavci.


Motivi slovenskih slikanic, 2000 + Slovenske rastline, Zagorka Simič, 2002
ZNAMKE Z VONJEM MEDU, "POSUTE" Z ZLATOM IN SOLJO
Pošta Slovenije vsako leto izda tudi znamke, ki so še posebej zanimive in vredne, predvsem za zbiratelje in poznavalce. Te so lahko posebne zaradi svoje tematike ali posebnih tehnik tiska. Ste vedeli, da imamo tudi znamke z nanosom pravega zlata, znamke z vonjem medu in slane znamke?

Slovenske planinske koče, Kaja Mlakar Agrež, 2015

SLOVENSKO-RUSKA IN SLOVENSKO-HRVAŠKA ZNAMKA
Tudi letos je v programu nekaj posebnih znamk. Konec maja je tako izšla znamka, s katero obeležujemo 25 let samostojnosti RS. Pri posebnih izdajah pa naša Pošta sodeluje tudi z poštnimi operaterji drugih držav. V sodelovanju z ruskim poštnim operaterjem bo tako izšla skupna znamka na temo stote obletnice izgradnje Ruske kapelice pod Vršičem, skupaj s poštnim operaterjem Hrvaške pa bo naša Pošta izdala znamko v spomin na 150. obletnico bitke pri Visu.

Slovenske ptice, Zlatko Drčar, 2016

MOJE NAJLJUBŠE - ROŽICE IN PTIČKI
Meni najljubše in najlepše so vedno bile in najbrž vedno bodo znamke z motivi rastlin in živali. Zato sem za to objavo izbrala prav takšne. Katera slovenska znamka pa je vam najbolj ostala v spominu?

Vir slikovnega gradiva: Pošta Slovenije
SaveSave

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.