SLIDER





PRITLIČJE • BAR Z MORDA NAJLEPŠIM ŠANKOM V LJUBLJANI


Na trgih, nanizanih pod Grajskim gričem, vzporedno z živahnimi nabrežji Ljubljanice, najdemo številne restavracije, prodajalne spominkov, starinarnice, čajnice, kavarne, modne trgovine, pa tiste z izdelki za dom in takšne, iz katerih diši po kozmetiki.




Še preden se trgi zožajo, nekaj korakov od Magistrata, zadnje mesece malce skrito za kontejnerji informativne točke Zelene prestolnice, je PRITLIČJE. Kavarna, bar, striparnica in kulturno prizorišče. Lokal z družbenim učinkom, bi lahko rekli.


V Pritličje namreč ne gremo le na kavo ali pivo s prijatelji, tam se odvijajo tudi številni kulturni dogodki, pogovori in razprave, ki se pogosto dotikajo tem, ki jih morda drugod ni slišati.

Pritličje je brez dvoma plus točke hitro na bralo tudi na račun fotogeničnosti in interierja, ki ob vsakem obisku preseneti s kakšnim še neodkritim detajlom. Podobo lokala s površino 130 kvadratnih metrov sta zasnovali arhitektki in oblikovalki Mojca Kocbek Vimos in Nena Gabrovec, ki sta z minimalnimi sredstvi uspeli ustvariti ambient z verjetno največkrat fotografiranim šankom v Ljubjani.


"Arhitekturna zasnova lokala Pritličje je sledila naročnikovi želji, da bi z zelo nizkim finančnim vložkom prenovili in ustvarili prostor s posebno identiteto, ki naj ne bi bil le prostor skupaj prinešenih 'retro kosov', ampak bi vseboval še dodatno, unikatno kreativno noto," je zapisala soustvarjalka Mojca Kocbek Vimos.  

Pri tem so veliko pohištva naredili sami oziroma osvežili podobo starih kosov, nekatere pa predelali. Visoke mize, klopi in retro stoli, nekateri preoblečeni v cvetlično blago, se zanimivo dopolnjujejo s pisanimi blazinami. Celoten vtis je nekakšna fuzija industrijskega z domačim (= romantično blago, blazine, lončnice).


Težko spregledamo markantna lestenca, ki kot pajka s svojimi nožicami visita s stropov. Kot je zadnjič rekla prijateljica, ki ima evropske prestolnice v malem prstu, jo Pritličje še najbolj spominja na Berlinske kavarne. Se strinjate?

V prvem prostoru, ki je nekakšen predprostor v osrednji del s točilnim pultom, je svoje mesto dobila tudi striparnica, nad katero bdi ekipa Stripolisa. Knjigarno so umestili tik ob steno, v času, ko je zaprta, lokal pa obratuje, stripe zagradijo z mrežasto pregrado. Kljub temu deluje kot zanimivo ozadje bližnjim mizam. Družabni dogodki se odvijajo v deloma ločenem prostoru pod oboki in zidaki. Od tod skozi stekleno okno vidimo v notranje dvorišče Mestne hiše.


Meni Pritličja – za oblikovanje teh in drugih grafičnih elementov lokala je poskrbela Kaja Kisilak – ponuja vse od toplih do hladnih pijač. Priporočam njihov domači ledeni čaj z brusnico in ingverjem. Tako za k pivu ali vinu se priležejo tudi njihovi dipi, samo ne se kregat s frendi, kdo bo pojedel tisto zadnjo palčko zelene. Če ste lačni, lahko ugriznete v sendviče s pršutom, suho klobaso, lososom, kaprami, pestom. Če pa ste sladkosnedi, imajo v vitrini tudi sladice – čokoladni mousse, mafine, rogljičke, štrudelj in še kaj, odvisno od dneva.


PRITLIČJE
MESTNI TRG 2
 LJUBLJANA 
NED-SRE 09.00-01.00
ČET-SOB 09.00-03.00


Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.